Možná byste řekli, co se tak může stát, jenže nutriční expertka národního mužstva basketbalistů Zuzana Pavelková Šafářová vás rychle vyvede z omylu. Není totiž maso jako maso, ani voda jako voda. A sáhnete-li vedle, může v nejhorším případě vzniknout dokonce i dopingový průšvih. „Čína může být i podle zkušeností jiných sportovců trochu problematická, pokud jde o zažívací problémy. Musíme být proto velmi opatrní,“ upozorňuje specialistka před výpravou basketbalové reprezentace do čínské Šanghaje, kde národní tým čeká zkraje září základní skupina premiérového mistrovství světa v éře české samostatnosti. Šafářová ale zároveň reprezentanty uklidňuje tím, že se budou stravovat ve špičkovém hotelu s mezinárodním cateringem. „Budu muset dohlédnout, aby se chystala jídla, na která jsou kluci zvyklí u nás, a hlavně musíme hlídat vodu. Ta bývá vždy nejproblematičtější s ohledem na bakteriální znečištění. Velmi opatrní budeme muset být i na led v pití,“ zdůrazňuje dietoložka, podle níž se pomocí exkluzivního používání balené vody zažívacím problémům běžně předejde. „Důležité bude, aby se kluci stravovali pokud možno jen na oficiálních místech, zejména v hotelu, aby si nedej bože nedali něco někde na ulici, z čehož by mohl vzniknout malér,“ varuje specialistka.
Kuchaře si nevezou
Na rozdíl od Turků či Američanů, kteří jsou soupeři ve skupině, si Češi nebudou brát do Číny vlastního kuchaře, čímž vzroste důležitost role výživové expertky. Ta si už také chystá soupis požadavků na stravu, který zašle do hotelu v Šanghaji. Na základě obdrženého menu pak upřesní detailní popis postupů přípravy a skladby jídla. A v září už s místními kuchaři bude konzultovat různé detaily přímo na místě. „Dopředu jim napíšu, aby jídla připravovali v evropském stylu a nedávali tam pro nás nezvyklá koření, která můžou působit problémy. Vyvarovala bych se pro nás exotičtějších jídel, kombinací různých koření a zejména zeleniny v syrovém stavu, zejména pokud není omytá pitnou vodou. Naopak vše, co je tepelně upravené, není rizikové. Pokud se ale hráči budou stravovat v hotelu, mělo by být vše v pořádku.“
Pro jistotu bez hovězího!
A pak je tu jedno zásadní téma – maso. „Už jsem si zjišťovala u antidopingové agentury, že může být problém s dopingovými látkami v jídle. Třeba i čínští olympionici určitou dobu před olympiádou vůbec nejedí maso, aby náhodou nepřijali do těla nepovolené látky. Zatímco u nás a vůbec v Evropě jsou růstové hormony u zvířat oficiálně zakázané, mimo EU platí leckdy jiné zákony a růstové hormony se běžně používají. Konkrétně v Asii se například píchají do kuřat. Přesto podle mě kuřecí není tak rizikové, protože kuře žije velice krátkou dobu, a v jeho těle se nestihne tolik uložit. A třeba u krůt se hormony nepoužívají vůbec, protože se ani nevyplatí. Ovšem rizikové je hovězí a vepřové, kdy zvířata žijí dlouho, a problematické látky se do jejich tkání ukládat mohou. Proto i tenisté a tenistky mají od vedení mužské ATP i ženské WTA oficiální doporučení nejíst vůbec hovězí maso,“ upozorňuje na další nemalé úskalí dietoložka s tím, že sportovcům tak zbývá maso kuřecí, krůtí nebo vepřové. Vyhýbat se budou pro jistotu i pokrmů z ryb a mořských plodů, které patří z hlediska zažívacích potíží k velmi rizikovým.
Zdroj foto: pixabay