sobota 19. dubna 2025

RECEPTY K BITRU

Honza Vorel je mladý talentovaný kuchař a rodák z Ivančic. V roce 2019 se zúčastnil kuchařské show Masterchef, ve které skončil na druhém místě. Vaření se více věnuje již od střední školy a během své kuchařské kariéry měl možnost vařit v nejlepších českých restauracích. Pro pivovar Starobrno připravil několik receptů, které si nejlépe vychutnáte s extra hořkým ležákem Starobrno Bitr.

Extra hořký Starobrno Bitr Světlý čtyřikrát chmelený hořký ležák Bitr se vaří tradičním způsobem na dva rmuty z nejkvalitnějších surovin. Za příjemné pravé chmelové aroma Bitr vděčí kombinaci tří prvotřídních typicky českých odrůd včetně nejznámějšího Žateckého poloraného červeňáku. Ten se pro svou jemnost a příjemné aroma používá i při závěrečném studeném chmelení v ležáckých tancích. Správné složení použitých chmelů zajistilo Bitru vyváženou chuť a skvělou pitelnost. Pivo je dále charakteristické jiskrně zlatavou barvou, středním řízem, vyšší hořkostí od prvního loku a lahodným chmelovým dozvukem, nabádajícím k dalšímu napití. Extrakt původní mladiny (dříve stupňovitosti) spodně kvašeného ležáku Bitr činí 11,5 % hm. a hořkost 35 jednotek IBU.

NAKLÁDANÝ CAMEMBERT SE UŠENÝMI ŠVESTKAMI A VLAŠSKÝMI OŘECHY

• 6 camembertů

• 250 g sušených švestek

• 250 g vlašských ořechů

• 1 l rostlinného oleje

• 3 větší červené cibule

• Sůl, pepř

Vlašské ořechy a švestky přesekáme na menší kousky, cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Camemberty si rozřízneme podélně napůl a dobře osolíme a opepříme. Poté přidáme ořechy, cibuli a sušené švestky. Sýry vložíme do uzavíratelné sklenice a zalijeme olejem. Trošku protřepeme, abychom nádobu zbavili vzduchu. Skladujeme na tmavém místě s pokojovou teplotou. Necháme zrát 3–6 týdnů. Poté skladujeme v lednici. Oblíbenou chuťovku kombinujeme s dobře nachlazeným hořkým Bitrem.

NAKLÁDANÍ UTOPENCI

• 1 kg špekáčků

• 500 g cibule

• 250 g kysaného zelí

• 3 červené papriky

• 100 g nakládaných okurků

• Divoké koření (černý pepř, nové koření, bobkový list)

• Pikl (500 g vody, 250 g octa, 50 g cukru, špetka soli)

Špekáčky rozřízneme podélně napůl, ale nedokrojíme. Nacpeme je cibulí, paprikou, okurkem a zelím. Když nám zbydou ingredience, tak je dáme ještě do sklenice ke špekáčkům. Pikl si zavaříme i s divokým kořením a necháme odstát. Pak už jen naše špekáčky zalijeme a necháme cca týden odležet. Párujeme společně s hořkým Bitrem, který pokrm ideálně chuťově doplní.

VEPŘOVÁ LÍČKA NA BITRU S MÁSLOVOU KAŠÍ

Líčka si začistíme, osolíme a opepříme. Opečeme na oleji a stáhneme. Na tom samém hrnci zarestujeme i kořenovou zeleninu pořádně na barvu (barva orestované zeleniny udá i barvu výsledné omáčky). Poté přidáme cibuli a česnek. Přihodíme bylinky a stále restujeme. Přidáme koření a zalejeme Starobrno Bitrem. Všechna ta připečená chuť a barva se odvaří. Zredukujeme na 1 a zalejeme vývarem. Vložíme demi glace a líčka. Dusíme na středním plameni do změknutí. Poté vyjmeme líčka, omáčku přecedíme přes jemné sítko a zredukujeme. Nakonec před servisem jen vmícháme studené máslo a už nevaříme! Brambory si oloupeme a uvaříme do měkka v osolené vodě. Prolisujeme je, přidáme máslo a smetanu a vyšleháme do hladké konzistence. Párujeme s nachlazeným hořkým Bitrem, který ještě lépe podtrhne chuť.

• 1 kg vepřových líček

• 2 mrkve, kus celeru, 2 petržele

• 1 cibule, 3 stroužky česneku

• Svazek bylinek (tymián, rozmarýn…)

• Divoké koření (černý pepř, nové koření, bobkový list)

• 500 ml Starobrna Bitr

• 50 g demi glace (možno vynechat)

• 500 ml vývaru (ideálně hovězí, drůbeží)

• Olej, sůl, pepř

• 500 g brambor typu C

• 100 g másla

• 200 g 31% smetany

ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA S KAPARY A CORNICHONS OKURKAMI

• 300 g škvarků

• 6 cornichons okurků

• 1 šalotka

• 2 žloutky

• Lžíce majonézy

• Kapary

• Bylinky na ozdobu

• Bageta

Škvarky si umeleme, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, okurky a kapary. Přidáme žloutek, majonézu, sůl a pepř. Bagety si opečeme a potřeme škvarkovou pomazánkou. Ozdobíme kapary, cornichons okurky a bylinkami. Nejlépe si pokrm vychutnáme díky párování s dobře vychlazeným Bitrem.

BROWNIES Z HOŘKÉ ČOKOLÁDY, VIŠŇOVÝM PYRÉ A BITR ZMRZLINOU

• 200 g hořké čokolády

• 175 g másla

• 325 g cukru

• 130 g hladké mouky

• 3 vejce

Čokoládu s máslem rozpustíme, přidáme cukr, mouku a vejce a pořádně vymícháme. Vylijeme do malého pekáče vyloženého pečicím papírem. Pečeme na 170 °C cca 23 minut.

• 200 g višní

• 70 g cukr

• Šťáva z jednoho citronu

• Panák whisky

Višně si vypeckujeme. Z cukru uděláme karamel a vhodíme do něj višně. Necháme odvařit karamel (kdyžtak si můžeme pomoct troškou vody). Přidáme whisky a svaříme úplně tekutinu. Vymixujeme.

• 100 g glukózy

• 300 g 31% smetany

• 200 g mléka

• 250 ml Starobrna Bitr

• 150 g cukru

• 150 g žloutků

Smetanu, mléko, glukózu a Starobrno Bitr zavaříme. Žloutky si vyšleháme s cukrem a na tuto hmotu potom lijeme vařící směs. Opatrně a po troškách. Nalijeme do misky, dáme do mrazáku a každou hodinu promícháme, aby to neztuhlo na kámen.

zdroj foto. archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.