neděle 20. dubna 2025

Objevte kouzlo sous-vide

Krásně měkké, šťavnaté a dokonale stejnoměrně propečené maso, které se nikdy nevysuší? Inspirujte se oblíbenou metodou sous-vide, díky které v potravinách zachováte nejen dokonalé chutě a vůně, ale i důležité nutriční hodnoty.

„Ohromná výhoda metody sous-vide z nutričního hlediska je, že si potraviny zachovávají své živiny. Navíc tím, že se upravují dlouhou dobu při nízké teplotě, je i jejich vstřebatelnost jednodušší a takto upravené maso se velmi dobře tráví,“ říká nutriční terapeutka Lada Nosková, která lidem ukazuje cestu, jak vyváženě a hlavně chutně jíst, klade důraz na kvalitní suroviny a dokonale vyladěnou skladbu stravy.

Zní to lákavě, ale jak na to? Francouzský výraz sous-vide znamená v doslovném překladu „ve vakuu“ a jedná se o speciální kuchařskou metodu, při které se potraviny nejdříve připraví do vzduchotěsného obalu pomocí vakuovačky, jenž vysaje veškerý vzduch. Poté můžete potraviny uchovat v chladničce nebo mrazničce, nebo rovnou vložit do parní trouby. Základem metody sous-vide je kromě vakuování příprava při konstantní nízké teplotě. Největší výhodou je, že si potraviny zachovají své původní vlastnosti, přirozenou chuť, šťávy i texturu. Zpracováním se nemění obsah živin, vzhled, barva ani vůně. „Sous-vide metoda je opravdu pecka, za mě úplně nejlepší příprava masa: pro tu šťavnatost, chuť, vůni – prostě fantastické!“ potvrzuje Lada Nosková.

Další velkou výhodou této metody je, že si můžete potraviny připravit dopředu. Bleskově namarinovat a uložit do chladničky či mrazničky, nebo rovnou v páře uvařit, poté šokově zchladit a uskladnit v chladničce pro rychlou přípravu večeře nebo skvělého pohoštění pro nečekanou návštěvu.

„Pokud máte maso takto předpřipravené, nemusíte v kuchyni trávit moc času a během chvilky připravíte skvělou večeři. Maso lze nakrájet do rizota, těstovin, tortilly, sandwiche nebo jen tak na prkýnko pro návštěvu,“ doporučuje Lada Nosková.

Pomocí metody sous-vide se dnes denně vaří ve všech lepších restauracích, ale i běžné domácnosti jí začínají přicházet na chuť. Jednoduše tak připravíte širokou škálu potravin – od různých druhů masa, přes ryby až po zeleninu, houby, ovoce nebo i dokonale krémová vajíčka. Vyzkoušejte si to sami s vakuovací zásuvkou Siemens v kombinaci s troubou s programem sous-vide.

„Využití vakuovačky je ohromné. Používám ji na uchovávání potravin, nejčastěji vakuuji zbytky sýrů, šunky, uzené maso, ale i kávu. A pochopitelně využívám i sous-vide. Zavakuuji maso s bylinkami, je to otázka pár minut a dám rovnou do trouby, která má sous-vide program. Jednoduše navolím teplotu a čas a mám hotovo. Kuře připravuji na 62 °C. Naštěstí mohu volit po jednotlivých stupních a tím dosáhnout toho nejlepšího možného výsledku,“ potvrzuje Lada Nosková.

Připravené maso lze šokově zchladit a uložit do chladničky, takto hygienicky zpracované v ní vydrží i několik dní. Hosty pak můžete oslnit například bleskově připravenými vynikajícími steaky. Předpřipravené maso totiž stačí jen vyjmout ze sáčku, zprudka orestovat a můžete podávat.

Tip na dva rychlé a nutričně vyladěné recepty s kuřecím masem připraveným metodou sous-vide najdete na Instagramu Lady Noskové: https://www.instagram.com/tv/CP-pSDnCYT2/

ZDROJ FOTO: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.