Nový pohled na tento svátek přináší Drůbežářský závod Klatovy s receptem na Svatomartinské kuře – snadno, chutně a hlavně zdravě!
Poslední teplé sluneční paprsky protínají barevné listí a lidé si užívají zbytky babího léta. Spolu s tím přichází konec sezóny a její skvělé završení právě se svatomartinskými slavnostmi. Degustuje se svěží ovocité víno a ochutnávají se místní lahůdky, které jsou povětšinou produkcí právě ukončené sklizně.
Kdo upřednostňuje dietnější, šťavnatější a jednodušší maso na přípravu, může vyzkoušet svatomartinské pečené kuře od Drůbežářského závodu Klatovy, které se bude na talíři rozpadat více než tradiční husa.
V dnešní době se klade důraz spíše na dobrou stravitelnost a střídmost jídla. Pravdou je, že drůbeží tuk má poměrně nízký obsah nasycených mastných kyselin – tedy těch „špatných“ tuků. A tak je to vhodnější druh masa i pro malé strávníky. Příprava je jednodušší, rychlejší a dokonalý výsledek je takřka zaručený. A tak se maminky a hospodyňky nemusí strachovat, že podávaná sváteční pečeně bude tuhá.
Tradiční jídlo netradičně
Způsob tradiční přípravy masa zůstane skoro stejný, jen výsledek bude překvapivě křehčí a lehčí. Samozřejmě čím déle se maso bude péci, tím více na jemnosti získá.
Ingredience: 1 celé větší chlazené kuře od Drůbežářského závodu Klatovy, 2 větší cibule, 4 stroužky česneku, 1 větší jablko, mletý kmín, sůl, pepř, 1 balíček kysaného červeného zelí, olej a sádlo
Postup: Celý vnitřek pekáče potřete sádlem. Cibule nakrájejte na větší kousky a spolu se zelím rozprostřete na dno pekáče. Na směs položte celé osolené, opepřené a kmínem posypané kuře (i zevnitř). Na plátky nakrájené jablko spolu se stroužky česneku vložte do kuřete a vše zakápněte olejem. Přidejte 2 dcl vody a přiklopený pekáč vložte na 90 minut do předem rozehřáté trouby při 170 – 190 stupních (dle typu trouby). Během pečení kuře podlívejte a polívejte vlastním výpekem, aby výsledek byl šťavnatý.
Místo vody můžete použít na podlití masa víno Zweigeltrebe rosé či víno červené odrůdy Modrý Portugal.
K dovršení všech chutí je výslednou pečeni vhodné podávat s klouzavými chlupatými knedlíky a nasládlým červeným zelím podušeným na portském víně se skořicovou kůrou. Drůbežářský závod Klatovy doporučuje finální svatomartinský oběd párovat s růžovým či červeným vínem, na základě konzultace s prodejcem vína.