Populární jsou také sváteční koláče. Naopak staročeský husí kaldoun si dopřejí pouze tři procenta slavících, zjistil exkluzivní průzkum obchodů Albert.
Dokřupava vypečené svatomartinské huse častěji neodolají muži. Vychutná si ji o 12 procent více mužů než žen. Ty zase raději než muži sáhnou po svátečních koláčích (30 %) a lokších (12 %). Na husích specialitách jako jsou paštiky a játra si pochutnává 14 % respondentů. Nejoblíbenější svatomartinskou pochoutkou ale stále zůstává svatomartinské víno.
Koštuje jej sedm z deseti slavících. Pro tato mladá vína Češi nejčastěji chodí do specializovaných obchodů nebo supermarketů (40 %). Téměř 12 procent lidí si je nejraději vychutná u svatomartinského stánku a 8 procent si dá skleničku v oblíbené restauraci. Pro svatomartinská vína je typická jejich svěží a ovocitá chuť, kterou získala během pouhých několika týdnů zrání. „Naši zákazníci v období svátku svatého Martina nejvíce nakupují vína bílá, ta tvoří více než 60 procent prodejů. Stále oblíbenější jsou také růžová vína. A i když se ke svatomartinské huse hodí spíše víno červené, zákazníci ho volí na tento svátek nejméně,“ říká Vlastimil Vávra, sommeliér a manažer nákupu vín v obchodech Albert a dodává: „V loňském roce se v období svátku prodalo jednoznačně nejvíce lahví Muškátu moravského, výrazný meziroční nárůst byl u odrůdy Veltlínské červené rané.“
Muži mají raději červená vína, ženy bílá
Ze všech druhů vín včetně bublinkových si nejraději vybíráme bílá. Muži si raději otevřou lahev s červenou odrůdou (31 %), naopak ženy s bílou (37 %). „Bílé víno nemá tolik alkoholu, je lehčí, dietnější a příjemně se pije,“ vyjmenovává důvody oblíbenosti tohoto druhu Vlastimil Vávra. Při nákupu vína Češi nejčastěji vybírají podle odrůdy (26 %) a původu (17 %). Roli při výběru hraje také doporučení, dá na něj 12 procent respondentů, častěji však ženy než muži. Cena hraje prim u 11 procent dotázaných. Ženy se při rozhodování spoléhají spíše na doporučení a původ vína. Muži většinou vybírají podle odrůdy a původu. Podle vzhledu lahve a etikety vybírají pouze 4 procenta Čechů.
Párování vína s jídlem vnímá jako určující pouze 5 procent
Čechů. Jejich správná kombinace přitom dokáže pozvednout zážitek z konzumace. „Chuť
svatomartinské husy z bílých vín skvěle podtrhne oblíbený Müller Thurgau, z
červených vín se na sváteční stůl hodí ideálně Svatovavřinecké nebo Modrý
Portugal,“ doporučuje ke svatomartinskému menu Vlastimil Vávra.
Vyzkoušejte tradiční svatomartinské pokrmy podle receptů z obchodů Albert:
TRADIČNÍ SVATOMARTINSKÁ HUSA

1 husa (3 kg)
sůl
hrst celého kmínu
8 malých červených jablek, rozpůlených
mletá skořice a tlučený hřebíček
na poprášení jablek
bramborové knedlíky a dušené červené
zelí k podávání
Jak na to? Husu nasolte den předem a odložte ji do chladu. Druhý den ji pokmínujte, položte na mřížku do velkého pekáče nebo hlubšího plechu a podlijte vodou.
Předehřejte troubu na 220 °C. Husu pečte 20 minut, pak snižte teplotu na 180 °C, zakryjte alobalem či druhým pekáčem a pečte asi 3 hodiny. Občas propíchněte kůži u stehen, aby vytekl tuk. Po 3 hodinách pečení tuk z pekáče odeberte, do výpeku vhoďte jablka poprášená skořicí a hřebíčkem a husu pečte odkrytou ještě další hodinu. Vyndejte z trouby a nechte husu před servírováním 20 minut odpočinout. Podávejte ji s jablky, bramborovými knedlíky a dušeným červeným zelím.
KALDOUN
1 husí skelet se vším, co zbylo po upečené huse, případně krk a veškeré odřezky z husy
200 g husích nebo jiných drůbežích drobů
2 cibule
7 mrkví
5 petrželí
½ celeru, nakrájeného nahrubo
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
8 kuliček černého pepře
50 g másla + 30 g na opečení zeleniny
50 g hladké mouky
sůl a čerstvě mletý pepř
150 ml smetany ke šlehání
špetka muškátového oříšku
nasekaná petrželka na ozdobu
Jak na to? Do velkého hrnce dejte všechny syrové husí odřezky a kosti. Přidejte jednu rozpůlenou cibuli, 3 podélně rozkrojené mrkve, 2 petržele, polovinu celeru nahrubo pokrájeného, bobkový list, nové koření, pepř a vše zalijte vodou tak, aby byl obsah hrnce potopený. Přiveďte k varu a vařte jemně přibližně 3 hodiny, dokud nezískáte silný vývar. Mezitím můžete ve zvláštním hrnci povařit v osolené vodě celé husí droby. V pánvičce rozehřejte polovinu másla a opečte na něm mouku na světlou jíšku. Zalijte studenou vodou, promíchejte, aby v jíšce nebyly hrudky, a na chvíli odstavte. Zbylou zeleninu pokrájejte na kostičky. V hrnci rozpusťte druhou polovinu másla a opečte na něm doměkka nejdřív nakrájenou cibuli. Potom přidejte ostatní zeleninu, krátce orestujte, zalijte hotovým horkým husím vývarem, osolte, případně i opepřete. Přiveďte k mírnému varu, vařte 5 minut. Do vývaru vlijte rozmíchanou jíšku a aspoň 15 minut povařte Nakonec přilijte povařenou zeleninu, kostí zbavené a pokrájené droby, smetanu, muškátový oříšek a vhoďte petrželku.
LOKŠE S MÁKEM

200 g mletého máku
Na lokše:
500 g brambor
100–150 g polohrubé mouky
sůl
husí sádlo
Jak na to? Brambory uvařte ve slupce do měkka a nechte je zcela zchladnout. Teprve pak je oloupejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla, přidejte k nim mouku a sůl a vypracujte elastické těsto. Postupně z něj vyválejte tenké placky a opečte je nasucho na pánvi. Lokše potírejte sádlem, skládejte na sebe a nechte zapařit. Potřete je sádlem a udržujte teplé. Srolujte je a podávejte sypané mletým mákem – jak to dělávají při svatomartinském hodování na Moravě.
Zdroj foto: archiv spol.