neděle 12. října 2025

Svatomartinské víno i husa jinak

Tak jako každý rok, i letos si budete moci na svatého Martina, 11. listopadu přiťuknout sklenkou výtečného Svatomartinského vína. I přestože si jej letos nebudete moci vychutnat na Svatomartinských slavnostech anebo v restauraci, nevěšte hlavu. Máme pro vás pár tipů.

Svatomartinské víno je víno mladé, které je označeno logem svatého Martina na etiketě. Prochází pečlivým hodnocením odborné komise. Až po schválení získá právo nazývat se Svatomartinským a vy si jej můžete zakoupit. Pod značkou Svatomartinské víno najdete pouze tyto odrůdy: bílé víno (Muller Thurgau, Veltlínské červené ranné, Muškát moravský), růžové víno (Modrý Portugal, Zweigeltrebe, Svatovavřinecké) a červené víno (Modrý Portugal a Svatovavřinecké). „Nezapomeňte, že abyste si mohli vychutnat přirozenou svěžest mladého vína, je potřeba jej spotřebovat nejpozději do jara, poté víno může ztratit svoji výjimečnou chuť a svěžest,“ doporučuje Ing. Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra.

Jaká budou letošní Svatomartinská vína?

„Velmi mne v letošním roce překvapila kvalita a charakter bílých a růžových Svatomartinských vín. Celkově v letošním roce můžeme očekávat spíše svěží a lehčí vína s nižším obsahem alkoholu. Vůně a chuť bude u mnohých vín s výrazně ovocitým aroma, připomínající u bílých vín tóny ananasu, broskve, limetky, kiwi a banánu, u růžových vín tóny třešní, višní a zralých jahod doplněné o smetanovo-jogurtové tóny a u červených vín tóny přezrálých višní, planých švestek a červeného rybízu,“ komentuje letošní ročník Svatomartinských vín hlavní sommeliér Národního vinařského centra Ing. Marek Babisz.

Něco málo k tradici

Tradice Svatomartinského vína sahá až na dvůr císaře Josefa II. Již tehdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem. V tento den totiž vinařům, kteří hospodařili u větších sedláků, končila služba. Její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad hutnými pokrmy z pečené husy a koláči.

Jak si Svatomartinské vychutnat letos?

  • Uspořádejte online degustaci s přáteli anebo rodinnou.  Každoročně se scházíte na Svatomartinských slavnostech anebo v restauraci u výtečné husy a vína? Nemusíte tolik truchlit, svolejte na 11.listopadu všechny přátele online a udělejte si degustaci aktuálního ročníku společně s dobrou večeří.
  • Vychutnejte si romantiku ve dvou. Vždy se říkalo, že všechno zlé je k něčemu dobré. K čemu ale tato všechno ostrá vládní opatření?  Třeba k tomu, abyste si po dlouhé době se svojí drahou polovičkou společně vychutnali výtečné moravské nebo české víno, probrali, co máte na srdci, anebo si naplánovali, co podniknete či jak budete trávit nadcházející dny.
  • Další možností může být vychutnání si vína, při čtení knížky, sledování oblíbeného filmu či pořadu anebo jen tak při relaxování ve vaně. Co říkáte?

Více informací o moravských a českých vínech naleznete zde: www.vinazmoravyvinazcech.cz

Pokud se vám už sbíhají sliny nejen na víno, ale i na husu, máme pro vás ve spolupráci s Martinem Štanglem z karlínské Esky a Vitanou tři snadné recepty na kreativní pojetí svatomartinské husy.

Pomalu pečená husí prsa, kmínové zelí, krupicový knedlík, omáčka z červeného zelí a zázvoru, hruška

Pomalu pečená husí prsa

2 ks husí prsa

Sůl

Kmín český celý Vitana

Pepř

Kmín nasucho otoustujeme na pánvičce, necháme vychladnout a dáme do mlýnku na pepř. Takto připravený kmín bude mnohem výraznější.

Očištěná husí prsa osolíme, opepříme a posypeme mletým kmínem. Položíme na studenou pánvičku kůží dolů. Plotýnku zapneme na poloviční výkon, takto se kůže krásně vypeče do křupava. Když kůže pustí dostatečné množství tuku, můžeme zvýšit teplotu a dopéct prso z obou stran do zlatova.

Husí prso, dáme na plech a dopečeme v horkovzdušné troubě na 80 °C asi 30 minut.

Kmínové zelí

1x menší bílé zelí

100 g sádla z husy

Kmín český celý Vitana

Sůl

Pepř

Husí sádlo nakrájíme na kostky, posypeme kmínem a vyškvaříme ho na škvarky.

Zelí rozčtvrtíme a pečeme na kmínovém kachním sádle pod pokličkou asi 15minut do měkka. Během pečení zelí obracíme, aby bylo opečené ze všech stran. Upečené zelí osolíme, opepříme a můžeme ještě dochutit mletým kmínem.

