Úterý 15. dubna 2025

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to!

Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Jogurtové perníčky s čokoládovou polevou

Potřebujete:

Perníčky

175 g Selského bílého jogurtu Hollandia                            
100 g cukru                                   
20 g žloutků                                  
60 g vajec                                      
15 g medu                                     
5 g perníkového koření               
20 g oleje                                      
5 g jedlé sody                 
300 g hladké mouky      

Postup:

  1. V misce si smícháme cukr a med, přidáme jogurt, koření a olej.
  2. Pořádně promícháme a postupně přidáváme i prosátou mouku s jedlou sodou.
  3. Z připravené směsi vypracujeme těsto.
  4. Připravíme si misku s vodou a plechy s pečícím papírem. Vždy si namočíme lžičku do vody a tou poté nabíráme kousky těsta. Vytváříme pak malé hromádky na plech.
  5. Pečeme při teplotě 170 °C asi 20 minut.

Čokoládová poleva

100 g kvalitní čokolády
10 g kokosového oleje  

Postup:

  1. Čokoládu s kokosovým olejem necháme rozpustit ve vodní lázni a důkladně smícháme.
  2. Hotové vychlazené perníčky namáčíme napůl do čokolády.

Bonus: cukrová poleva

50 g cukru moučka        
20 g bílků                                      
10 g citronové šťávy                    

Postup:

  1. Vše smícháme dohromady a vytvoříme hladkou polevu.
  2. Cukrovou polevou můžeme na hotové a vychladlé perníčky malovat libovolné ornamenty.

Tip: Do pečení zapojte i děti. Mohou míchat, nebo jen ochutnávat.

„Rychlocukroví“ – podávané teplé

Potřebujete:

300 g hladké mouky      
10 g cukru krystal                         6 g prášku do pečiva
2 g jedlé sody   
75 g másla                                     75 g Selského bílého jogurtu Hollandia
30 g vajec                        
10 g studené vody         
špetku soli

Postup:

  1. V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  2. Nakrájíme máslo na malé kousky a smícháme se sypkou směsí. Vypracujeme do žmolkovité konzistence.
  3. V malé misce rozšleháme jogurt s vejcem a vodou.
  4. Vlijeme do sypké směsi a důkladně promícháme.
  5. Vyklopíme na vál posypaný moukou a hněteme, dokud se těsto dobře nespojí.
  6. Hotové těsto rozválíme válečkem na tloušťku asi 2,5 cm a vykrájíme kolečka vykrajovátkem. Další možností je rozkrájet těsto jednoduše na čtverečky.
  7. Zvolené tvary sušenek pokládáme na připravené plechy a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  8. Pečeme 12 až 15 minut při 200ᵒC.

Podáváme ještě teplé s medem nebo džemem.

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.