Úterý 15. dubna 2025

Recept na dýni po mexicku

I když je dýňová polévka ověřenou podzimní klasikou, může rychle začít nudit. Pokud ve vaší kuchyni po Halloweenu straší ještě pár zbytkových dýní, zkuste tuto podzimní zeleninu zpracovat trochu neobvykle, třeba s nádechem mexické kuchyně.

Tradiční pokrm chilli con carne s masem a fazolemi se dnes připravuje na mnoho způsobů, například i vegansky, tak proč to nezkusit s dýní? Do této dýňové variace se přidává chilli, římský kmín nebo sladká paprika, tedy koření, které vás krásně prohřeje. A co je na chilli con carne nejlepší? Za celé vaření zašpiníte jen jeden hrnec.

Není kmín jako kmín. Zatímco klasický český kmín je jemnější a používá se při pečení nebo k bramborám, jeho římský protějšek má velmi pronikavou a lehce nahořklou chuť. Pomáhá prokrvení, a je nejlepším přírodním pomocníkem při zažívacích potížích.

Pokud jste milovníky pikantního, chilli vám v kuchyni určitě nechybí. O jeho blahodárných účincích věděli už indiáni, kteří ho dříve používali při horečce na snížení teploty. Kromě toho, že toto původem mexické koření podporuje krevní cirkulaci a zrychluje metabolismus, prospívá svým snižováním inzulinu v těle i diabetikům.

Tip: Pokud chcete dosáhnout co nejpronikavější kořeněné chuti, sáhněte po Mlýnku pepř od Vitany. Pepř v jídle nejvíce vynikne, pokud jeho bobule rozdrtíte přímo při dochucování.

Dýňové chilli con carne

Suroviny:

1 cibule

1 červená paprika

2 mrkve

1 chilli paprička

2 lžíce rostlinného oleje

2 stroužky česneku

½ lžičky Mletého chilli Vitana

1 lžíce Sladké papriky mleté Vitana

1 lžíce Římského kmínu Vitana

500 g mletého hovězího masa

150 ml suchého červeného vína

300 ml hovězího vývaru

400 g konzervovaných rajčat

2 lžičky rajčatového protlaku

400 g vařených/konzervovaných fazolí

Čerstvě mletý pepř Vitana

Sůl

1 kostička hořké čokolády

400 g dýňové dužiny

1 hrst čerstvého koriandru

150 g zakysané smetany

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno, papriku na kostičky, mrkev a chilli papričku na plátky. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli, pražíme ji 1 minutu. Poté přisypeme papriku a mrkev, opékáme zhruba 3 minuty a přidáme chilli papričku a drcený česnek. Okořeníme a restujeme ještě 2 minuty. Ztlumíme na střední stupeň, vsypeme maso, rozmačkáme ho vařečkou a dusíme ze všech stran dohněda. Osolíme a opepříme. 

Vlijeme víno, necháme ho vyvařit, přilijeme vývar a rajčata, přidáme rajčatový protlak, osolíme a opepříme. Zvýšíme teplotu. Až se směs začne vařit, přiklopíme ji a ztlumíme teplotu na nízký stupeň. Necháme probublávat zhruba 20 minut. Dýni nakrájíme na kostičky a vmícháme ji po 10 minutách k masu. Dusíme, přidáme fazole a povaříme ještě 10 minut. 

Nakonec vmícháme čokoládu a necháme 10 minut odpočinout. Dochutíme solí a pepřem. Rozdělíme do misek a posypeme nasekaným koriandrem. Podáváme se zakysanou smetanou.

Zdroj foto: Vitana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.