„Mnoho z nás si pamatuje své babičky jako vyhlášené kuchařky. Jejich sváteční jídla se většinou skládala hlavně z masa, másla, smetany a mouky. Na pokrmy, které dnes označujeme za zdravější si příliš nepotrpěly,“ říka Susan Bowerman, expertka na výživu společnosti Herbalife Nutrition. „Jakkoli na jejich kuchyni vzpomínáme rádi, časy se změnily. V kurzu jsou dnes spíše lehká, čerstvá a zdravá jídla. Když připravuji večeři já, chci, aby si mí hosté pochutnali a odcházeli s dobrým pocitem“ dodává.
Čas a úsilí, které věnujete přípravě jídla, jsou samy o sobě krásným darem, kterým můžete ostatní potěšit, obzvlášť pokud naservírujete něco chutného a zdravého zároveň. Přečtěte si několik tipů, jak povýšit večeři na zdravý gurmánský zážitek:
1. Zapojte barvy
Pokrmy, které hrají barvami, lahodí nejen chuťovým pohárkům, ale i očím. Využít můžete pestrou škálu barevné zeleniny či ovoce. Jako předkrm se skvěle hodí salát nebo krémová polévka, například brokolicová nebo mrkvová. Na závěr večera můžete zase zvolit barevný ovocný dort nebo ovocný salát.
2. Překvapte své hosty neobvyklými ingrediencemi
Stačí jedna neobvyklá přísada a všední jídlo získá nový půvab. Pečená mrkev vypadá více svátečně se špetkou zelených pistácií, které navíc dodají zdravé omega-3 mastné kyseliny. K ozvláštnění salátu zase postačí plátek hrušky. Do rýže se nebojte přidat trochu sušeného rybízu, rybu obalte v sezamu. Jsou to právě detaily, které vaše jídlo povznesou.
3. Buďte kreativní
I ty nejjednodušší recepty mohou hosty ohromit, pokud si dáte záležet na jejich prezentaci. Hlavní chod můžete podávat zapečený v dýni. Osvědčeným restauratérským trikem je oddělit na talíři jednotlivé části pokrmu, například maso a přílohu, aby mezi nimi bylo prázdné místo. Každá část pokrmu tak bude moci správně vyniknout. Pokud podáváte pečené či grilované maso nebo rybu, nepolévejte je seshora, raději servírujte podlité sosem. Pokrm můžete dozdobit čerstvou bazalkou nebo nasekanou petrželí.
4. Navoďte atmosféru
V příjemné restauraci si neužíváme pouze skvělé jídlo, ale i prostředí. Klidná nebo tematická hudba, jemné osvětlení, naleštěné příbory a sklenice, krásné prostírání a květiny propůjčí jídlu sváteční atmosféru. Když u stolu panuje dobrá nálada, lidé se uvolní a jídlo si více vychutnají. Všichni zpomalí, povídají si a užívají si chvíle klidu a pohody.
Tip na zdravé menu podle Susan Bowerman, expertky na výživu společnosti Herbalife Nutrition
„Univerzální recept na skvělou večeři neexistuje. Kdybyste ale přijali pozvání na tu moji, vypadala by nějak takto. Začneme s předkrmem z čerstvé zeleniny a lahodného humusu a salátem s několika speciálními ingrediencemi. Jako hlavní chod budeme podávat kuře na víně se zeleninou a hostinu zakončíme parfaitem z čerstvého ovoce,“ říká Susan Bowerman.
Předkrm: Čerstvá zelenina s česnekovým humusem z bílých máslových fazolí
Máslové fazole dodají humusu jemnou krémovou strukturu, o chuť se postará česnek a citron.
Ingredience:
- 2 plechovky bílých máslových fazolí
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku (jemně rozmačkáme boční stranou nože)
- 1 citron (vymačkáme)
- 12 g čerstvé bazalky
- ¾ polévkové lžíce soli
- Čerstvě namletý pepř
- Čerstvá zelenina k podávání: okurka, mrkev, paprika, cherry rajčátka, celer, brokolice
Postup:
- Tekutinu z fazolí slijeme, opláchneme je pod studenou vodou a důkladně scedíme.
- Okapané fazole společně s olivovým olejem, česnekem, citronovou šťávou, bazalkou, solí
a pepřem vložíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. - Podáváme s nakrájenou zeleninou připravenou k namáčení v humusu.
Tipy:
- Pro působivou prezentaci můžete humus servírovat v misce vytvořené z malé hlávky červeného zelí nebo papriky. Umístěte ji doprostřed talíře a obklopte kousky připravené zeleniny.
- Před vymačkáním odstraňte z citronu kůru a schovejte ji do lednice; bude se hodit při přípravě dezertu.
