neděle 20. dubna 2025

Recepty nejen ke Dnu matek

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi.

Veganský tvarohový dort se sezónním ovocem

Suroviny: 250 g rostlinných sušenek, 125 g rostlinného másla, 450 g tofu natural, 250 ml sójové smetany, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 180 g cukru, šťáva ze 2 citronů, vanilkový lusk

Postup:Sušenky rozdrtíme a smícháme s máslem. Sušenkové těsto vmačkáme do dortové formy vystlané pečícím papírem a dáme na 10 minut péct do trouby rozehřáté na 180 ºC. Ostatní suroviny rozmixujeme a nalijeme na sušenkový základ. Pečeme přibližně 30 minut. Vychladlý dort ozdobíme čerstvým ovocem dle aktuální sezóny.

Lívance s ovocem

Suroviny: 1 hrnek hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička skořice, 1 hrnek rostlinného mléka, 1 lžíce třtinového cukru, ovoce k ozdobení, javorový sirup na polití

Postup: V míse smícháme suché ingredience: mouku, prášek do pečiva, skořici a cukr. Přidáme rostlinné mléko a vymícháme těsto. Lívance smažíme na sucho nejlépe na palačinkovači z obou stran asi 3 minuty. Podáváme s ovocem a javorovým sirupem.

Svěží jahodový koláč bez želatiny

Těsto: 300 g hladké mouky, 150 g rostlinného margarínu, 5 lžic vody, 2 lžíce moučkového cukru, ½ vanilkového lusku, špetka soli.

Náplň: 250 ml jahodového džusu, 250 ml vody, 1 lžíce citronové šťávy, 12 g agaru, 500 g jahod.

Postup: Z mouky, cukru, soli a margarínu vypracujeme těsto, dle potřeby přidáme studenou vodu. Těsto vmačkáme do formy a vložíme na 15 minut do lednice. Pečeme přibližně 15 minut na 180 ℃, necháme krátce vychladnout a vyklopíme z formy. Na koláč ukládáme plátky jahod a zalijeme želé. To připravíme v rendlíku smícháním vody, džusu, citronové šťávy a agaru. Vaříme asi minutu.

zdroj foto: Česká veganská společnost

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.