neděle 13. dubna 2025

Prvotřídní kvalita v domácím prostředí – takové je menu „Jelen na doma“ restaurace Červený jelen

Velkorysá restaurace Červený Jelen sídlící v unikátním barokně-modernistickém paláci Špork v sobě kombinuje ducha prvorepublikových restaurací se současným moderním pojetím gastronomie i servisu. I když musí být za stávajících protipandemických opatření stále uzavřena, svým hostům nabízí týdenní take-away menu nebo menu s názvem „Jelen na doma“, které připravuje tým pod taktovkou šéfkuchaře Marka Fichtnera.

Jde o 6 druhů jídel, ke kterým dostanete jednoduchý návod, jak je dopéct či dovařit.

První dvě položky z menu – kuřecí roládu s kaštanovou nádivkou a šalvějovou omáčkou a trhaný hovězí brisket s bramborovou plackou se slaninou stačí ohřát podle přiloženého návodu. Celková doba přípravy zabere maximálně 5 minut.

Doba přípravy dalších čtyř položek zabere trochu více času, je potřeba je lehce dovařit či dopéct. Výsledek ale rozhodně stojí za to. Zákazníci mohou vybírat mezi jehněčí roládou s nádivkou se slaninou, špenátem, pečenou barevnou mrkví a petrželovým pyré, konfitovaným husím stehnem s pečeným špičatým zelím, bavorským knedlíkem a rozmarýnovou šťávou, steakem z telecí svíčkové sous vide, omáčkou se zeleným pepřem, konfitovanou mrkví a bramborovými noky s horským sýrem.

Sladkou tečkou menu jsou zapečené palačinky s citronovým tvarohem a brusinkovým couilis.

O restauraci Červený jelen

Restaurace Červený jelen vznikla v roce 2019 podle projektu architekta Stanislava Fialy v prostorách původního bankovního trezoru, bankovní haly a prostoru Piano Nobile, kde bývala Anglicko-československá banka navržená českým architektem Josefem Gočárem. Nachází se v pražské Hybernské ulici v barokním Swéerts-Sporckově paláci, jehož původním majitelem byl hrabě Špork, zakladatel českého myslivectví, řádu sv. Huberta a donátor umění. K jeho zálibě v myslivectví odkazuje nejen název restaurace, ale také sochy létajících červených jelenů z dílny českého sochaře Michala Gabriela. 

O Markovi Fichtnerovi

Dětským snem Marka Fichtnera bylo stát se zootechnikem, zůstat v rodném Adršpachu a pracovat se zvířaty. Ovšem nakonec si vybral obor kuchař, který také v roce 1993 v Hronově úspěšně absolvoval. V roce 1994, záhy po studiích, vyrazil do světa. Dva roky vařil v německém Heidelbergu, a potom sedm let na palubách zaoceánských lodí, kde se po dvou letech stal šéfkuchařem vlajkové lodi MV Constellation se 128 kuchaři. Po 7 letech strávených na lodích začal pracovat jako šéf banketů a cateringů v nejluxusnějším rijádském hotelu Al Faisaliah. Následovalo několik měsíců v exkluzivním hotelu The Dolder Grand ve švýcarském Zurichu. Pak už však přišla nabídka na post šéfkuchaře v nově otevřeném hotelu Kempinski v centru Prahy a po 12 letech návrat do České republiky. Neméně úspěšné bylo Markovo působení v luxusním hotelu Augustine na Malé Straně. Po 10 letech v korporátních hotelových řetězcích se Marek rozhodl pro velkou změnu a přijal výzvu rozjet novou restauraci Červený jelen v pražském Paláci Špork.

Zdroj foto: archiv restaurace

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.