Ručí tedy za prověřené dodavatele, od kterých jsou ryby ihned po výlovu dováženy do pražské zpracovatelny a filetárny. Odtud putují v maximální možné čerstvosti přes Rohlik.cz k zákazníkům, kteří je můžou mít doma už za 48 hodin po vylovení. Ryby značky Fjoru mají certifikaci udržitelného a odpovědného rybolovu ASC/MSC nebo jsou opatřeny také certifikátem BIO kvality. Značka startuje se 30 druhy čerstvých mořských i sladkovodních ryb exkluzivně vybraných i zpracovaných tak, aby dosahovaly té nejlepší možné kvality.
„Start naší nové značky Fjoru mění pravidla nakupování čerstvých ryb v Česku. Pro ty nejlepší kousky už nemusíte k moři. Fjoru zákazníkům usnadňuje, aby se kvalita a péče o vlastní zdraví mohla stát tou nejvyšší prioritou. Každého dodavatele ryb známe, spolupracujeme s odborníky na jednotlivé druhy, ručíme za každý pečlivě vybraný kousek a nikdy se nestane, že by u naší značky zákazník narazil na rozmrazenou rybu. Striktně hlídáme a kontrolujeme kvalitu každého kusu a každý den garantujeme zákazníkům tu nejlepší úroveň,” komentuje benefity nové značky komerční ředitel Rohlik Group Olin Novák. Značka Fjoru bude k prodeji v rámci všech trhů, kde Rohlik Group působí.
Rybí sortiment na Rohlíku dosahuje nejvyšší možné čerstvosti právě díky velmi krátkému dodavatelskému řetězci. Ten obsahuje pouze dodavatele a zpracovatele, takže koncept nenarušuje žádný nadbytečný článek. Při zpracování ryb Rohlík spolupracuje se společností Fjord, která funguje už od roku 1999 v Praze a specializuje se právě na zpracování ryb a mořských produktů tak, aby splňovaly požadavky konzumentů na tu nejvyšší kvalitu a nejlepší zpracování.
Mise za tu nejlepší kvalitu i udržitelnost rybolovu
„Naším cílem je spolupracovat s kvalitními zdroji, pro které je, stejně tak jako pro nás, důležitá transparentnost. Naši zákazníci jsou pro nás středobodem celého vesmíru a chceme jim nabídnout to nejlepší. Nikdy proto nebudeme dělat kompromisy v kvalitě,” vysvětluje Novák a dodává: „Pod vlastní značkou Fjoru nabízíme sortiment ryb, které mají certifikaci MSC/ACS a BIO. Jedná se o certifikáty, které dokládají, jak dodavatelé uvažují o udržitelnosti a životním prostředí. Nebo jak si představují, že má rybolov a farmaření za nějakých 10, 15 let vypadat.”
Výběrem ryb s certifikátem MSC, který znázorňuje modré logo, zákazníci pomáhají chránit oceány, živobytí lidí věnujících se rybolovu a budoucnost ryb. Marine Stewardship Council (MSC) je mezinárodní nezisková organizace, která vydává celosvětově platnou certifikace udržitelného rybolovu MSC, a poskytuje tak záruku zachování přirozené populace mořských živočichů bez jejich ohrožení. Tato certifikace dokládá, že rybolov probíhá bez narušování mořských ekosystémů.
Při koupi mořských plodů s certifikátem ASC zase zákazníci odmění producenty, kteří chovají ryby odpovědným způsobem. Certifikace ASC dokládá splnění přísných požadavků na minimalizaci dopadu akvakultury na životní prostředí a zároveň respektuje práva lokálních pracovníků a místní komunity. „Certifikát ASC se objevuje pouze na potravinách z farem, které byly nezávisle posouzeny a certifikovány jako ekologicky a sociálně odpovědné. Takže si můžete být jisti, že výběrem mořských plodů s naším logem přispíváte k lepší budoucnosti pro všechny,” uvádíSimon Edwards, marketingový ředitel společnosti ASC.
Nejrychlejší přeprava = maximální čerstvost
Aby Rohlík dokázal za 48 hodin dostat rybu až na stůl k zákazníkovi, využívá řetězec rychlé přepravy ryb v Evropě. Ryby jsou po výlovu přepraveny trajektem do přístavu a následně vyloženy ke zpracování na pevnině. Zde jsou před další přepravou vykuchány a zabaleny do ledu. Následně jsou naloženy na nákladní auto, kterým dorazí do společnosti Fjord Bohemia, kde zkontrolují jejich kvalitu (čerstvost, pevnost, oči, žábry atd.). Dále se ryby filetují, porcují a balí, ale také marinují a udí (v závislosti na výrobku). Po zabalení putují do skladů Rohlíku a dále přímo k zákazníkům. Sortiment Fjoru si zkrátka zakládá na maximální kvalitě až do poslední míle.
„Podařilo se nám dostat ryby z moře do Fjordu a distribuovat je do 37 hodin od samotného výlovu. Profesionalita našeho týmu, založená na více než desetiletých zkušenostech na trzích střední a východní Evropy, nedává prostor pro žádné pochybnosti,” popisujeMichail Darkin, generální ředitel společnosti Fjord Bohemia.
„Chceme zvýšit podíl ryb v každodenním stravováním a podpořit jejich konzumaci jako velmi zdravého zdroje bílkovin,” uzavírá Novák s tím, žeRohlík se svou vlastní značkou usiluje také o zlepšení udržitelnosti dodávek ryb. Prostřednictvím Rohlíku totiž mohou zákazníci najít způsob, jak nakupovat maximálně čerstvé ryby online maximálně udržitelně. Rohlík tím současně přináší jednu z nejširších nabídek ryb s certifikátem ASC a MSC ve všech zemích, kde již působí. A také jednu z nejširších nabídek ryb s certifikátem BIO, které jsou snadno dostupné na jednom místě. Fjoru je lepší nejen pro naše zdraví, ale také pro naši planetu.
Zdroj foto: archiv spol.