Ať už husy dostalo na pekáč jejich příliš hlasité kejhání během kázání svatého Martina, nebo úplně jiné, racionálnější důvody, jisté je, že tahle tradice má stále bezpočet příznivců. V oblíbené restauraci Červený jelen v centru Prahy i letos tým pod vedením šéfkuchaře Marka Fichtnera připravil tradiční svatomartinské menu s moderním nádechem.
„Menu na svatomartinské hody se zkrátka neobejde bez takové klasiky, jakou je tradiční kaldoun nebo v celku pečená husa. K těmto pokrmům jsme letos přidali jemnou paštiku s arónií a rakytníkem, konfitované husí stehno nebo moderně pojaté buchtičky s povidly na husím sádle s rumovou omáčkou,“ upřesňuje šéfkuchař Marek Fichtner.
Svatomartinské hody v restauraci Červený jelen vypuknou 10. 11. a potrvají do vyprodání zásob. A jaké delikatesy se budou podávat?
Kaldoun s nudlemi, drúbky, zeleninou a pivním rohlíkem · Husí paštika s arónií, rakytníkem, portským vínem a semínkovými krekry · Celá pečená husa cca 3 kg (pro 4-5 osob) s vídeňským knedlíkem, bramborovými noky se strouhankou z briošky, červeným zelím s pomerančem a badyánem a kořenovou zeleninou konfitovanou v kachním sádle – tento chod pouze na předobjednávku · Konfitované husí stehno 400 g, s vídeňským knedlíkem, bramborovými noky se strouhankou z briošky, červeným zelím s pomerančem a badyánem a kořenovou zeleninou konfitovanou v kachním sádle · Buchtičky s husím sádlem a povidly s rumovou omáčkou.
zdroj foto – archiv spol