Čtvrtek 19. září 2024

RYCHLÉ PREFABRIKOVANÉ ŘEŠENÍ NA MÍRU PRO MODERNÍ GARÁŽ I ZAHRADU

Když před čtvrtstoletím vznikl Gardeon, přinesl do světa zděných a plechových garáží revoluční novinku: dosud neznámou prefabrikovanou garáž. Dnes má slovenská společnost multi-milionový obrat, zaměstnává desítky lidí a nabízí své výrobky na rakouském, německém, švýcarském i českém trhu.

Podnikatelský duch rodinu Cholevových ze středního Slovenska – Turca, kde v minulosti vzkvétal strojírenský průmysl – prosycoval skrz naskrz. Marián Choleva začal se svými bratry a přáteli podnikat v malé garáži a jakmile jeho synové Marek a Martin dospěli, předal žezlo dál. Podnik chytil druhý dech, další generace se totiž inspirovala novinkou z Německa: montovanými garážemi s designovými omítkami. Vkusné a především praktické malé stavby vypadaly stejně dobře jako ty zděné, ale jejich realizace byla podstatně jednodušší, cenově dostupnější a výrazně rychlejší. „Byli jsme nadšení, našli jsme díru na trhu, produkt, který tu nebyl, a rozhodli se ho nabídnout lidem. Naše nadšení se však setkalo s nedůvěrou. Montované garáže nikdo neznal, takže začátky byly hlavně o trpělivosti. Věděli jsme, že máme prvotřídní výrobek, ale pokrok byl pomalý a většina naší práce tehdy nespočívala v montáži garáží, ale ve vysvětlování, co to je a proč je to výhodné. V prvním roce jsme prodali jen něco přes 50 garáží, vzpomíná dnes s úsměvem Marek Choleva na počátky rodinné firmy.

Úsilí, které se vyplatilo

Během let chtěli podnikání skončit a zkusit něco jiného. Montované garáže je však chytly za srdce natolik, že vytrvali. A to navzdory všem problémům a dokonce i nedůvěře ve výrobek v úzkém rodinném kruhu. Firmě se začalo dařit. Tvrdohlavost spojená s trpělivostí a přesvědčením o nesporných výhodách výrobku postupně přivedla klienty. K dnešnímu dni má za sebou společnost přes 6000+ tisíce staveb, roční obrat činí 13+ miliony eur, v roce 2022 zvýšil podnik své tržby o více než 84 % a zaměstnává přes 70+ lidí včetně externistů, z nichž někteří jsou ve firmě již od jejího vzniku.

Prefabrikované portfolio

Postupně se portfolio montovaných staveb rozšiřovalo. Inspiraci „garáží“ z Německa doplnily vlastní nápady na montáž zahradních domků, přístřešků a pergol. Všechny stavby se přitom pyšní stejnými výhodami: velikostí i vzhledem se dokonale přizpůsobí možnostem a přáním zákazníka, který navíc ušetří místo, čas i námahu. Montované stavby lze navrhnout online a samotná výstavba trvá jen několik hodin – bez stavebního nepořádku. Jsou vyrobeny z prvotřídních a odolných materiálů, které nepotřebují žádnou další údržbu, takže garáž, dům nebo kůlna vypadají dobře i po letech. Lze je zateplit a vnější povrchová úprava vypadá jako fasáda, což zaručuje moderní design. „Jednou z našich priorit je poskytnout zákazníkovi bezpečí a ochranu jeho majetku a pohodlné užívání, proto jsou naše montované stavby vyrobeny z prvotřídních materiálů od podlahy až po strop, mají kvalitní kování a všechny doplňky. Protože víme, že nabízíme kvalitu, můžeme si dovolit nabídnout našim zákazníkům poprodejní servis, což je naše velká konkurenční výhoda,říká Marek Choleva.

