sobota 12. dubna 2025

Recept na krémovou rybí polévku s krutóny

Ke štědrovečerní večeři patří rybí polévka stejně tak jako k Velikonocům beránek. Rozhodli jsme se náš recept zjemnit smetanou, což ocení všichni, pro které je klasická verze rybí polévky příliš výrazná.

Kromě toho, že na začátku dáme vařit vývar, je třeba zaprášit zbylou orestovanou zeleninu moukou. Je to sice nenápadný komponent, ale bez něj by to nešlo. Skvěle nám poslouží třeba pšeničná mouka hladká světlá od MJM agro a. s., loňský vítěz Regionální potraviny v Olomouckém kraji. Vyrábí se tradičním způsobem podle České cechovní normy. Zrno pšenice je před vlastním mletím čištěno na speciálních strojích a odstraňují se také vrchní obalové části zrna. U této mouky navíc máte 100% záruku původu z Hané.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 1 hodina

Náročnost: *

Ingredience:

400 g kapra

100 g mrkve

100 g celeru

100 g petržele

100 g másla

120 g cibule

75 g PŠENIČNÉ MOUKY HLADKÉ SVĚTLÉ

150 g smetany

1 citron

20 g libečku

tukové rohlíky / housky

divoké koření

Postup:

  1. Z kapra, z poloviny mrkve, cibule, petržele a celeru založíme vývar, osolíme a přidáme divoké koření. Během vaření sbíráme pěnu a vaříme přibližně 45 minut. Poté vývar přecedíme.
  2. V hrnci rozpustíme máslo, orestujeme zbytek zeleniny a zaprášíme moukou. Přidáme vývar a smetanu a vše provaříme. Zjemníme máslem a přidáme nasekaný libeček. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
  3. Rohlíky nakrájíme na kostičky a orestujme na másle.

Poznámka pro editory

Zdroj foto a informací: regionalnipotravina.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.