Suroviny
Na korpus: 110 g strouhaného kokosu, 2 ušlehané bílky, 60 g tmavého cukru + máslo na vymazání formy
Na náplň: 300 ml smetany ke šlehání, 300 g kvalitní hořké čokolády, 3 až 4 žloutky + kapka griotky, ta přece nic nezkazí
Postup
Troubu předehřejeme na 140 °C. Dortovou formu vymažeme. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do něj kokos, hmota nesmí být příliš řídká, musí držet pohromadě. Hmotu vymačkáme do vymazané dortové formy na dno a do výšky asi 4 až 5 cm. Pečeme 35 až 40 minut do zlatova.
Mezitím si připravíme náplň. Smetanu dáme do hrnce a zahřejeme (nesmí se vařit), přidáme čokoládu, necháme rozpustit a neustále mícháme, dokud nevznikne hladká směs. Zašleháme do ní žloutky a vylijeme na vychladlý korpus. Necháme přes noc v ledničce ztuhnout.
Nakonec dort ozdobíme bezlepkovými čočkovými sušenkami.
Zdroj foto: archiv Biopekárna Zemanka