Kaviár je luxusní pokrm vyráběný z rybích jiker. Existují dva základní druhy – červený a černý. Mimochodem, Červený a černý je název světoznámého románu francouzského spisovatele Stendhala, který pojednává o nešťastné lásce mladíka Juliena Sorela a paní de Rênal, manželky starosty. Ale zpět ke kaviáru… Krom barevného dělení existuje také mnohem podstatnější – dělení cenové. Za nejluxusnější – pravý kaviár je považován černý z jesetera. Jeho jikry jsou zároveň největší. Dále existuje množství nepravých – červených kaviárů z jiných, zpravidla lososovitých, ryb. Pro představu, cena nejdražšího kaviáru se pohybuje okolo čtvrt milionu za 1 kg, zatímco nepravý kaviár koupíte snadno za necelých šedesát korun.
A jak si kaviár nejlépe vychutnat? Tradičně se tento pokrm konzumuje na mini lívanečcích zvaných bliny, které se potírají máslem a zakysanou smetanou. Kaviár se přitom servíruje vedle ve speciální kaviárové misce, ze které se každý nabírá dle chuti. Pokrm je možno dozdobit například snítkou kopru.
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny jsou látky, které si naše tělo neumí samo vytvořit. Přitom jsou omega-3 pro nás a náš metabolismus naprosto klíčové. A čím je omega3 našemu tělu tak prospěšný? Podporuje imunitní systém nebo například přispívá k normálnímu vstřebávání vápníků a fosforu, což napomáhá udržovat naše kosti a zuby v té správné kondici.
Pokud nejsou tučné mořské ryby součástí jídelníčku alespoň 2–3x týdně, popřemýšlejte o OmegaMarine Forte+ a doplňte zásoby kvalitních mastných kyselin z udržitelných zdrojů. OmegaMarine Forte+ se totiž vyrábí z masa lososů žijících v nejčistších vodách norských fjordů. Jen pro zajímavost – každý Čech v průměru zkonzumuje 8 kg ryb ročně, zatímco obyvatel Malediv, které v konzumaci ryb drží světové prvenství, až 139 kg ročně!
OmegaMarine Forte+ navíc obsahuje vitamín D. V našich zeměpisných podmínkách totiž nemáme po většinu roku tolik slunečního svitu, kolik bychom potřebovali. Produkt tak kombinuje 2 pro naše tělo velmi cenné složky. Věděli jste navíc, že většinu vitamínů tělo vstřebává navázáním na tuky? Díky ideální kombinaci rybího oleje a 100% denní doporučené dávky vitamínu D je absorbce maximálně efektivní.
Živočišné nebo rostlinné omega-3?
Rostlinné omega-3 obsahují především mastnou kyselinu ALA. Kyselina ALA je ale sama o sobě pro naše tělo nevyužitelná, a proto dochází k její přeměně na EPA a posléze také na DHA. Tělo je ale schopné přeměnit pouze 2–5 % původního množství. U rostlinných omega-3 je tedy vstřebatelnost jen velice malá, zatímco živočišné omega-3 tělo vstřebá až z 98 %! Nenahraditelným zdrojem živočišných omega-3 mastných kyselin jsou všechny druhy mořských ryb, především ty tučné pocházející z chladných vod. Jako příklad můžeme uvést sledě, lososa, makrelu, sardinky či tuňáka. Klíčová pro kvalitu oleje je především jeho čerstvost, proto dochází k extrakci oleje během několika málo hodin po ulovení.
Více na: www.omegamarineforte.cz
Zdroj foto. archiv spol.