pátek 22. listopadu 2024

Objevte během léta kouzlo beta-karotenu

Všichni ho známe, ale kde se vlastně bere, a proč se jeho název začíná se začátkem každého léta objevovat ve všech kosmetických rubrikách?

Beta-karoten je malý přírodní zázrak, který umí pečovat nejenom o naše zdraví, ale dokáže rozjasnit pokožku a dodává pleti krásnou barvu. Objevte kouzlo jeho účinků a zaručeně si tento vitamín zamilujete!

Beta-karoten patří do skupiny pigmentů zvaných karotenoidy a je hlavní prekurzor vitamínu A ve výživě člověka. Stejně jako vitamin A není beta-karoten rozpustný ve vodě, ale je v tucích, a i proto je výborné ho kombinovat ve stravě například s oleji v salátech (např. ze špenátu, který byl připraven bez tuku, se resorbuje pouze 6 % z celkového beta-karotenu, přidáme-li při kuchyňské úpravě tuk, zvýší se absorbce beta-karotenu až na 60 %). Nejbohatšími zdroji beta-karotenu jsou mrkev, meruňky, papája, mango, nektarinky, broskve, špenát, brokolice, hrách, kapusta, řeřicha. Karotenoidy se vyskytují také v živočišných materiálech, např. dávají zabarvení vaječnému žloutku, máslu nebo masu lososa.

Co beta-karoten umí?

Samotný beta-karoten je důležitý antioxidant, což znamená, že chrání náš organizmus před působením škodlivých volných radikálů. Ty poškozují tělesné buňky včetně těch kožních, boj proti radikálům je tak rozhodně přínosný, chceme-li mít i pokožku zdravou a v pořádku. Červeno-oranžový pigment beta-karotenu přitom pomáhá dodat pleti rozzářený vzhled s nádechem zlato-oranžové barvy, proto se často přidává beta-karoten také do opalovacích olejů, které potom odrážejí na slunci nádherné bronzové odstíny. Užívání je vhodné při klasickém opalování, ale také v soláriu, kdy působí jako přirozená ochrana proti poškození kůže před nadměrným slunečním i umělým zářením. Samotný vitamín A má v lidském organismu i mnoho dalších podstatných funkcí, například dobrý zrak. Jedním z prvních příznaků nedostatku může být dokonce šeroslepost, při úplném nedostatku potom hrozí dokonce částečná či úplná slepota.

V jídle, kapslích i kosmetice

Karotenoidy jsou látky, které se vyskytují převážně v ovoci a zelenině a dávají jim typické žluté a oranžové zabarvení. Dopřávat si můžete beta-karoten ve spoustě vynikajících jídel, nebo můžete zvolit rovnou formu pravidelného užívání v kapslích, kterých je na trhu k dispozici celá řada. Velmi efektivní je během léta i kosmetika doplněná o tento vitamín, protože jak už bylo zmíněno, přirozený pigment betakarotenu lehce obarví pleť a její vzhled je potom krásně tónovaný do opálených odstínů.

Vyzkoušejte infuzní terapii

Před začátkem opalování je ideální začít s užíváním beta-karotenu již 1-2 měsíce předem, poté jej brát i během opalování, a pro zachování hezkého opálení ho užívat i měsíc nato. Pokud ale chcete celý proces s dodáním vitamínů urychlit, můžete navštívit například infuzní terapii. Betakaroten sice nelze infuzí podávat, ale pro dosažení kvalitního opálení jde využít třeba kombinace infuzní a ozónové terapie. Jako součást komplexní přípravy našeho těla k letní sezóně nabízíme podání vysoké dávky různých vitamínu a antioxidantů, které nejenom podpoří imunitu, či obnoví buněčný metabolismus, ale navíc zajistí krásnou kvalitu pokožky a navýší její obranyschopnost během aktivního slunění,“ říká Pavla Prandževová, interní lékařka a odbornice na infuzní terapie z Kliniky GHC Praha.

Pozor na předávkování

Při akutním předávkování beta-karotenem nám naštěstí nehrozí žádné závažné zdravotní komplikace (na rozdíl od předávkování vitamínem A). Dlouhodobé podávání vyšších dávek ale může vést k oranžovému zbarvení dlaní či plosek nohou. Tělo má beta karotenu až moc a ukládá si jej v rohové vrstvě kůže. Pokud se to stane, beta karoten vysadíme, dokud kůže nezíská zpět svou přirozenou barvu. „Beta-karoten lze samozřejmě v některých případech i předávkovat, proto je vhodné zhodnotit stravu, a případně probrat doporučenou denní dávku s lékařem. Znakem příliš velkého příjmu karotenoidů – tzv. karotenózy – je naoranžovělé zbarvení kůže, zejména na dlaních. Běžně to sice nenastává, ale v dnešní době řada lidí upřednostňuje zdravá jídla a zeleninu, proto by u někoho tyto problémy nastat mohly,“ upozorňuje Pavla Prandževová na možné vedlejší účinky.

zdroj foto – ilustrační

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.