Jestli zrovna neholdujete vepřovému masu, stejným způsobem můžete připravit i kuřecí prsní nebo stehenní řízky. Ty stehenní budou šťavnatější. A kdybyste neměli lesní houby, poslouží i čerstvé žampiony.
Na čtyři porce budete potřebovat:
- 4 vepřové kotlety
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 červenou nebo zelenou papriku
- hrst sušených nebo čerstvých hub
- 1 konzervu loupaných rajčat
- sůl, pepř
- 4 snítky tymiánu
- olej
Postup:
Čerstvé houby nakrájejte na plátky, sušené houby už na plátky nakrájené máte, ale potřebují namočit na pár minut do vřelé vody a pak vodu slít. Teď si připravte další ingredience: česnek nakrájejte na plátky, papriku na proužky a cibuli nadrobno.
Maso naklepejte, osolte a opepřete. Ve velké pánvi nechte rozehřát trochu oleje a opečte na něm maso z obou stran dozlatova. Pak ho vyjměte a nechte stranou.
Do pánve přidejte ještě trochu oleje, pak cibuli, houby a orestujte. Po chvíli přidejte papriku, také ji opečte a vložte do pánve česnek. Promíchejte, nechte ho rozvonět a přidejte loupaná rajčata. V této fázi buďte rychlí, aby se vám česnek nepřipálil – zhořkl by a s ním i všechno ostatní.
Do směsi ještě přidejte lístky tymiánu, osolte, opepřete a nechte pod pokličkou čtvrt hodiny probublávat. Následně vraťte do pánve maso a nechte dalších deset minut pod pokličkou na mírném ohni. Hotový pokrm podávejte s kuskusem, rýží nebo bramborovou kaší.
Tip: Pokud vaříte ve větším pekáči nebo nádobě oválného tvaru, ideálně poslouží indukční varná deska s možností spojovat plotýnky, jako třeba MORA VDIS 658 FF. S funkcí MoveZone dokonce můžete pouhým posouváním nádobí měnit teplotu pod pokrmem, jako to bylo kdysi na kachlových kamnech. Automatické funkce vám zase pomohou třeba s dušením kotlet bez připálení i s udržováním pokrmu v teple, dokud se všichni nesejdete u stolu.
Zdroj foto: archiv spol.