Salát: Míchaný zelený salát s čerstvými bylinkami, fenyklem, pomerančem a zálivkou vinagrette
Pod slovem salát si většinou představíme smíchané kousky zeleniny s dresinkem. Přidáním několika speciálních přísad ho však můžeme povýšit na slavnostní jídlo, na které hosté jen tak nezapomenou.
Ingredience pro přípravu zálivky:
- 80 ml olivového oleje
- 3 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 polévková lžíce cukru, medu nebo agávového sirupu
- 1 polévková lžíce hořčice
- Sůl a pepř podle chuti
Ingredience pro přípravu salátu:
- 350 g směsi salátů a různých druhů zeleniny (např. špenát, kapusta, rukola, salát frisée…)
- 2 cibulky fenyklu (odstraníme vršek a cibulky nakrájíme na tenké plátky)
- 2 čerstvé pomeranče (zbavíme kůry, rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky)
- 1 polévková lžíce čerstvého kopru
Postup:
- Všechny ingredience pro přípravu zálivky důkladně smícháme ve velké salátové míse.
- K zálive přidáme všechny ingredience pro přípravu salátu.
- Vše důkladně promícháme a můžeme podávat.
Hlavní chod: Kuře se zeleninou dušené na víně
Kuře na víně zní jako vybraná delikatesa, příprava je však snadná. Do receptu použijte raději bílé víno, ale ani červeným nic nezkazíte. Podávejte ideálně ve velkých miskách s čerstvým nebo rozpékaným pečivem.
Ingredience
- 6 kuřecích prsou
- 70 g mouky
- 1 polévková lžíce soli
- ½ polévkové lžíce černého pepře
- ½ polévkové lžíce sladké papriky
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 12 mrkví (oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na kousky o délce přibližně 5 cm)
- 1 žlutá cibule (nakrájená najemno)
- 4 řapíkaté celery (nakrájíme na kousky o délce přibližně 5 cm)
- 2 pórky (pouze bílé části, nakrájíme na kousky o délce přibližně 2,5 cm)
- 12 hub rozkrájených na čtvrtiny
- 1 nasekaná šalotka
- 500 ml kuřecího vývaru
- 500 ml suchého vína
- 1 polévková lžíce estragonu
- 15 g nasekané petržele
Postup:
- Kuřecí prsa osušíme ubrouskem a rozkrojíme napůl. Ve středně velké míse smícháme mouku, sůl, pepř a papriku.
- Následně ve velkém hrnci (ideálně těžký litinový) rozehřejeme olivový olej.
- Maso obalíme v připravené směsi a poté jednotlivé kousky postupně z obou stran orestujeme a odložíme stranou.
- Do stejného hrnce vložíme mrkev, cibuli, houby, řapíkatý celer a šalotku a za stálého míchání restujeme 5-7 minut.
- K orestované zelenině následně přidáme vývar a víno. Přivedeme k varu a občas promícháme.
- Přidáme estragon a kuřecí maso vrátíme do hrnce tak, aby bylo rozprostřené na zelenině. Ztlumíme plamen, hrnec přikryjeme poklicí a za občasného míchání dusíme 45 minut.
- Hotové jídlo můžeme ozdobit čerstvou petrželí.
Dezert: Čerstvé bobule s balzamikovým glazé a javorovo-mandlovým jogurtem
Tento dezert je jednoduchý, ale lahodný. Nelekejte se balzamikového octa. Když ho tepelně upravíme s trochou cukru, vznikne sirup, který nechá vyniknout chuti ovoce. Pokud nemáte čerstvé bobule jako maliny nebo borůvky, můžete použít mražené. Dezert bude skvěle chutnat i s broskvemi.
Ingredience:
- 240 ml balzamikového octa
- 4 polévkové lžíce cukru (nejlépe třtinového)
- Přibližně 1 kg ovoce
- 450 g nízkotučného řeckého jogurtu
- 60 ml javorového sirupu
- ½ polévkové lžíce mandlového extraktu
- Citronová kůra z jednoho citronu
Postup:
- V malé pánvi smícháme balzamikový ocet a cukr, přivedeme k varu a necháme 20 minut za občasného míchání pomalu vařit. Směs by měla za tuto dobu získat konzistenci sirupu. Vzniklé glazé nalejeme do malé misky a necháme při pokojové teplotě vychladnout.
- Jogurt smícháme s javorovým sirupem a mandlovým extraktem.
- Před podáváním rozdělíme ovoce na 6 porcí, přelejeme balzamikovým glazé, přidáme jogurt a posypeme citronovou kůrou.
zdroj foto. unsplash