pondělí 7. dubna 2025

Nadýchaný losos v papilotě

Vyzkoušejte staletími ověřenou metodu pečení v papilotě, jakémsi papírovém sáčku. Využívají ji i slavní šéfkuchaři a báječně se hodí pro zdravou přípravu ryb. Tento jednoduchý trik, kdy pokrm pečlivě zabalíte do pečicího papíru zaručuje, že bude nádherně voňavý, plný šťávy a přirozených chutí.

Zkuste si takto připravit filety z lososa se sezónní zeleninou podle Katky Neumannové, ambasadorky tradiční české značky MORA. Čeká vás malý zázrak. Navíc bez připečeného pekáče.

Originální papilota má tvar srdce přehnutého uprostřed. Vystačíte si ale i s archem pečicího papíru, jen pamatujte, že je potřeba nechat dostatečně velký přesah. To proto, abyste papír mohli pečlivě kolem pokrmu uzavřít a vytvořit kapsu.

V papilotě je potřeba péct menší kusy – rybu v podobě filetů, zeleninu pokrájenou nadrobno. Doprostřed poloviny archu navrstvěte suroviny, přes ně pak přehněte druhou část papíru a pečlivě kapsu utěsněte, aby vám během pečení nevytekla šťáva z připravované dobroty.

Správně utěsněná papilota se během pečení nafoukne a dovolí pokrmu, aby se něžně a pozvolna připravoval v páře. A právě pára zůstane vaším malým tajemstvím – vytáhne totiž ze všech surovin to nejlepší. Přitom zachová důležité vitaminy, minerály u nutriční vlastnosti.

Co budete potřebovat?

  • filety z lososa
  • 2 hrsti cherry rajčátek
  • ½ cukety
  • 100 g červených fazolí
  • jarní cibulku
  • citron
  • svazek kopru
  • svazek tymiánu
  • svazek petržele
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • pečící papír

Jak postupovat?

Filet lososa zbavte kůže a položte ho doprostřed archu pečícího papíru. Lososa osolte a opepřete. 
Okolo lososa vyskládejte na čtvrtky nakrájená cherry rajčátka, na kostky nakrájenou cuketu, jarní cibulku a propláchnuté červené fazole. Zeleninu osolte a zalijte olivovým olejem. Přidejte silnější plátek citronu a půl snítky kopru, tymiánu a petržele.

Lososa se zeleninou důkladně zabalte do papíru, aby nemohla vytéct šťáva a losos se dusil. Pečte v předem předehřáté troubě při teplotě 210 °C po dobu 25 minut; pokud máte parní funkci, můžete přidat program se střední úrovní páry.

Někdo nemá rád vůni ryb, která se zpočátku z pokrmu uvolňuje. Jakékoliv pachy a páry velmi rychle odstraní moderní digestoř s účinným štěrbinovým odsáváním. Perimetrický odsávací systém přesměrovává odsávání vzduchu z centrální části do vnějších rohů. Přitom nepřetěžuje motor, optimalizuje spotřebu energie, snižuje hluk a odsává podstatně účinněji,“ vysvětluje Jana Neuszerová, odbornice značky MORA.

Tip na výkonný odsavač: Mora OV 686 GBX

Nový 60cm odsavač par MORA OV 686 GBX se zkosenou hranou v provedení z černého skla a nerezu má nejen krásný design, ale nabízí i dostatek prostoru pro vaření. Odsavač s inovativním perimetrickým odsáváním dokonale odstraní mastnotu i pachy pomocí tří výkonnostních stupňů s maximálním výkonem 608 m3/h a hlučnosti 63 dB. Kovové filtry proti mastnotám jsou vylepšené speciální polyuretanovou pěnou, která zvládne eliminovat až 98 % tukových i jiných nečistot a zároveň zachová perfektní absorpční účinnost. Kovové tukové filtry jde pohodlně mýt v myčce nádobí. Odsavač je vybaven horním odtahem se zpětnou klapkou, ale jde použít i pro recirkulaci vzduchu přes uhlíkový filtr. Ovládá se dotykově. Stojí 6 990 Kč. Tento model je v nabídce i v kombinaci bílého skla a nerezu za stejnou cenu pod označením MORA OV 686 GBW.

zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.