neděle 13. dubna 2025

Recepty od šéfkuchaře Scotta van Wagenena

americký šéfkuchař Scott van Wagenen, který stojí za úspěšnými podniky ze sítě Blackdog i za nově otevřeným bistrem Levain v pražským Vršovicích, se nyní spojil se značkou Hellmann´s a z této spolupráce vzniklo několik snadných receptů na vynikající jídla, která s vámi sdílíme.

Hellmann´s se hlásí k neplýtvání jídlem a boji proti tzv. lednicové slepotě, kdy máme pocit, že v ledničce zkrátka není nic pořádného k jídlu. Přitom právě z pár surovin, které má každý z nás doma a mnohdy je opomíjí, se dají připravit snadná, rychlá a chutná jídla. A recepty Scotta van Wagenena jsou toho důkazem.

Poke bowl

Suroviny
200 g římského, ledového nebo jiného křupavého salátu
40 g dressingu Hellman’s Sezam & sója
4 vejce naměkko
čerstvý koriandr nebo kopr, máta
1 na hranolky nakrájená červená paprika
1 na plátky nakrájené avokádo
1 na jemné hranolky nakrájená mrkev

40 g smažené šalotky (je k dostání například v obchodech s asijskými specialitami, nebo si ji můžete připravit usmažením šalotky v rýžové mouce)
šťáva z jedné limetky
400 g uvařené jasmínové rýže
50 ml octa na sushi
sezamová semínka na ozdobu

Postup
Uvařenou rýži ochutíme octem na sushi. Salát promícháme s dressingem Hellman’s Sezam & sója, rýži umístíme doprostřed misky a salát naklademe na ni. Okolo salátu a rýže naskládáme ostatní zeleninu tak, aby byl vždy stejný druh pohromadě. Přidáme čerstvé bylinky, limetkovou šťávu a lžíci dressingu. Vejce rozkrojíme napůl a položíme doprostřed misky. Ozdobíme sezamovými semínky a servírujeme.

Jarní těstoviny

200 g nakrájené šalotky (nebo cibule)
150 g čerstvého hrášku
100 g čerstvého chřestu
50 g nakrájené mrkve
200 ml bílého vína
šťáva z jednoho citronu
čerstvý kopr
25 g kapary
75 g másla
40 g majonézy Hellmann’s
40 g nastrouhaného sýru Grana Padano
400 g těstovin

Postup

V dostatečně slané vodě (měla by být slaná jako moře) uvaříme těstoviny dle instrukcí na obalu. Vyvařenou vodu si ponecháme v misce. Orestujeme šalotku, hrášek kapary, mrkev a chřest, dokud nebude šalotka do sklovata – zhruba 5 minut. Zalijeme bílým vínem a citronovou šťávou a 100 ml vody, která nám zbyla po vaření těstovin. Na pánvi zredukujeme zhruba o polovinu. Přidáme máslo a všechno pořádně promícháme, s pánví lehce třeseme, abychom dostali krémovější konzistenci. Přidáme těstoviny a všechno důkladně promícháme. Odložíme pánev z plotýnky a přidáme majonézu, sýr Grana Padano a čerstvý kopr. Můžeme dochutit černým pepřem a solí.

Mletý hovězí kebab s teplým salátem z kořenové zeleniny

Suroviny na kebab
4 stonky citronové trávy
750 g mletého hovězího
100 g nadrobno nakrájeného zázvoru
50 g prolisovaného česneku
200 g namleté cibule
75 ml rybí omáčky
5 g nakrájeného koriandru
5 g nakrájené máty
20 g směsi pěti koření
100 ml sójové omáčky

Suroviny na teplý salát z kořenové zeleniny
500 g brambor
100 g nadrobno nakrájené jarní cibulky
50 g dressingu Hellmann’s Jogurt a limetka
50 g pálivé hořčice Hellmann’s
šťáva z jednoho citronu
1 mrkev nakrájená na kostičky o velikosti 1 cm
1 středně velký celer nakrájený na kostičky o velikosti 1 cm
1 stroužek prolisovaného česneku
sůl a pepř podle chuti

Postup

Všechny suroviny kromě citronové trávy smícháme a na zkoušku malou kuličku masa osmahneme. Je-li potřeba, přidáme sójovou nebo rybí omáčku. Vezmeme kus masové směsi do jedné ruky a do ní položíme stonek citronové trávy. Přidáváme směs a mačkáme ji okolo stonku tak, aby nám vznikl jeden velký kebab se stonkem uprostřed. Kebaby naskládáme na talíř a dáme na půl hodiny vychladit do lednice. Následně smažíme na středním ohni ze všech stran dozlatova.

Na teplý salát jako přílohu uvaříme oloupané brambory. Celer a mrkev pečeme na 215 °C po dobu asi 15–20 minut, dokud nezměknou a nezačnou tmavnout. Ve velké míse smícháme majonézu, hořčici, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a nasekanou jarní cibulku. Mrkev a celer smícháme nejprve s bramborami, potom vše přidáme k majonézové směsi v míse. Jemně promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Zdroj foto: archiv spol. Hellmann´s

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.