neděle 8. září 2024

Nitroděložní tělísko nejen proti početí. Řeší i obtíže spojené s menopauzou

Kolem 50. roku života ženy probíhá v těle spousta změn spojených s hormonální (ne)rovnováhou, resp. dysbalancí.

Menopauza je citlivé období, během něhož se žena vyrovnává s krátkodobými obtížemi i dlouhodobějšími zdravotními riziky, z nichž některá může pomoct vyřešit či stabilizovat aplikace nitroděložního tělíska s levonorgestrelem. Kde všude pomáhá?

Jak nitroděložní tělísko s levonorgestrelem funguje

Nitroděložní tělísko s levonorgestrelem nepomáhá pouze jako antikoncepční metoda proti početí, ale může fungovat i jako pomocník při zdravotních obtížích. Jak uvádí doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.: „Nitroděložní tělísko s levonorgestrelem (používaná zkratka je LNG-IUS) je ideální antikoncepcí s vysokou účinností pro ženy jakéhokoli věku.  V tělísku je zásobník s 52 mg levonorgestrelu, ze kterého se neustále uvolňuje velmi malé množství tohoto hormonu, a to po dobu až 8 let. I tento hormon působí prakticky výhradně lokálně, tedy jen v děloze. Tam omezuje růst sliznice děložní, což má jednak antikoncepční efekt, jednak tím výrazně zeslabuje menstruační krvácení či dokonce způsobí absenci tohoto krvácení.“

Silná menstruace

Silná menstruace může být způsobena hormonální dysbalancí. Tento problém postihuje zejména ženy před menopauzou, kdy dochází k výraznému poklesu progesteronu a následně se snižuje hladina estrogenu. Právě nedostatek progesteronu hraje v silném krvácení značnou roli. Lokálně podávaný levonorgestrel v tělísku nahradí chybějící progesteron a předchází tím silnému menstruačnímu krvácení.

Když je krvácení příliš silné, je nutné podstoupit kyretáž, kdy je odstraněna narostlá děložní sliznice. Někdy je třeba zákrok opakovat a v krajních případech se doporučuje odstranění dělohy. Nitroděložní tělísko s levonorgestrelem dokáže pomoci až 90 % žen s tímto problémem.

Součást hormonální léčby v klimakteriu

Příznaky klimakterického syndromu, jako jsou například návaly horka, zvýšené pocení, bolesti kloubů a svalů a bušení srdce neovlivňují pouze kvalitu života. Jsou zároveň rizikovým faktorem pro kardiovaskulární systém. Často se doporučuje hormonální substituční léčba prostřednictvím estrogenu. Podávají se v nejnižší účinné dávce a ideálně ve formě kožního spreje nebo gelu. Tyto transdermální formy navíc nezvyšují srážení krve, které se jeví jako jediné významné riziko léčby.

U žen, které mají dělohu, by však dlouhodobé užívání samotného estrogenu vedlo ke nežádoucím změnám děložní sliznice. Proto ženy s dělohou musí při užívání estrogenů užívat i gestageny (hormony s podobnou funkcí jako progesteron). LNG-IUS lze pak užít jako zdroj gestagenů chránících sliznici děložní. Takto lokálně podávané gestageny jsou šetrnější k organismu a spolu s transdermálně podávaným estrogenem maximalizují benefity pro uživatelky a minimalizují riziko,“ vysvětluje lékař Tomáš Fait.

Zároveň také objasňuje, že hormonální léčba nevede k obávanému karcinomu prsu. „Při užívání čistých estrogenů je riziko ještě nižší, a pokud jako gestagen zvolíme LNG-IUS lokálně aplikovaný levonorgestrel, popř. mikronizovaný progesteron nebo dydrogesteron, tak se toto riziko také nezvyšuje,“ dodává.

Myomy

Myomy jsou uzly v děložní sliznici, které jsou nezhoubné, ale svým růstem mohou způsobovat bolesti v pánvi, silné děložní krvácení nebo častější potřebu močení. Jak některé studie ukázaly, nitroděložní tělísko s levonorgestrelem může zastavit růst myomů a oslabit krvácení. Nesmí se však použít u těch myomů, které deformují děložní dutinu.

Vhodné i pro rizikové skupiny

Nitroděložní tělísko s levonorgestrelem je ideální antikoncepcí s vysokou účinností pro ženy jakéhokoli věku, a vzhledem k tomu, že působí lokálně, nemá systémové účinky a je vhodný i u rizikových skupin žen – tedy u těch, ze zdravotních důvodů nesmějí užívat kombinovanou hormonální antikoncepci. Jsou to například kojící ženy, kuřačky nad 35 let, ženy se zvýšeným rizikem tromboembolické nemoci či s vysokým krevním tlakem. Je ideálním řešením u žen s vysokou nadváhou, která snižuje účinnost antikoncepčních pilulek kvůli většímu distribučnímu objemu. Zároveň mají tyto ženy kvůli vyšší hladině estrogenů zvýšené riziko silného krvácení, a dokonce vzniku nádoru sliznice děložní – oběma těmto stavům dokáže nitroděložní tělísko s levonorgestrelem zabránit. Užívání ale naopak není vhodné u žen s karcinomem prsu a u žen se sklonem k tvorbě cyst vaječníků.

zdroj foto – archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.