Úterý 15. dubna 2025

Recepty na tradiční svatomartinské pokrmy

Stará pranostika o příchodu svatého Martina na bílém koni se sice posledních pár let nenaplňuje, ale tradiční svátek dodržuje téměř polovina Čechů. Sedm z deseti Čechů si dopřeje lehké mladé svatomartinské víno, více než polovina jej oslaví svatomartinskou husou a čtvrtina kachnou.

Populární jsou také sváteční koláče. Naopak staročeský husí kaldoun si dopřejí pouze tři procenta slavících, zjistil exkluzivní průzkum obchodů Albert.

Dokřupava vypečené svatomartinské huse častěji neodolají muži. Vychutná si ji o 12 procent více mužů než žen. Ty zase raději než muži sáhnou po svátečních koláčích (30 %) a lokších (12 %). Na husích specialitách jako jsou paštiky a játra si pochutnává 14 % respondentů. Nejoblíbenější svatomartinskou pochoutkou ale stále zůstává svatomartinské víno.

Koštuje jej sedm z deseti slavících. Pro tato mladá vína Češi nejčastěji chodí do specializovaných obchodů nebo supermarketů (40 %). Téměř 12 procent lidí si je nejraději vychutná u svatomartinského stánku a 8 procent si dá skleničku v oblíbené restauraci. Pro svatomartinská vína je typická jejich svěží a ovocitá chuť, kterou získala během pouhých několika týdnů zrání. „Naši zákazníci v období svátku svatého Martina nejvíce nakupují vína bílá, ta tvoří více než 60 procent prodejů. Stále oblíbenější jsou také růžová vína. A i když se ke svatomartinské huse hodí spíše víno červené, zákazníci ho volí na tento svátek nejméně,“ říká Vlastimil Vávra, sommeliér a manažer nákupu vín v obchodech Albert a dodává: „V loňském roce se v období svátku prodalo jednoznačně nejvíce lahví Muškátu moravského, výrazný meziroční nárůst byl u odrůdy Veltlínské červené rané.“

Muži mají raději červená vína, ženy bílá

Ze všech druhů vín včetně bublinkových si nejraději vybíráme bílá. Muži si raději otevřou lahev s červenou odrůdou (31 %), naopak ženy s bílou (37 %). „Bílé víno nemá tolik alkoholu, je lehčí, dietnější a příjemně se pije,“ vyjmenovává důvody oblíbenosti tohoto druhu Vlastimil Vávra. Při nákupu vína Češi nejčastěji vybírají podle odrůdy (26 %) a původu (17 %). Roli při výběru hraje také doporučení, dá na něj 12 procent respondentů, častěji však ženy než muži. Cena hraje prim u 11 procent dotázaných. Ženy se při rozhodování spoléhají spíše na doporučení a původ vína. Muži většinou vybírají podle odrůdy a původu. Podle vzhledu lahve a etikety vybírají pouze 4 procenta Čechů.

Párování vína s jídlem vnímá jako určující pouze 5 procent Čechů. Jejich správná kombinace přitom dokáže pozvednout zážitek z konzumace. „Chuť svatomartinské husy z bílých vín skvěle podtrhne oblíbený Müller Thurgau, z červených vín se na sváteční stůl hodí ideálně Svatovavřinecké nebo Modrý Portugal,“ doporučuje ke svatomartinskému menu Vlastimil Vávra.

Vyzkoušejte tradiční svatomartinské pokrmy podle receptů z obchodů Albert:

TRADIČNÍ SVATOMARTINSKÁ HUSA

1 husa (3 kg)             

sůl                  

hrst celého kmínu                  

8 malých červených jablek, rozpůlených                 

mletá skořice a tlučený hřebíček                  

na poprášení jablek              

bramborové knedlíky a dušené červené                  

zelí k podávání

Jak na to? Husu nasolte den předem a odložte ji do chladu. Druhý den ji pokmínujte, položte na mřížku do velkého pekáče nebo hlubšího plechu a podlijte vodou.

Předehřejte troubu na 220 °C. Husu pečte 20 minut, pak snižte teplotu na 180 °C, zakryjte alobalem či druhým pekáčem a pečte asi 3 hodiny. Občas propíchněte kůži u stehen, aby vytekl tuk. Po 3 hodinách pečení tuk z pekáče odeberte, do výpeku vhoďte jablka poprášená skořicí a hřebíčkem a husu pečte odkrytou ještě další hodinu. Vyndejte z trouby a nechte husu před servírováním 20 minut odpočinout. Podávejte ji s jablky, bramborovými knedlíky a dušeným červeným zelím.

KALDOUN    

1 husí skelet se vším, co zbylo po upečené huse, případně krk a veškeré odřezky z husy        

200 g   husích nebo jiných drůbežích drobů            

2 cibule                      

7 mrkví                       

5 petrželí                    

½ celeru, nakrájeného nahrubo                    

2 bobkové listy                      

5 kuliček nového koření                    

8 kuliček černého pepře                   

50 g másla + 30 g na opečení zeleniny                   

50 g hladké mouky                

sůl a čerstvě mletý pepř                    

150 ml smetany ke šlehání               

špetka muškátového oříšku              

nasekaná petrželka na ozdobu

Jak na to? Do velkého hrnce dejte všechny syrové husí odřezky a kosti. Přidejte jednu rozpůlenou cibuli, 3 podélně rozkrojené mrkve, 2 petržele, polovinu celeru nahrubo pokrájeného, bobkový list, nové koření, pepř a vše zalijte vodou tak, aby byl obsah hrnce potopený. Přiveďte k varu a vařte jemně přibližně 3 hodiny, dokud nezískáte silný vývar. Mezitím můžete ve zvláštním hrnci povařit v osolené vodě celé husí droby. V pánvičce rozehřejte polovinu másla a opečte na něm mouku na světlou jíšku. Zalijte studenou vodou, promíchejte, aby v jíšce nebyly hrudky, a na chvíli odstavte. Zbylou zeleninu pokrájejte na kostičky. V hrnci rozpusťte druhou polovinu másla a opečte na něm doměkka nejdřív nakrájenou cibuli. Potom přidejte ostatní zeleninu, krátce orestujte, zalijte hotovým horkým husím vývarem, osolte, případně i opepřete. Přiveďte k mírnému varu, vařte 5 minut. Do vývaru vlijte rozmíchanou jíšku a aspoň 15 minut povařte Nakonec přilijte povařenou zeleninu, kostí zbavené a pokrájené droby, smetanu, muškátový oříšek a vhoďte petrželku.

LOKŠE S MÁKEM               

200 g   mletého máku            

Na lokše:

500 g   brambor                     

100–150 g       polohrubé mouky                  

sůl                  

husí sádlo

Jak na to? Brambory uvařte ve slupce do měkka a nechte je zcela zchladnout. Teprve pak je oloupejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla, přidejte k nim mouku a sůl a vypracujte elastické těsto. Postupně z něj vyválejte tenké placky a opečte je nasucho na pánvi. Lokše potírejte sádlem, skládejte na sebe a nechte zapařit. Potřete je sádlem a udržujte teplé. Srolujte je a podávejte sypané mletým mákem – jak to dělávají při svatomartinském hodování na Moravě.

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.