pondělí 21. dubna 2025

Plánujete letní party? Přinášíme tipy na osvěžující dezerty s lesním ovocem

Sezóna lesního ovoce je v plném proudu a byla by škoda ji maximálně nevyužít. Všichni víme, že jahody, maliny a borůvky chutnají skvěle samotné, ale parádu přitom udělají i v lehkých letních dezertech.

Pokud nechcete během parných dní rozpékat troubu, můžete si zkusit vykouzlit domácí tvarohovou zmrzlinu nebo nepečený cheesecake do skleničky.

Tvarohová zmrzlina

Suroviny na 15 porcí:

390 g zahuštěného kondenzované mléka

500 g tučného tvarohu

200 ml 40% smetany

1 Skořicový cukr Vitana

2 lžíce rozpuštěného kokosového tuku

200 g čerstvých malin

50 g nesolených pistácií

Postup: Vyšlehejte smetanu se skořicovým cukrem. Tvaroh rozmíchejte se zahuštěným kondenzovaným mlékem a kokosovým tukem. Nakonec přimíchejte vyšlehanou smetanu. Do tvarohové části ručně zlehka zamíchejte maliny a celé nesolené pistácie. Formu si vyložte fólií a naplňte ji tvarohovou hmotou. Dejte zamrazit do druhého dne. Druhý den nechte zmrzlinu povolit, vyklepněte z formy a ozdobte malinami a pistáciemi.

Cheesecake do skleničky

Suroviny:

200 g čerstvých jahod 

20 g Citronového cukru s citronovou kůrou Vitana

1 Vanilkový cukr Vitana

Šťáva z ½ citronu 

70 g máslových sušenek 

90 g rozpuštěného másla 

250 g mascarpone nebo jiného smetanového sýra 

½ plechovky neochuceného zahuštěného kondenzovaného mléka

½ čajové lžičky vanilkového aroma 

Postup: Začneme tím, že si omyjeme jahody a odkrojíme stopky. Jahody nakrájíme na kostky a dáme do misky. Přidáme citronový cukr, vanilkový cukr a citronovou šťávu a necháme 15 minut odležet, až začnou jahody pouštět sladkou červenou šťávu. Jako další si připravíme sušenky. Rozdrtíme je v misce a smícháme je s rozpuštěným máslem, dokud nevznikne sypká, ale zároveň vláčná hmota. Jako poslední část si připravíme krém. Do mísy dáme mascarpone, zahuštěné kondenzované mléko a vanilkové aroma. Vše minutu rozmixujeme do středně husté hmoty. Skleničky začneme plnit tak, že na dno přijde krém, na něj rozdrcené sušenky a nakonec jahody. Opakujeme ještě jednou, takže nám ve skleničce vznikne šest vrstev. Dáme alespoň na hodinu do ledničky. Takovéto množství vystačí do 5–6 malých skleniček (cca 150ml).

Zdroj foto: archiv spol. VITANA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.