Čtvrtek 12. prosince 2024

Nebojte se kynutého těsta a upečte si vánočku podle svých představ

Tradiční vánočku mívají české rodiny na svátečních stolech více než 300 let. A i když má spoustu z nich své vlastní recepty, důležité je jedno – mít kvalitní základ.

A víte, že existují speciální mouky na výrobu různých těst? Ačkoliv se může zdát, že kynuté těsto patří mezi ty složitější, nemusí tomu být vždycky tak. Hladká mouka Babiččina volba NA KYNUTÉ TĚSTO se skvěle hodí nejenom do vánoček, kynutých buchet a koláčů, mazanců, ale dokonce i housek! Odteď už nemusíte mít strach, že vám těsto nebude držet tvar. Díky pečlivě vybranému obilí pro speciální mouku NA KYNUTÉ TĚSTO je pečivo nadýchané, vláčné, zkrátka takové, jaké si budete přát.

Vyzkoušíte s námi nový recept na vánočku s lískovými oříšky a rozinkami?

Co budete potřebovat?

375 g hladké mouky Babiččina volba
NA KYNUTÉ TĚSTO

30 g čerstvého droždí

80 g krupicového cukru

150 ml mléka

80 g másla

40 g rozinek máčených v rumu

40 g mletých lískových ořechů

1 lžička bourbon vanilky

2 žloutky + 1 vejce na potření

kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu

špetka soli

A jak na to?

Mouku nasypte přes síto do mísy, uprostřed utvořte důlek a rozdrobte do něj droždí. Zasypte lžící z odměřené dávky cukru, přilijte trochu  vlažného mléka a zahrňte troškou mouky z mísy. Nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut. Pokud se za tu dobu nic nestane, je kvásek nefunkční a je potřeba začít znovu.

Nyní přidejte zbývající cukr, vanilku, kůru z citronu, sůl. Dolijte zbytek vlažného mléka, rozehřáté máslo, vejce a vše vypracujte ideálně v robotu do hladkého těsta. Nechte jej pracovat na nižší otáčky, dokud není těsto kompaktní a nelepivé. Nakonec zapracujte také rozinky máčené v rumu, bez tekutiny. Přendejte zpět do mísy, zlehka zaprašte moukou a v teple nechte kynout minimálně 60 minut.

Poté těsto rozdělte na 4 díly, utvořte dlouhé válečky a zapleťte. Postup si můžete přesně zobrazit v našem videoreceptu (po naskenování QR kódu). Potřete vyšlehaným vejcem, zasypte plátky mandlí. Nechte na plechu vyloženém pečicím papírem ještě kynout 25 minut. Poté pečte v předehřáté troubě při 180°C nejprve 10 minut, poté snižte teplotu na 160°C a pečte dozlatova, dohromady asi 30 minut. Kontroluje špejlí. Nakonec vánočku ozdobte plátky mandlí a moučkovým cukrem.

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.