Očista organismu pomocí čerstvých šťáv proto může být tím nejlepším způsobem, jak si zlepšit zdraví a navodit pohodu v novém roce.
Je očista šťávami skutečně zdravá?
Ideální je zpracovávat organické ovoce a zeleninu, které není zatížené škodlivými látkami a je tou nejlepší cestou, jak tělu dodat denní dávku vitamínů a minerálů. A je tu ještě jedno kouzlo: pitím čerstvých šťáv se velké množství nutričně hodnotných látek, vitamínů, minerálů i enzymů vstřebá do těla rychleji.
Zařazením organických šťáv do jídelníčku rychle zvýšíte energetickou hladinu svého těla bez zatížení trávicího systému. A to je přesně to, co vaše tělo potřebuje, aby zůstalo svěží, plné energie a zdravé. Když vydržíte, zbavíte se i nahromaděných toxinů a omezíte touhu po jídle – a tak možná i zhubnete.
Jak provést šťávovou očistu?
Není to vůbec složité. Ideální cestou pro zimní detox, který dodá tělu hodnotné živiny, je třídenní očista šťávami. Nakupte si sezónní čerstvé ovoce a zeleninu – například jablka, celer, mrkev, pomeranče, kapustu, řepu, okurky a cokoli jiného, co máte rádi a chcete odšťavňovat. K tomu ale budete potřebovat pomocníka.
Jaký odšťavňovač si pořídit?
Než začnete s výběrem vhodného odšťavňovače, měli byste vědět, že jsou dva základní typy: odstředivý a šnekový. Odstředivý odšťavňovač je velmi rychlý; pracuje pomocí nožů tak, že rozruší buněčné stěny, aby z nich uvolnil šťávu. Vyvíjí však teplo, které neprospívá vitamínům.
Naproti tomu šnekový odšťavňovač potřebuje svůj čas. Pracuje ale ohleduplněji k plodům, které nezahřívá; nutriční hodnota nápoje je proto vyšší a i chuť získaného nápoje lahodnější a jemnější. Přeborníkem je například odšťavňovač Gorenje JC4800VWY, s nímž SE TO vlastně udělá samo. A jak to celé funguje?
„Principem je pomalé lisování ovoce a zeleniny pomocí speciální spirálové sestavy zvané šnek, a to bez tření a zahřívání. Ve šťávě proto zůstanou cenné vitamíny, minerály i enzymy, zachová si i svěží a přirozenou barvu. Úroveň extrakce je až 90 %. Navíc tím, že nedochází k míchání šťáv se vzduchem nedochází k nežádoucí oxidaci nebo tvorbě pěny. Šťáva proto déle vydrží a je možné si ji připravit i do zásoby – i když je nejlepší si ji vychutnat okamžitě, kdy je obsah vitamínů nejvyšší,“ radí Jana Neuszerová, odbornice Gorenje.
Extra velká plnicí trubice o průměru 75 mm pojme velké kusy ovoce; většinu plodů proto nebudete muset ani krájet na menší části v případě, že by se nějaký kousek zasekl, stačí použít zpětný chod.
Teď už tedy žádné výmluvy – chutnou a zdravou šťávu nebo hustší pyré se spoustou vlákniny a dalších hodnotných látek si můžete dopřát opravdu snadno a rychle stiskem jednoho tlačítka. A ani čištění nezabere žádný čas – odšťavňovač stačí po použití rozebrat a všechny díly jen omýt pod vlažnou vodou. Sítko by se mělo čistit dodaným kartáčem.
Produktový tip: Šnekový odšťavňovač Gorenje JC4800VWY
Výkonný a přitom tichý šnekový odšťavňovač Gorenje JC4800VWY dovede připravit až 0,6 l lahodné šťávy z tvrdého i měkkého ovoce a zeleniny. Šnekové zařízení šetrně rozmělňuje ovoce a zeleninu při rychlosti pouhých 80 otáček za minutu a odděluje extrahovanou šťávu a dřeň. Požadované množství dřeně, a tedy hustotu nápoje, si přitom pohodlně nastavíte pomocí páčky. Všechny složky vylisované šťávy se automaticky přefiltrují přes jemné sítko. Zpracované suroviny se nezahřívají, a proto šťáva, získaná touto technikou, obsahuje cenné vitamíny, enzymy i minerály a chutná velmi jemně. Spotřebič je dokonale stabilní díky gumovým nožičkám. Stojí 3 199 Kč.
Více informací: cz.gorenje.com
zdroj foto – archiv spol.