pondělí 16. září 2024

Rozhovor s Olgou Plíčkovou

Už 20 let ji fascinují sny – díky svým zkušenostem pomáhá lidem, aby svým snům porozuměli a našli tak spolehlivé vnitřní vedení.

Jak si vykládat sny?

– To je různé, existuje mnoho přístupů ke snům, od jóga-nidry, která sny nevykládá, ale snaží se probudit vědomí ve snu (tzv. lucidní snění), až odmítnutí snů coby mentálního “odpadu”. Můj přístup ke snům vychází z jungiánské praxe a knihy Jany Heffernanové Tajemství dvou partnerů. Vnímám sny jako dopisy, které nám píše naše duše. Ovšem jazykem, kterému jsme se odcizili: jazykem symbolů. Nedoporučuji tedy brát sny doslovně nebo se spoléhat na snáře, ale spíš se snažit rozklíčovat, jaký význam mají snové obsahy pro mě osobně. Zdá se mi například o červených holínkách, které ztratím v práci: Co pro mě znamenají červené holínky? Inu, takové jsem měla jako dítě, když jsem jezdila k babičce a celé dny lítala s ostatními dětmi “po venku”! To byla doba, kdy jsem byla spontánní a hravá. A co práce? Pracuji jako účetní, chtěli to rodiče, abych měla “sociální jistoty”, celkem mě to baví, ale necítím se naplněná… A co hravost a spontaneita? Jaké místo má v mém životě? No, moc velké ne, vlastně vůbec žádné… A dala by se nějak podpořit? Už dlouho se chci přihlásit na salsu, tak já to udělám. Ať už “ve skutečnosti” (v jaké? v čí?) znamenají holinky cokoli, “rozhovor” se sebou, komunikace mezi snem a bdělým vědomím vede k uvědomění si důležité skutečnosti nerealizované hravosti, spontánnosti a hledání cesty směrem k její podpoře. A o to, podle mě, při výkladu jde.

> Opravdu jim máme věřit?

Záleží na tom, co se myslí slovem “věřit”. Pokud by to znamenalo “brát je doslova a tímto doslovným “výkladem” se slepě řídit, tak to určitě ne. Zároveň moje pětadvacetiletá zkušenost se sny svými i svých klientů je, že snům lze důvěřovat: Vedou nás k sobě, pod nánosy naučených vzorců chování, cítění a myšlení.

> Povede jejich rozbor ke zklidnění, nebo nás rozjitří?

Pokud vykládáme třeba noční můru, nedá se očekávat, že budeme klidní. V krátkodobém horizontu nás tedy výklad může rozjitřit – sny nás často vedou přesně tam, kam bychom raději nešli, a přesto je to to, čemu v tu chvíli potřebujeme čelit. Z dlouhodobého hlediska může být práce se sny terapeutická – léčivá, může vést (a vede) k většímu pochopení sebe sama, laskavosti k sobě a rozhodnutím, která jsou v souladu s naším jádrem/duší.

> Co dělat pro hezké sny? Dají se naučit?

Co jsou to „hezké“ sny? Hezké sny by byly zajímavým cílem, pokud by účelem snění bylo nás pobavit nebo si sny užít. Pokud je cílem sebe-poznání, je vlastně jedno, zda je sen „hezký“ nebo „ošklivý“ – v obou případech může přinést poučení. Lidé, kteří umějí lucidně snít (tedy uvědomit si ve snu, že sní a děj snu následně vědomě ovlivňovat), si umí zařídit sny dle libosti. Většinou ale mají tolik moudrosti

(protože cesta k lucidnímu snění není často vůbec jednoduchá), aby spíše pokorně pozorovali, co se jim sen snaží sdělit, než aby svévolně měnili jeho obsah za účelem líbivosti. Lucidní snění také umožňuje sen zpracovávat tak říkajíc „za běhu“, rovnou, dochází k přímé komunikaci vědomí a snových obsahů, což může být pro rozvoj člověka velmi obohacující. Pro mě samotnou je lucidní snění v tuto chvíli spíše výjimkou než pravidlem – obdobně se ale dá pracovat s tzv. aktivní imaginací, což je metoda představená C. G. Jungem (švýcarským psychologem a psychiatrem), kde se v bdělém stavu pracuje s fantazií/ představivostí.

> Proč číst snáře?

Čtení snářů nedoporučuji, protože mohou snadno nahradit naše unikátní vnímání snových symbolů cizím pohledem. Zároveň musím říci, že některým klientům funguje snáře konzultovat pro inspiraci – nejdřív si snové symboly vyloží sami, a pak se inspirují snářem, ze kterého si vezmou jen to, co s nimi rezonuje. To mi přijde jako užitečný přístup.

> A jaký vliv má na naše snění hygiena spánku?

Velký. Jsem-li rodič tří malých dětí, pravděpodobně padnu do postele a spím jako zabitý. Podobně jsem-li v jakékoli jiné náročné situaci, je téměř jisté, že si sny nebudu pamatovat. Sny se zdají všem a každou noc (i zvířatům), ale jen někdo a někdy si toho je vědom, potíž bývá totiž s jejich zapamatováním. Pokud toužíme po tom, abychom si sny více pamatovali, můžeme proces snění podpořit záměrem, demonstrovaným zápisníkem a tužkou u postele a ochotou si sen krátce zapsat i uprostřed noci a ráno (nejpozději dopoledne), dokud si sen pamatuji, si dopsat podrobnosti. Já si sny zapisuju do chytrého telefonu – zkrátka napíšu sama sobě e-mail. Někdy mi lidé říkají: Zdálo se mi, že jsem zavřený v ledničce, ale jenom proto, že jsem nechala otevřené okno, spadla mi peřina a byla mi zima. Na to odpovídám, že ano, zima se jistě do snu promítla, ale mohlo se Vám zdát třeba o tom, že jste v letních šatech v zimní krajině. Tedy náš fyzický stav má na sny vliv, přesto neurčuje bezezbytku obsah snů.

Zdroj foto – archiv OP

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.