Připravte si večeři plnou podzimní zeleniny, kterou obohatíte italským Mionetto Prosecco. Perfektní barevné souznění a dokonalá zamilovaná chvíle, která prozáří i ponurý podzim, si vás okamžitě získá!
Bohatá zeleninová úroda doslova volá o pozornost a nabízí nespočet možností, jak ji využít v kuchyni. Zkuste jednoduché recepty z královny podzimních dní – dýně. Díky svému variabilnímu využití je doslova vyhledávaným pokladem, ze kterého hravě připravíte předkrm, hlavní chod i dezert. Vyzkoušejte společně s námi tři recepty, které osloví i ty nejnáročnější gurmány. K romantickému večeru by pak neměla chybět ani sklenička něčeho opravdu výjimečného. Mionetto Prosecco je ideální jako přípitek před jídlem, skvěle se však hodí i k jednotlivým chodům. Dokonale doplní kompletní menu od předkrmu, přes hlavní chod až po sladkou tečku.
NÁŠ TIP: Mionetto Prosecco DOC Prestige Brut
Toto špičkové prosecco vyniká svou svěží chutí s tóny jablka a citrusů i jemným dlouhotrvajícím perlením. Mionetto je od roku 1887 symbolem kvalitního prosecca a v současnosti patří mezi nejprodávanější značky na světě. Je ideální pro každou denní dobu i příležitost.
Doporučená maloobchodní cena je 199 Kč.
Lahodné dýňové menu ve snoubení s Prosecco Mionetto
Předkrm: Dýňové ratatouille s bagetou

- 300 g dýně hokaidó
- 1 ks žluté papriky
- 1 ks šalotky
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 2 stroužky česneku
- hrst tymiánu a rozmarýnu
- lžička medu
- sůl a cayennský pepř
- bagetu
Dýni vydlabeme a nakrájíme na kostičky, papriku očistíme a také nakrájíme na menší kostky. Cibuli a česnek nasekáme najemno. Nejprve osmažíme cibulku s česnekem, ke kterým přidáme tymián a rozmarýn vcelku, po 4 minutách přidáme dýni i papriku a krátce orestujeme. K zelenině přidáme protlak a 5 minut dusíme. Poté ze směsi vyndáme bylinky a dochutíme medem, solí a pepřem. Podáváme s bagetou.
Hlavní chod: Dýňové tortellini s bazalkou, parmezánem a cherry rajčátky

- 1 ks dýně hokaidó
- 125 g hladké mouky
- 125 g hrubé mouky
- 3 ks vejce
- hrst cherry rajčátek
- parmezán na posypání
- hrst bazalky
- extra panenský olivový olej
- sůl a pepř
Náplň:
Dýni vydlabeme a položíme na alobalem vyložený pekáč. Osolíme, opepříme a pokapeme olejem. Takto pečeme asi půl hodiny při 180 stupních.
Mezitím si připravíme těsto na tortellini. V míse smícháme hladkou a hrubou mouku, přidáme asi lžíci oleje a dvě vejce. Vše promícháme, dokud se těsto nespojí. Poté ho přendáme na pracovní plochu a dobře propracujeme. Necháme odpočinout v potravinové fólii asi půl hodiny.
V rozpáleném hrnci orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme i upečenou dýni a dusíme na mírném plameni asi 5 minut, aby se z dýně vypařila voda, ochutíme podle potřeby.
Těsto:
Těsto vyválíme a vykrájíme z něj kolečka o průměru asi 5 cm. Okraj kolečka potřeme rozšlehaným vejcem, doprostřed dáme malou lžičku dýňové náplně, přehneme na polovinu, prsty spojíme okraje a stočíme do tvaru tortellini. Takto připravené těstoviny vaříme v osolené vroucí vodě 3-4 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Takto připravené těstoviny podáváme s cherry rajčátky, parmazánem a bazalkou.
Dezert: Domácí dýňový cheesecake

- 230 g celozrnných sušenek
- 250 g dýňového pyré
- 120 g másla
- 130 g smetanového sýru
- 100 g třtinového cukru
- 2 polévkové lžíce smetany
- 1 vejce
- mletá skořice
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Sušenky rozdrtíme v robotu. Následně si rozehřejeme máslo a smícháme ho se sušenkami. Poté směs upěchujeme na dně formy pomocí dlaní nebo lžíce a vytvarujeme menší okraje. Takto připravenou formu uložíme do ledničky.
Poté si připravíme dýňový krém. Sýr, smetanu a cukr vyšleháme s vejcem a třetinu směsi promícháme s dýňovým pyré a skořicí.
Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Do formy rozetřeme dýňový krém a na něj přidáme dýňové pyré. Vše lehce promícháme vidličkou a pečeme asi 45 minut. Takto upečený cheesecake necháme vychladnout. Můžeme ozdobit domácí šlehačkou, dýňovými semínky a povrch posypat kakaem.
zdroj foto: archiv spol.