Slaný bramborový koláč „Bác“

Chcete potěšit bříška vašich strávníků nebo plánujete oslavu a nechcete skončit u klasických jednohubek z listového těsta? Máme pro vás tip na perfektní slanou chuťovku, která všem učaruje tak, že se bez ní už neobejde žádné další rodinné setkání!
Budete potřebovat:
- 4 větší syrové brambory
- 400 g polohrubé mouky
- 100 g hrubé mouky
- 1 droždí
- 1 vejce
- 0,5 l horkého mléka
- 1 lžíce oleje
- 5 stroužků česneku
- hrst rozemletých škvarků
- hrst máku
- 1 lžíce sušené majoránky
- sůl a pepř
Oloupané brambory nastrouhejte nahrubo do větší mísy. Následně je zalijte horkým mlékem, promíchejte a do směsi rozdrobte droždí. Přisypte mouku, přidejte vejce, olej, rozmačkaný česnek, rozemleté škvarky, majoránku a dochuťte solí a pepřem. Pořádně promíchejte a vytvořte těsto, které nechte 30–60 minut kynout. Mezitím si vymažte plech olejem a vysypte jej mákem. Na něj pak nalijte vykynuté těsto a znovu posypte mákem. Pečte dozlatova 30-40 minut na 180 stupňů. Jakmile koláč vyndáte z trouby, přikryjte jej utěrkou a nechte pod ní vychladnout. Dobrou chuť!
Vopelky

Není palačinka jako palačinka! A proto je tentokrát zkuste jinak. Uvidíte, že staročeské placky z brambor vás dostanou.
Budete potřebovat:
- 1 kg brambor
- 250 g polohrubé mouky
- 50 g krupice
- 1 vejce
- sůl
Vychladlé uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přisypte mouku, krupici, přidejte vajíčko a špetku soli. Z ingrediencí vypracujte tužší těsto, v tom se liší od klasických palačinek. Pokud je tedy těsto řídké, přidejte mouku. Pokud je příliš tuhé, přilijte trochu mléka. Těsto si rozkrájejte na několik dílků, ze kterých si postupně vyválíte tenké placky o velikosti vaší pánve. Opékejte z obou stran. Placky budou hotové ve chvíli, kdy se zatáhnou a začnou se na nich vytvářet malé hnědavé puchýřky. Hotové placky můžete podávat naslano – třeba jako langoš. Potřete je česnekem, přidejte sýr i kečup. Skvěle ale chutnají jako sladká tečka po dobrém obědě s džemem, domácími povidly nebo s mákem.
Bramborový oukrop

Recept na polévku, která člověku dobře padne, se hodí vždycky. Zkuste tentokrát oukrop – o něco lepší tradiční česnečku.
Budete potřebovat:
- 50 g brambor
- 2 stroužky česneku
- 1 vajíčko
- 1 lžíce sádla
- zelená petrželka, mladé kopřivy
- sůl
- kmín
- chléb
Oloupané brambory nakrájejte na malé kostky, přelijte horkou vodou, osolte, okmínujte, přisypte trochu majoránky a vařte do měkka. Do uvařeného bramborového vývaru vyklepněte vajíčko a rozmíchejte. Utřený česnek dejte do misky, nasekejte bylinky dle chuti a vše zalijte horkým vývarem. Polévku ozdobte opečeným chlebem a podávejte.
TIP: Zkuste do polévky přidat opečenou uzeninu, tvrdý sýr na kostky nebo uvařené kroupy.
Omeleta z brambor a celeru

Budete potřebovat:
- 250 g brambor
- 50 g celeru
- 2 vejce
- 1 dcl mléka
- 40 g hrubé mouky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci oleje
- sůl
- červenou cibuli, bylinky a jarní cibulku na ozdobu
Brambory i celer oloupejte a nastrouhejte nebo nakrájejte na malé kostičky. K zelenině přidejte vajíčka, mléko, mouku, rozmačkaný česnek a sůl. Vzniklou směs dobře promíchejte a pečte na pánvi na troše oleje jako omeletu. Hotovou omeletu dozdobte červenou cibulí, jarní cibulkou a dalšími bylinkami. Potřít ji můžete také hořčicí nebo kečupem.
zdroj foto. shutterstock