neděle 8. září 2024

Naučte se bojovat s únavou

Probudili jste se ráno bez energie a jako zmlácení? Celý den se ploužíte jako tělo bez duše? Pokud je to výjimka, není potřeba se znepokojovat. Jestliže ale cítíte únavu trvale a dlouhodobě, v něčem bude problém. Vašemu tělu nejspíš něco důležitého chybí – a vy mu to musíte dopřát!

Závěr zimy a časné jaro je pro nás bezpochyby velmi náročné období. Doléhá na nás psychické vyčerpání způsobené nedostatkem světla, chybí nám pohyb na čerstvém vzduchu, vitaminy i minerální látky. Vánoce jsou dávno pryč, do jara pořád daleko a rychle se měnící epidemiologická opatření činí z pracovního i rodinného života nervy drásající detektivku. Zkrátka, naše duše i tělo volá o pomoc. Co s tím? Pro začátek zkuste vylepšit svůj jídelníček (jak víte, jsme to, co jíme) a zvýšit hladinu důležitých látek pomocí kvalitních doplňků stravy. A pokud to nezabere, neváhejte vyhledat lékaře. Zvýšenou únavu a nedostatek energie může totiž způsobovat i nějaké přechozené či zanedbané onemocnění.

Doplňte palivo pro buňky
Koenzym Q10 je látka podobná vitaminům, kterou možná znáte jako ingredienci z krémů proti vráskám. Ve skutečnosti je její úkol v těle mnohem důležitější – energii z potravy přetváří v energii, využitelnou v buňkách. Je nezbytná pro správné fungování buněk a nelze ji ničím nahradit. Koenzym Q10 si náš organismus částečně vytváří sám a část ho přijímáme v potravě, při zvýšeném psychickém stresu či fyzické námaze ale jeho spotřeba stoupá. Pokud pravidelně sportujete, pečujete o malé dítě nebo máte náročné zaměstnání, pravděpodobně ho nemáte dostatek. Zvýšenou potřebu koenzymu Q10 mají i pravidelní kuřáci a jeho tvorba klesá s přibývajícím věkem.
VITAR KOENZYM Q10 s vitamínem E, selenem a thiaminem
Doporučená cena za balení po 60 kapslích: 419 Kč
www.nasevitaminy.cz

Hořčík potřebujete proti únavě a křečím
Hořčík neboli magnézium patří k nejdůležitějším prvkům v našem těle. Je důležitý pro normální fungování nervové soustavy, látkovou výměnu i svalovou regeneraci. Nedostatek hořčíku je velmi častý problém – studie naznačují, že přibližně polovina Evropanů přijímá jen zhruba polovinu doporučené denní dávky. Snížená hladina magnézia se projevuje například problémy se spánkem, podrážděností, bolestí hlavy, svalovými křečemi (především v noci) či malou odolností vůči stresu. Maxi Vita Magnézium + aminokyseliny
Doporučená cena za 20 sáčků: 87 Kč
www.nasevitaminy.cz

Vitaminy (nejen) pro vegany
Vitaminy skupiny B tvoří různorodou skupinu látek, které mají v těle různé funkce a navzájem se doplňují. Jejich nedostatek se proto odhaluje poměrně obtížně. K počátečním projevům patří kožní problémy a zhoršené hojení ran, dále pak únava a vyčerpání, potíže se soustředěním, podrážděnost či hubnutí. Nedostatek vitaminů skupiny B mohou mít vegetariáni a především vegani (významným zdrojem těchto látek je maso, vnitřnosti, vejce a mléčné výrobky).Vitar EKO B-komplex forte
Doporučená cena za 60 kapslí: 99Kč
www.nasevitaminy.cz

Nakopněte svůj organizmus pomocí taurinu, ženšenu a guarany

Maxi Vita Energy Power obsahuje přírodní extrakty z ženšenu a guarany, které mají příznivý vliv na fyzickou a psychickou vitalitu, zmírňují pocit únavy a vyčerpání a podporují imunitní systém. Směs v jednorázových sáčcích zabezpečí rychlý nástup účinku bez zapíjení, navíc ji můžete vzít všude s sebou.
Maxi Vita Energy Power
Cena: 87,90 Kč
www.nasevitaminy.cz

Chia semínka hydratují a doplní minerály

 Šedá až černá semínka plodiny s názvem šalvěj hispánská jsou v posledních letech skutečným hitem zdravé výživy. Zajímavé jsou především jejich hydrofilní vlastnosti – dokážou navázat tolik vody, že zvětší svůj objem až 12x. Díky tomu je tělo zevnitř skvěle hydratováno, což má význam především teď v zimě, kdy je pocit žízně výrazně menší a pitný režim dostává na frak. Chia semínka dále obsahují mnoho vitaminů, proteinů, minerálů a antioxidantů a jsou jedním z nejvýznamnějších zdrojů omega-3 nenasycených mastných kyselin. Prodlužují také proces přeměny cukrů na glukózu a podílejí se tak na udržování stálé hladiny cukru v krvi, jsou tedy doporučovány diabetikům.

MENU GOLD Chia semínka
Doporučená cena za 250g: 44,90 Kč

TIP REDAKCE

S únavou můžete bojovat také za pomoci esenciálních olejů. Není to jen nějaký aktuální trend. Už i ve starém Egyptě využívali k řešení různých neduh extrakty z bylin a různé oleje. Pozitivní účinky dokazují také mnohé studie. Na co je potřeba si dát pozor, tak jednoznačně správný výběr esenciálních olejů. Při výběru značky si vždy ověřovat jaký původ olej má (kde byla rostlina pěstována, za jakých podmínek, jakým procesem byl olej získán, jak byl olej skladován apod.). Čtěte etikety a složení daných olejů, i to už vám mnoho napoví. Aby bylo dosaženo co nejlepších účinků, je nutné používat opravdu 100 % čistý esenciální olej.

Oleje, které vám dodají energii a vy se nebudete cítit tak k.o.

  • peppermint
  • citron
  • rozmarýn
  • směs esenciálních olejů En-R-Gee
  • směs esenciální olejů Clarity

Oleje je vhodné nejen difuzovat, ale používat také topicky (naředěné ve správném poměru s nosným olejem).

Více informací @alexsdailyjoys

Zdroj foto: archiv spol. nasevitaminy.cz a youngliving

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.