sobota 19. dubna 2025

Nechte si chutnat

Zkuste si užívat i dny, které jsou znatelně chladnější a temnější než ty předchozí. Podzim se už stačil projevit v celé své síle, ale vy možná naopak cítíte, že máte energie o něco méně. Nezoufejte, je to naprosto přirozené.

Navíc s tím můžete skvěle pracovat třeba prostřednictvím jídla. Poslouchejte své chutě. Až budete vybírat jednotlivé suroviny, zaměřte se na jejich kvalitu, abyste z pokrmu vytěžili maximum a také si více pochutnali. Hledejte na obalech výrobků značky kvality (např. Regionální potravina, Klasa nebo Evropské známky kvality CHOZ, CHOP nebo ZTS), které ji zaručují.

Cibulové kroužky s křenovou omáčkou

Je to tady, konečně jsme si pro vás nachystali recept na fenomenální cibulové kroužky. Klasika, která nikdy neomrzí. Poslouží třeba jako pikantní večeře ze surovin „co dům dal“. Navíc na cibuli bychom rozhodně neměli zapomínat, už jenom pro její antibakteriální účinky. Chcete-li, aby byl pokrm výraznější, zvolte bílou cibuli. Kdo naopak touží po jemnější a nasládlejší variantě, preferujte červenou. A co je dokonalým společníkem cibulových kroužků? Správně, nějaký dip nebo omáčka. Tu naši jsme dochutili smetanovým křenem. Nechte si chutnat.


Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 50 minut

Náročnost: *

Ingredience:

3 cibule

100 g hladké mouky

4 g droždí

175 ml vody

½ lžičky mletého fenyklu

cukr krupice

Křenová omáčka:

4 lžíce majonézy

8 lžic zakysané smetany

4 lžíce smetanového křenu

sůl, černý pepř

 Postup:

  1. Do vlažné vody rozmačkáme droždí, přidáme špetku cukru a vmícháme mouku s mletým fenyklem. Necháme odpočinout na teple 30 minut. Mezitím nakrájíme cibuli na centimetrové plátky a rozebere ji na jednotlivé kroužky.
  2. Cibulové kroužky poprášíme hladkou moukou a obalíme v těstíčku, které jsme předtím promíchali.
  3. Kroužky smažíme v oleji při 180 °C dozlatova a necháme okapat na papírovém ubrousku.
  4. Křenovou omáčku vytvoříme smícháním všech ingrediencí a dochutíme solí a pepřem. Omáčku můžeme zpestřit nakrájenou meduňkou.

Tip: Pokud máte vy nebo někdo z rodiny problém se snášenlivostí lepku, použijte mouku bezlepkovou.Mezi přirozeně bezlepkové patří kukuřičná, pohanková, rýžová, mandlová, hrachová, cizrnová, fazolová a třeba i amarantová.

Teplý čokoládový dortík, malinová omáčka

Málokdo dokáže odolat jedné z největších delikates – čokoládě. Náš dortík představuje naprosto vše, co od čokoládového dezertu očekáváte. Nejdřív vás pošimrá v nose jeho neodolatelná vůně, pak vám vaše hlava i tělo zavelí chopit se lžičky, zabořit ji přímo doprostřed, vložit si do úst pořádné sousto a nechat si ho rozplývat na jazyku. Jako by v tu chvíli neexistovalo nic jiného než vy a čokoládový dortík, který vás natolik okouzlí, že možná přehlédnete mističku se svěží malinovou omáčkou.

Počet porcí: 5 porce

Doba přípravy: 45 minut

Náročnost: *

Ingredience:

250 g hořké čokolády

150 g hnědého cukru

100 g másla

30 g hladké mouky

4 vejce

Na omáčku:

300 g mražených malin

50 g hnědého cukru

20 g vanilkového cukru

jemný bramborový škrob

Postup:

  1. Máslo s čokoládou rozpustíme ve vodní lázni, dobře promícháme a necháme částečně zchladnout.
  2. V misce vyšleháme do pěny cukr s vajíčky a potom pozvolna přidáváme rozpuštěnou čokoládu. Ke konci vmícháme prosátou mouku.
  3. Směs nalijeme do vymazaných formiček a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 8–10 minut. Čokoládové dortíky po upečení necháme 2 minuty odstát a vyndáme je z formičky. Můžeme si pomoci příborovým nožem.
  4. Z cukru uděláme karamel, který zalijeme 100 ml vody a provaříme, poté přidáme maliny
    a rozvaříme. Omáčku můžeme zahustit škrobem rozmíchaným ve studené vodě. A můžeme ji propasírovat přes síto a zbavit tak semínek z malin.

Tip: Mouky je v receptu sice jen maličko, ale klidně si pohrajte a experimentujte s typem, který zvolíte, což se samozřejmě projeví i na chuti dortíku. Na výběr máte kromě klasické pšeničné třeba ovesnou, mandlovou, pohankovou, kukuřičnou apod.

Zdroj foto: akademiekvality.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.