neděle 13. dubna 2025

Proč bio mouky z polí bez chemie?

Proč je výběr mouky důležitý? Proč si rozšířit repertoár mouk a objevovat třeba ty ze zapomenutých plodin? A proč sáhnout po moukách z polí bez chemie s péčí a láskou namletých v bio mlýně?

  • Od půdy až po talíř – vlastní osivo

U mouk z polí bez chemie známe jejich původ od samého zrníčka, přes sklizeň, po mletí a balení. Péče o ně je zajištěna v každém krůčku celého řetězce.

  • Žádné dlouhé skladování a minimum transportu

S moukami je minimálně manipulováno, jen tak, jak je nezbytně nutné, aby si zachovaly všechny své cenné vlastnosti. Po namletí nikde dlouho nečekají a dostávají se k vám co nejrychleji v té nejčerstvější podobě.

  • Silné, zdravé a odolné plodiny

Mouky jsou mlety z odolných vitálních rostlin rostoucích na čistých a zdravých polí. A tyto své vlastnosti pak předávají dále našemu tělu.

  • Vůně a chuť

Díky ekologickému způsob pěstování a šetrnému zpracování si nesou mouky čerstvou vůni a chuť, kterou předávají vašemu pečivu.

  • Vysoká nutriční hodnota

Mouky v celozrnné podobě dodají našemu tělu minerální látky, vitamíny, oleje a množství důležité vlákniny. Vláknina je potravou pro naši střevní mikroflóru. Péče o střeva je nesmírně důležitá, v těchto náročných dnech obzvláště. Ve střevech se rozhoduje o naší imunitě, pohoda ve střevech přináší pohodu do celého organizmu a ovlivňuje činnost dalších orgánů.

  • Léčivé obilí

Původní zapomenuté obiloviny jako jednozrnka, dvouzrnka či červená pšenice můžeme označit přímo za „léčivé obilí“. Nebylo cíleně přešlechtěno a svými antioxidační účinky, vysokým obsah bílkovin, vitamínu B obsahem vlákniny a dobrou stravitelností přímo pečuje o naše tělo.

  • Bio a bezlepek

Pro alergiky a celiaky jsou bezpečnou variantou mouky z bezlepkového bio mlýna. Zcela oddělený provoz v samostatném bio mlýně zaručuje bezlepkovost mouk a spojuje v sobě kvalitu bio a bezlepku.

Pizza z dvouzrnkové mouky

Suroviny na 1 pizzu

250 g celozrnné mouky z dvouzrnky bio PROBIO

20 g droždí

Špetka cukru

Větší špetka soli

1 lžíce olivového oleje Bilonie

120 ml teplé vody

Na obložení:

150 g passaty

1 lžička provensálských bylinek

Špetka soli

2 větší žampiony

Šunka

Mozzarella

Postup:

Těsto nasypejte do mísy a uprostřed udělejte důlek. Rozdrobte do něj droždí a přidejte špetku cukru. Zalijte asi 2-3 lžícemi teplé vody. Promíchejte vidličkou. Mísu zakryjte utěrkou a nechte 15 minut na teplém místě.

Přidejte větší špetku soli, olej a vodu a zpracujte těsto. Nechte hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě.

Troubu předehřejte na 220 °C a vložte dovnitř plech. Připravte si pečicí papír. Těsto propracujte a vyklopte na papír. Rukama vytvarujte rovnoměrně silnou placku.

Passatu promíchejte s bylinkami a pizzu potřete. Nechte volné pouze kraje. Šunku i mozzarellu natrhejte na drobné kousky. Žampiony nakrájejte na tenké plátky. Pizzu ingrediencemi posypejte.

Velice opatrně vyndejte rozpálený plech z trouby a rychle přesuňte pečicí papír s pizzou na plech.

Pečte 15 minut.

zdroj: www.probio.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.