neděle 13. dubna 2025

Recepty na chutné polévky, které zahřejí i ty největší zmrzlíky

Co může být lepšího než miska teplé polévky v mrazivých zimních měsících? Polévky jsou v chladném počasí ideálním pokrmem, jelikož zevnitř hezky prohřejí. Recepty jsou plné rozmanitých druhů zeleniny, které jsou nabité živinami a díky celému svému složení přispívají k celkovému zahřátí organizmu. Vyzkoušejte je.

„Mezi potraviny s efektem zahřívání organismu patří čerstvý zázvor a také různé druhy koření, jako je skořice, chilli, hřebíček, kurkuma nebo pepř. Podobné účinky má také sezónní ovoce a zelenina. Proto se vyplatí do jídelníčku zařadit například jablka, hrušky, mrkev, celer nebo pastinák,“ uvádí Alena Paldusová, manažerka projektu Zdravá 5.

Pro milovníky asijské kuchyně: Thajská polévka s batáty

Co budete potřebovat:

  • 3 cm čerstvého zázvoru                   
  • 2 stroužky česneku               
  • 300 g batátů              
  • cibule             
  • žlutá paprika              
  • 800 ml kokosového mléka                
  • 4 lžíce sójové omáčky                      
  • 100 g rýžových nudlí             
  • 280 g uzeného tofu Nature’s Promise Bio               
  • lžíce olivového oleje             
  • jarní cibulky               
  • hrsti čerstvého koriandru                  
  • hrsti čerstvé bazalky             
  • limeta

Postup:

1. Zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky, očištěný česnek nadrťte a batáty a cibuli zbavené slupky nakrájejte na kostky. Papriku omyjte, očistěte a nakrájejte na tenké proužky. Připravenou zeleninu dejte stranou.

2. Do hrnce vlijte 500 ml vody, kokosové mléko a sójovou omáčku. Přidejte rýžové nudle a všechnu připravenou zeleninu kromě papriky a vařte na středním ohni 10–15 minut.

3. Tofu nakrájejte na plátky a z obou stran orestujte na olivovém oleji.

4. Po uvaření vyndejte z vývaru zázvor, přidejte plátky papriky a servírujte. Ozdobte opečeným tofu, očištěnou, nasekanou jarní cibulkou, koriandrem a natrhanými lístky bazalky nasekanými nadrobno. Pokapejte limetovou šťávou k dochucení a podávejte.

Náš tip pro vás:

Zimní polévka Minestrone nabitá chutí a vitamíny

Co budete potřebovat:

  • 2 mrkve                     
  • 2 řapíky celeru                      
  • brambora                   
  • 4 listy kapusty           
  • stroužky česneku                  
  • cibule             
  • lžíce olivového oleje             
  • 400 g konzervovaných rajčat           
  • zeleninový bujón Nature’s Promise             
  • 400 g konzervovaných bílých fazolí             
  • sůl, pepř                    
  • 30 g strouhaného parmazánu                      
  • snítka čerstvého tymiánu

Postup:

1. Všechnu zeleninu včetně česneku nakrájejte na kostičky.

2. Cibuli orestujte na olivovém oleji dozlatova. Posléze přidejte mrkev, celer, bramboru, česnek a nechte zezlátnout.

3. Zalijte vodou. Přimíchejte rajčata, zeleninový bujón a vařte po dobu 15 minut.
4. Po změknutí zeleniny přidejte nakrájené listy kapusty a propláchnuté fazole. Povařte 5 minut, osolte a opepřete podle chuti. Podávejte posypané sýrem a tymiánem.

Krémové pohlazení a prohřátí: Mrkvová polévka s kuřecím masem

Co budete potřebovat

  • 4 lžíce dýňového oleje Nature’s Promise Bio          
  • cibule Nature’s Promise Bio             
  • 4 mrkve Nature’s Promise Bio                     
  • 2cm kousek zázvoru             
  • sůl, pepř                    
  • 800 ml vody               
  • zeleninový bujón Nature’s Promise Bio                   
  • 200 g kuřecího prsního řízku bez kůže Nature’s Promise Bio               
  • pomeranč                  
  • 175 g zakysané smetany Nature‘s Promise Bio     
  • 4 lžičky černého sezamu                  
  • hrst čerstvého koriandru

Postup:

1. V hrnci zpěňte na 2 lžících oleje nahrubo nakrájenou cibuli. Přidejte kolečka mrkve, nastrouhaný zázvor, osolte, opepřete a na mírném ohni restujte 10 minut. Zalijte vodou a vsypte rozdrobený bujón. Za občasného míchání vařte 20 minut.

2. Mezitím opečte na zbylém oleji na pánvi nudličky kuřecích prsou dozlatova, z každé strany asi 3 minuty. Osolte a opepřete.

3. Polévku rozmixujte dohladka. Přidejte vylisovanou šťávu z pomeranče a podle chuti dosolte. Nakonec vmíchejte 155 g zakysané smetany.

4. Před podáváním ozdobte kuřecím masem, zbylou smetanou, sezamem a koriandrem.

zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.