Úterý 15. dubna 2025

Rozhovor s Vojtěchem Kušinou ze Školního statku Mělník

Vojtěch Kušina patří k nejuznávanějším odborníků v oblasti vinohradnictví u nás. Vína ze Školního statku v Mělníku, které funguje jako součást zdejší České zahradnické akademie, jsou vyhlášená a také několikrát oceněná.

Ochutnat je můžete třeba již tento víkend na tradičním Mělnickém vinobraní, které se uskuteční od pátku 17. do neděle 19. září a představí nejen lahodná vína, ale také bohatý kulturní program. Na vinobraní se můžete setkat i s panem Kušinou a pohovořit s ním o výjimečnosti českých vín nebo třeba o letošní úrodě. 

Vinařské oblasti má většina z nás spojené spíše s Moravou, ale výborná vína pochází i z Čech, jaká jsou jejich specifika?

Nejvíce vinohradů na území Čech je v okolí Mělníku a Mostecka, vinohrady však nejsou souvislé. Jednotlivé lokality vznikaly kolem českých řek, Vltavy, Labe, ale samozřejmě i kolem Berounky a Ohře.  Konkrétně Mělnicko patří mezi nejsevernější oblasti u nás, klima je chladnější, což je samozřejmě hlavní rozdíl oproti Moravě. Historicky nechávali vinaři zrát vína v sudech, dnes je už systém modernější. Kromě klimatu je pro kvalitu vína důležitá také půda, v Mělníku a jeho okolí je podloží s opukou, které je pokryto půdou, tato země je velmi výhřevná a poskytuje skvělé podmínky pro pěstování bílých a modrých hroznů. Historie vinohradnictví v této oblasti sahá až do středověku, Karel IV. dovezl modrou vinnou burgundskou révu a společně s révou se sem stěhovaly i vinařské rodiny.

V čem je tedy z pohledu vinařství charakteristická oblast Mělnicka?

Víno ze zdejší oblasti je charakteristické výraznou mineralitou, která je úžasná. Vína ze severní oblasti mají výraznější obsah kyselin, charakter vín je dán klimatickými podmínkami. Rádi bychom pěstovali i odrůdy jako ryzlink vlašský nebo veltlín, ale to se zde moc nedaří.

Jakým odrůdám se naopak daří v Čechách víc než na Moravě? Která by měli lidé chutnat?

Odrůdy v české oblasti vychází z historie. Labe určilo skvělé podmínky pro pěstování a zrání bílých odrůd jakými jsou Ryzlink rýnský, Rulandské modré i bílé, Sylvánské zelené, Tramín červený, Chardonnay či Müller Thurgau. To je historická odrůda ze začátku 20. století. Je proslulá tím, že má krásné kyselinky a vytváří aromatiky a plnou a harmonickou chuť. Cítíme zelená jablíčka, hrušky a citrusové plody. V Ryzlinku z této oblasti zase lahodí květinové tóny.

Jak je tomu s úrodou v letošním roce?

Letošní rok byl problematický kvůli kolísavému počasí. Ze začátku roku byly nízké teploty, kdy napršelo velké množství srážek. Díky těmto podmínkám se vyskytovala peronospora, tedy plíseň, vinné révy. Musíme využít každé hezké chvilky, aby byl vinohrad ručně ošetřen, těch hezkých dnů nebylo mnoho. Pokud se nezvládne správně a včas vinohrad ručně ošetřit, nedostane se postřik tam, kam má, na listy a hrozny. Problémem je také pracovní síla. Nám se tedy naše vinohrady uchránit podařilo, to jsem moc rád.

Vyznají se Češi ve vínu? Myslíte, že se jejich znalosti a schopnosti poznat dobré víno zlepšují?

Záleží na chuti každého člověka, vždycky říkám, že záleží na tom, jaký má člověk jazýček. Obliba vína obecně stoupá a jeho konzumace také. Pokud se někdo zajímá o víno, doporučuji absolvovat degustační zkoušky, například ve Valticích. Odborníci vysvětlují jak poznávat vína, vyzkoušíte si sensorické hodnocení a podobně.

Jak dlouho se oboru vinařství věnujete vy?

Vinařství se s láskou věnuji již více než 50 let. Začínal jsem v roce 1970. Vinařství je v práci zemědělské produkce krásný a výjimečný obor. Musíte jej dělat srdcem a mít tu práci rád, je to velká dřina, která je časově velmi náročná.

zdroj foto. archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.