Krupicový knedlík

70 g krupice

50 g másla

1 ks žloutek

1 ks vejce

Sůl

Muškátový oříšek

1l mléka na vaření knedlíků

Máslo si necháme povolit, vyšleháme se žloutkem. Postupně zašleháme celé vejce a postupně přidáváme krupici, osolíme a přidáme muškátový květ. Vše vyšleháme do hladkého těsta a dáme do cukrářského pytlíku do lednice odpočinout na 20 minut. Těsto z pytlíku vytlačíme na plech a nakrájíme na jednotlivé porce.

Mezitím nalijeme do hrnce mléko a osolíme, jak se začne vařit, přidáme knedlíky. Vaříme mírným varem pod pokličkou cca 20minut.

Omáčka z červeného zelí a zázvoru

1x červené zelí

1x lžička nastrouhaného zázvoru

2 ks skořice vcelku

50 g másla

Ocet

Cukr krupice

Sůl

Červené zelí rozkrájíme a odšťavníme. Šťávu z červeného zelí nalijeme do hrnce, přidáme zázvor, skořici, cukr a svaříme na čtvrtinu. Dochutíme octem a solí, scedíme a těsně před výdejem, do omáčky zašleháme máslo. Zelí posypeme husími škvarky. Můžeme podávat s pečenou hruškou a hruškovým pyré.

Pečené husí stehno v kmínovém sádle, květák, kdoule s rozinkami, šalvěj

Husa

1x husa cca 5 kg

50 g Kmín český celý Vitana

Sůl
Pepře,

Šalvěj
Máslo

Husu rozbouráme na prsa a stehna, skelet a sádlo, které vyškvaříme. Husí stehna osolíme, opepříme a vložíme do sádla s celým kmínem. Husí stehna musejí být ponořená v sádle, pečeme na 150 °C cca 2 h. Po upečení vyndáme husí stehna ze sádla a vytočíme kosti. Husí prsa osolíme, opepříme a posypeme mletým kmínem. Vložíme na studenou pánev kůží dolů a pomalu pečeme do zlatova. Přendáme na plech a dopečeme v troubě na 80 °C cca 30minut.

Skelet z husy nasekáme na menší kousky a opečeme na másle. Vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme, jako když děláme vývar. Vývar scedíme a přidáme větvičku šalvěje a svaříme na silnou šťávu. Těsně před servisem zašleháme kostičku másla a vyndáme šalvěj.

Květák

1x menší květák

50 g másla

Olej (můžeme použít kmínový)

Sůl

Z květáku ukrojíme 2 cm tlustý steak, pomalu pečeme na oleji cca 20minut do měkka.

Zbytek květáku uvaříme v osolené vodě do měkka. Vložíme do mixéru a rozmixujeme s máslem, dochutíme solí.

Kdoule s rozinkami

40 g kdoule

10 g rozinky

20 ml bílého suchého vína

Kdoule upečeme v troubě do měkka, vykrojíme jádřince. Kdoule nakrájíme na menší kousky, vložíme do rendlíku s rozinkami a zalijeme bílým vínem. Vaříme do měkka a vše rozmixujeme na hladké pyré. Kachní stehno přelijeme omáčkou. Můžeme ozdobit syrovým a sušeným květákem.

Grilovaná husa na kmínu, černý kořen, hnědé máslo, bobule, jablko

Husa

2 husí prsa

Kmín český celý Vitana

Sůl

Pepř

Kmín nasucho otoustujeme na pánvičce, necháme vychladnout a dáme do mlýnku na pepř. Takto připravený kmín bude mnohem výraznější.

Očištěná husí prsa osolíme, opepříme a posypeme mletým kmínem. Položíme na studenou pánvičku kůží dolů. Plotýnku zapneme na poloviční výkon, takto se kůže krásně vypeče do křupava. Když kůže pustí dostatečné množství tuku, můžeme zvýšit teplotu a dopéct prso z obou stran do zlatova.

Husí prso, dáme plech a dopečeme v horkovzdušné troubě na 80 °C asi 30 minut.

Černý kořen

80 g černý kořen

50 g máslo

1x citrón

Sůl

Pepř

Černý kořen oloupeme a vložíme do citrónové vody, udrží si tak bílou barvu.

Máslo přepustíme do hněda, vložíme do másla černý kořen a pomalu pečeme do měkka, před podáváním osolíme. Část černého kořene rozmixujeme s kostičkou másla na hladké pyré.

Bobule

0,5l husí vývar

50 g hnědé máslo

20 g aronie kompot

20 g černý bez na kyselo

20 g červený rybíz kompot

(bobule můžeme použít, co máme doma, třeba jeřabiny)

Husí vývar svaříme na silnou šťávu, přidáme bobule a teplé hnědé máslo. Omáčkou přelijeme maso. Podáváme s jablkem nakrájeným na plátky.

Kmín celý Vitana – Kmín najdete téměř v každé domácnosti. V kuchyni má opravdu široké použití a ten Český dvouletý, který je aromatičtější, by v ní neměl chybět. Díky vysokému obsahu vonných silic dodá skvělou chuť rybám, pečenému drůbežímu masu či bramborám. Doporučená cena 28 g balení: 14, 90 Kč.

zdroj foto – archiv shutterstock a spol. Vitana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.