neděle 13. dubna 2025

Podzimní menu od Hollandie

Mlhavo, ranní mrazíky, odpolední sluníčko, občas déšť, vůně padajícího listí. To je podzim. Se změnou počasí na sobě nejspíše pociťujete, že máte i jiné chutě. Proto pro vás česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravila voňavé sezónní recepty.

Hovězí na červeném víně s bramborovým pyré a restovanou zeleninou

(4 porce)

Potřebujete:

1 kg hovězího masa

300 g kořenové zeleniny

100 g cibule

300 ml červeného vína

3 ks bobkového listu

4 ks nového koření

1 l vývaru

1 kg brambor

75 g másla

75 g Selského jogurt bílého Hollandia

100 g jarní cibulky

20 g pažitky

1 menší cuketa

50 g hladké mouky

Postup:

1. Hovězí maso očistíme a pak orestujeme na olivovém oleji.

2. Když je maso orestované, vyjmeme ho. Přidáme cibuli a část kořenové zeleniny a také orestujeme a zaprášíme moukou.

3. Podlijeme vínem a necháme svařit.

4. Přidáme vývar a koření. Vložíme zpět maso a vaříme, dokud není měkké.

5. Nakonec vyjmeme koření.

6. Brambory uvaříme, rozmačkáme s máslem, přidáme Selský jogurt bílý Hollandia a vyšleháme v hladké pyré.

7. Nakonec přidáme nakrájenou pažitku a jarní cibulku.

8. Zbytek kořenové zeleniny a cuketu nakrájíme, zblanšírujeme a orestujeme na másle.

Hříbkové noky se žampionovou omáčkou

(4 porce)

Potřebujete:

1 kg brambor “C“

30 g parmezánu

250-300 g hrubé mouky

3 žloutky

250 g menších žampionů

25 g/100 g hříbků (sušené/čerstvé)

300 ml smetany

5 g estragonu

5 g listové petržele

1 citron

100 g Bio selského jogurtu bílého Hollandia

olivový olej

sůl

pepř

Postup:

1. Brambory dáme vařit ve slupce. Když jsou uvařené, oloupeme je a nastrouháme.

2. K nastrouhaným bramborám přidáme parmezán, žloutky, mouku a hříbky nasekané najemno. Vypracujeme těsto a tvoříme noky.

3. Noky vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch.

4. Žampiony nakrájíme na čtvrtiny a orestujeme na olivovém oleji.

5. Přidáme estragon a chvilku prohřejeme. Poté zalijeme smetanou smíchanou s jogurtem Hollandia a necháme povařit 2 až 3 minuty.

6. Přidáme nasekanou petržel a dochutíme citronovou šťávou.

Hruškový koláč

Potřebujete:

Korpus

220 g hladké mouky 50 g moučkového cukru 150 g másla sůl

Postup:

1. V míse smícháme mouku se změklým máslem, moučkovým cukrem a solí.

2. Důkladně zpracujeme ingredience do směsi po-dobné drobence.

3. Do předem vymazané formy vsypeme směs a vtlačíme.

4. Pečeme v troubě na 160 °C cca 10 minut.

Karamelizované hrušky

3 hrušky

100 g cukru

100 g pomerančové šťávy

50 g másla

Postup:

1. Hrušky si oloupeme a nakrájíme na měsíčky.

2. Z cukru si vytvoříme v kastrůlku karamel, do něj vlijeme pomerančovou šťávu.

3. Vložíme hrušky a necháme chvilku provařit.

4. Přidáme máslo a ještě promícháme.

5. Hrušky vyskládáme na předem upečený korpus.

Zálivka

20 g skořicového cukru

30 g moučkového cukru

200 ml smetany

100 g Selského jogurtu bílého Hollandia

60 g žloutky

1. Všechny ingredience společně promixujeme.

2. Hotovou směs vlijeme na připravený korpus.

3. Vložíme do trouby a pečeme na 160 °C cca 40 minut, dokud směs neztuhne.

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.