Můžete si je dát s čímkoli – záleží na vaší chuti. My je přinášíme v odlehčené verzi s celozrnnou špaldovou moukou a lahodnou kombinací křupavé zeleniny, smetanového žervé s hráškem a chutného opečeného halloumi sýra. Už se vám sbíhají sliny?
Ve zdravém těle produktivní duch
Už od útlého věku nám bývá vtloukáváno, že zelenina se jíst musí, protože je zdravá. Každý z nás má nejspíš vzpomínku z dětství, kvůli které má v dospělosti problém s určitým druhem zeleniny. Může se jednat o špenát, kopr, celer… Spousta averzí vůči různým druhům zeleniny přitom plyne pouze z toho, že ji mnozí neumějí správně připravovat. A to je škoda, jelikož její důležitost není zdaleka přeceňována. Všichni nejspíš vědí, že obsahuje nespočetné množství vitamínů a minerálů, ale tam její benefity zdaleka nekončí. Jejím dalším velkým plusem je totiž vysoký obsah vlákniny, která je klíčová pro správnou funkci peristaltiky našich střev, a slouží tak jako prevence proti rakovině tlustého střeva. Další její předností je to, že zvyšuje objem našeho jídla a zároveň jej obohatí o potřebné živiny. Možná jste na sobě už někdy postřehli, že po českých klasikách typu vepřo knedlo zelo jste po obědě zralí tak akorát na šlofíka a vaše dosavadní produktivita je ta tam? Tělo totiž na trávení těžkých jídel spotřebuje mnoho energie, a proto se cítíte unavení. Začněte si proto odlehčovat jídla a obohacovat je o porci zeleniny, uděláte tak něco nejen pro své zdraví, ale i pro svoji produktivitu.
Výhody celozrnné špaldové mouky
“Všeobecně můžeme špaldovou mouku dát všude tam, kde bychom za normálních okolností použili pšeničnou hladkou mouku,” říká ambasador značky Babiččina volba a cukrář Josef Maršálek. Její celozrnná podoba má navíc tu výhodu, že obsahuje všechny cenné složky z celého špaldového zrna (z obalu, endospermu i klíčku). Dalším plusem špaldových mouk, zejména těch celozrnných, je, že obsahují velké množství minerálních látek. Dávejte si však při výběru pozor, zdali opravdu kupujete špaldovou mouku. Název totiž může být zavádějící. I když můžete na trhu najít také jiné mouky, které mají ve svém názvu špaldová, ne vždy se obsah špaldy, ze které jsou vyrobené, rovná tomu v moukách
od Babiččiny volby. Zatímco některé mouky mají v sobě jen její podíl (nebo jsou vyrobené z hybridních odrůd nebo dokonce obsahují sto procent běžné pšenice), s moukou Babiččina volba si kupujete skutečnou špaldovou mouku, vyrobenou z prastarých odrůd špaldy.
Ingredience
Na 2 placky:
- 65 g celozrnné špaldové mouky Babiččina volba
- 60 ml vařící vody
- 1 lžíce olivového nebo řepkového oleje
Na dokončení:
- 3 lžíce mraženého hrášku
- 1 lžíce žervé
- listový salát, rajčata
- halloumi sýr
- ředkvičky
- bylinky a koření podle chuti
- případně dip, jogurt a další
Postup
Celozrnné wrapy jsou příjemným zpestřením jídelníčku a s celozrnnou jemně mletou špaldovou moukou Babiččina volba se povedou a budou velmi chutné a křupavé.
V misce smíchejte mouku, olej a vodu, vznikne hutné těstíčko. Rozdělte ho na dvě části a vyválejte placky. Dejte péct na 170° do trouby na 4 minuty.
Na náplň rozmělněte hrášek s žervé, jemně osolte, zakápněte citronem. Pokrájejte zeleninu, krájený sýr ogrilujte a servírujte. Přidat můžete i oblíbený dip nebo ochucený jogurt. Placky jsou určené k aktuální spotřebě, z vlastní zkušenosti nedoporučujeme nechávat je na později. Jsou hotové opravdu rychle, tak se vyplatí, připravit je vždy čerstvé.
zdroj foto – archiv spol.