pondělí 14. dubna 2025

Nová restaurace Bockem na Smíchově k oblíbeným snídaním přidává degustační večeře

V útulné restauraci Bockem na pražském Smíchově je možné začít den poklidnou, chuťově skvěle vyváženou snídaní a zakončit jej neméně vydařenou večeří. Tým pod vedením šéfkuchaře Ondřeje Kynčla totiž od října rozšířil menu o páteční a sobotní večerní degustace! Snídaně zahrnují tři chody a večeře chodů sedm – všechny jsou promyšleně propojeny, ale zároveň každý z nich evokuje svébytný zážitek.

Konečně jsme otevřeli i večeře, které mají být hlavním vyjádřením našeho pohledu na gastronomii jak co se týká obsluhy, tak prezentace a úpravy pokrmů,“ potvrzuje šéfkuchař Ondřej Kynčl a dodává: „Každé jídlo je připravované s pečlivostí a se zaměřením na potřebu každé suroviny, aby se projevila jako jednotlivá složka, ale i jako celek připraveného pokrmu. Najdeme tu spoustu sezóních surovin inspirovaných obdobím sklizně – kořenovou zeleninu, brambory, mák, peckovice, houby i kachnu, z které připravujeme dva pokrmy, abychom z ní spotřebovali vše, co nabízí a o zbytky se mohli podělit s jinými hospodami, aby nedocházelo ke zbytečnému plýtvání.“

V jednom z chodů se tak sešla hruška a foie gras zauzené na stole přímo před zákazníkem, v dalším kachna, houby a jablko nebo červená řepa, ostružiny, borůvky, oplatka z vinného octa a vanilka… O symbolickou sladkou tečku se společně postarají mák s vanilkou a višní. S pokrmy jsou v oboustranně funkční harmonii párována vína a zdejší domácí nealkoholické nápoje. V Bockem používají co nejčerstvější suroviny od co nejbližších, osvědčených dodavatelů.

V našem menu se prolíná na první pohled jednoduchost, ale i rafinovanost v kombinaci s ostatními chody.  Od prvního chuťově výrazného chodu se postupnými kroky dobíráme stále jemnějších tónů, které můžou v někom evokovat vůni podzimní přírody,  až k závěrečné sladké tečce, jež nám připomíná třeba nedělní výlety za prarodiči na venkov,“ shrnuje Ondřej Kynčl.

Originální podnik vznikl z popudu šéfkuchaře Kavárny co hledá jméno Ondřeje Kynčla za aktivní spolupráce majitelů kavárny a Vnitroblocku. Koncept nové restaurace Bockem je založen na zkušeném kuchařském týmu, kvalitních sezónních surovinách zpracovaných moderními úpravami. Třetím pilířem jsou nevšední kombinace chutí v autorských receptech. Bockem rozhodně není nedostupný luxusní restaurant. Spíš menší lokál, ve kterém se snoubí jednoduchost a strohost bistra společně se zážitkovou gastronomií. Důvody, proč se do nového podniku v ulici Elišky Peškové na pražském Smíchově vypravit, přidává i Ondřej Kynčl: „Hosté se u nás mohou těšit na krásné představení chutí a vůní v kombinaci s vyjímečným servisem. A to jak od číšníků, tak i kuchařů, kteří se rozhodli pro tuto profesi, protože je jednoduše baví a prezentují ji s přirozeností danou zkušenostmi, zdravým sebevědomím a pokorou, kterou si toto řemeslo zasluhuje. Navíc v útulném prostoru, jenž k tomu přímo vyzývá.“

Zdroj foto: archiv Vojtěch Tesárek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.