„Mezi potraviny s efektem zahřívání organismu patří čerstvý zázvor a také různé druhy koření, jako je skořice, chilli, hřebíček, kurkuma nebo pepř. Podobné účinky má také sezónní ovoce a zelenina. Proto se vyplatí do jídelníčku zařadit například jablka, hrušky, mrkev, celer nebo pastinák,“ uvádí Alena Paldusová, manažerka projektu Zdravá 5.
Pro milovníky asijské kuchyně: Thajská polévka s batáty
Co budete potřebovat:
- 3 cm čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 300 g batátů
- cibule
- žlutá paprika
- 800 ml kokosového mléka
- 4 lžíce sójové omáčky
- 100 g rýžových nudlí
- 280 g uzeného tofu Nature’s Promise Bio
- lžíce olivového oleje
- jarní cibulky
- hrsti čerstvého koriandru
- hrsti čerstvé bazalky
- limeta
Postup:
1. Zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky, očištěný česnek nadrťte a batáty a cibuli zbavené slupky nakrájejte na kostky. Papriku omyjte, očistěte a nakrájejte na tenké proužky. Připravenou zeleninu dejte stranou.
2. Do hrnce vlijte 500 ml vody, kokosové mléko a sójovou omáčku. Přidejte rýžové nudle a všechnu připravenou zeleninu kromě papriky a vařte na středním ohni 10–15 minut.
3. Tofu nakrájejte na plátky a z obou stran orestujte na olivovém oleji.
4. Po uvaření vyndejte z vývaru zázvor, přidejte plátky papriky a servírujte. Ozdobte opečeným tofu, očištěnou, nasekanou jarní cibulkou, koriandrem a natrhanými lístky bazalky nasekanými nadrobno. Pokapejte limetovou šťávou k dochucení a podávejte.
Náš tip pro vás:
Zimní polévka Minestrone nabitá chutí a vitamíny

Co budete potřebovat:
- 2 mrkve
- 2 řapíky celeru
- brambora
- 4 listy kapusty
- stroužky česneku
- cibule
- lžíce olivového oleje
- 400 g konzervovaných rajčat
- zeleninový bujón Nature’s Promise
- 400 g konzervovaných bílých fazolí
- sůl, pepř
- 30 g strouhaného parmazánu
- snítka čerstvého tymiánu
Postup:
1. Všechnu zeleninu včetně česneku nakrájejte na kostičky.
2. Cibuli orestujte na olivovém oleji dozlatova. Posléze přidejte mrkev, celer, bramboru, česnek a nechte zezlátnout.
3. Zalijte vodou. Přimíchejte rajčata, zeleninový bujón a vařte po dobu 15 minut.
4. Po změknutí zeleniny přidejte nakrájené listy kapusty a propláchnuté fazole. Povařte 5 minut, osolte a opepřete podle chuti. Podávejte posypané sýrem a tymiánem.
Krémové pohlazení a prohřátí: Mrkvová polévka s kuřecím masem

Co budete potřebovat
- 4 lžíce dýňového oleje Nature’s Promise Bio
- cibule Nature’s Promise Bio
- 4 mrkve Nature’s Promise Bio
- 2cm kousek zázvoru
- sůl, pepř
- 800 ml vody
- zeleninový bujón Nature’s Promise Bio
- 200 g kuřecího prsního řízku bez kůže Nature’s Promise Bio
- pomeranč
- 175 g zakysané smetany Nature‘s Promise Bio
- 4 lžičky černého sezamu
- hrst čerstvého koriandru
Postup:
1. V hrnci zpěňte na 2 lžících oleje nahrubo nakrájenou cibuli. Přidejte kolečka mrkve, nastrouhaný zázvor, osolte, opepřete a na mírném ohni restujte 10 minut. Zalijte vodou a vsypte rozdrobený bujón. Za občasného míchání vařte 20 minut.
2. Mezitím opečte na zbylém oleji na pánvi nudličky kuřecích prsou dozlatova, z každé strany asi 3 minuty. Osolte a opepřete.
3. Polévku rozmixujte dohladka. Přidejte vylisovanou šťávu z pomeranče a podle chuti dosolte. Nakonec vmíchejte 155 g zakysané smetany.
4. Před podáváním ozdobte kuřecím masem, zbylou smetanou, sezamem a koriandrem.
zdroj foto: archiv spol.