Hlavní konkurent

Přestože společnost byla první, která přinesla na trh montované garáže, netrvalo dlouho a ostatní firmy začaly její návrhy kopírovat. „Naše know-how je jedinečné a stavíme na dlouholetých zkušenostech. Proto děláme každou stavbu na jistotu, neučíme se nic takříkajíc za pochodu u zákazníka. Naším největším konkurentem jsou zděné garáže,říká spolumajitel Gardeon.

Zděné stavby však v mnoha ohledech nemohou konkurovat těm montovaným: vyžadují stavební povolení, jejich realizace trvá několik týdnů až měsíců, zděná garáž má kvůli tloušťce stěn o několik metrů čtverečních menší užitnou plochu a je obtížné měnit – zvětšovat nebo zmenšovat – velikost garáže. Navíc takovou stavbu nelze přemístit, zatímco montovaný zahradní domek nebo garáž lze přemístit spolu s majitelem. „Měsíčně realizujeme přes dvě stovky staveb, což znamená, že jsme vytíženi a to nás velmi těší. Podařilo se nám proniknout i na rakouský trh a německý trh. Na Slovensku roste procento obratu ze zakázek, kdy si majitelé našich staveb přejí jejich úpravu, například zvětšení nebo zmenšení garáže nebo přistavění kůlny k zahradnímu domku.

Optimalizace procesů

Bratři Cholevovi nezapomínají na své začátky v garáži, přestože se letos jejich firma stala předmětem auditu. Celá historie rodinného podniku je zaznamenána na fotografiích, které zdobí stěny nových a moderních prostor. „Stále se vyvíjíme, chceme přinášet novinky a příjemná překvapení, ale to vše s vědomím, že to neděláme pro sebe, ale pro naše klienty. Opravdu nasloucháme tomu, co říkají, a vždy se snažíme reflektovat jejich potřeby, vysvětluje jeden z důvodů úspěchu Marek Choleva.

Právě nedávno společnost optimalizovala a automatizovala svůj výrobní proces, což jí umožnilo vyrábět ve výrobním závodě panely pro 1 000 až 1 500 na míru customizovatelných měsíčně. „Garáže montujeme přímo v naší firmě a jsou certifikovány Technickým a zkušebním ústavem stavebním. Součástí certifikace byly i statické výpočty nebo posouzení výroby a jejího souladu s našimi platnými normami.

Rebranding v nejlepší formě

Původní značka společnosti „Garáže na klíč” evokovala výstavbu garáží na klíč, a přestože si za uplynulých 10 let získala mezi klienty vysoké uznání, majitelé se rozhodli ji změnit. „Byla už zavádějící, protože jsme nabízeli nejen garáže, ale i další stavby. Bylo to těžké rozhodnutí a je přirozené, že jsme měli obavy. Jsme však přesvědčeni, že naše nová značka GARDEON je originální a ještě výstižnější než ta předchozí, protože zahrnuje vše, co nás vystihuje – moderní, montovaná garáž, zahradní domek, přístřešek nebo pergola, která nevyžaduje údržbu ani po rocích využívání.“

Originální mají být i další novinky v portfoliu, ale ty chtějí majitelé firmy komunikovat až ve chvíli, kdy sami budou mít stoprocentně jasno nejen o hrubých rysech, ale i o všech detailech. „Vždy hledáme cestu, kterou se před námi nikdo nevydal. Jsme hrdí na svou minulost a postupný vývoj. Daří se nám také díky spolehlivým obchodním partnerům a klientům, kteří se k nám stále vracejí a pomáhají nám růst. Věříme, že budeme stále nohama na zemi, že i za deset let bude součástí firmy náš první montážní tým, který jsme sestavili převážně z přátel. A že i za dvacet let najdete na našem dvoře starou dodávku, která začínala jako montážní vůz. Jsme vděční, že už není jediná, ale nechceme zapomenout, že jsme začínali s garážemi.

Zdroj foto – archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.