Za dob našich babiček přípravy na Velikonoce začínaly zpravidla po čtyřicetidenním postním období. To končí Škaredou středou, po které následují Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota, Boží hod velikonoční, a nakonec i očekávané Velikonoční pondělí. V každý z těchto dnů se mohlo podle tradice konzumovat pouze určité jídlo.
Například jídlo na Škaredou středu muselo na talíři vypadat opravdu škaredě. Vznikly tak známé trhance. Na Zelený čtvrtek se zase do jídla přidávala jarní zeleň a luštěniny. Velký pátek se obvykle nesl v duchu přísného půstu. Hostinu si lidé dopřáli na Bílou sobotu. Svátečně prostřený stůl vždy zdobila velikonoční nádivka. Té se říkalo odlišně, v závislosti na kraji, ve kterém se připravovala. Někde si tak pochutnávali na velikonočním snítku, sekanině, sekanici, velikonoční buchtě nebo hlavičce. Poslední název si vysloužila proto, že se do ní přidávalo vařené maso z telecí hlavy.
Nedělní Boží hod velikonoční s sebou nesl pečení buchet, mazanců a sladkého beránka. Lidé si na tento den dopřáli také maso, které se dříve nejedlo každý den. O Velikonočním pondělí se připravovaly nejrůznější pokrmy z vajec, která se upravovala na různé způsoby. Plnily se, smažily nebo se přidávaly do omáček, k masu, do zeleninových salátů, pomazánek a samozřejmě nemohly chybět v nádivce.
Velikonoční nádivka

Na deset porcí si připravte pekáč o velikosti 20×30 cm. Recept vám zabere necelou hodinu.
Na základ nádivky budete potřebovat: 7 bio vajec Nature’s Promise, 150 ml mléka, 10 rohlíků, 50 ml smetany ke šlehání Nature’s Promise, sůl, pepř, muškátový oříšek, 1 hrst pažitky a 1 hrst hladkolisté petrželky.
Postup: V misce smíchejte prošlehaná vejce, smetanu a mléko. Osolte, opepřete a přidejte strouhaný muškátový oříšek. Vajíčkovou směsí přelijte na kostičky nakrájené rohlíky a nechte 10 minut odležet. Bylinky nasekejte a přidejte k rohlíkům. Vše dobře promíchejte. Troubu předehřejte na 180 °C. Nádivku přendejte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečte 35 minut dozlatova.
Mazanec ze špaldové mouky

JNGREDIENCE:
300 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
200 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
110 g změklého másla
2 žloutky + 1 vejce na potření
120 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
250 ml vlažného mléka
30 g droždí
špetka soli
1 lžička citronové kůry
2 lžíce rumu
hrst rozinek
hrst mandlí
POSTUP
- Do mísy nasypte mouku, cukr a vanilkový cukr, promíchejte a do středu udělejte důlek.
- Do důlku nalijte mléko a rozdrobte droždí. Nechte asi 10 min odstát, dokud kvásek nevzejde.
- K mouce přidejte všechny zbývající suroviny kromě mandlí a zadělejte hladké pružné těsto. To vložte do čisté mísy, překryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
Troubu zapněte na 150 °C. Po vykynutí vytvarujte z těsta mazanec, potřete ho rozšlehaným vejcem a posypte pokrájenými mandlemi. Nechte asi 10 minut nakynout. Pečte asi 60 minut dozlatova.
NĚCO NETRADIČNÍHO
Raw lékořicové donuty s karobem, kokosem a pepermintovou polevou

- 3 pláty datlové pasty (v podstatě kolik chcete donutků, tolik datlové pasty)
- 1 hrníček strouhaného kokosu
- 3 veliké lžíce karobu
- 2 veliké lžíce sušeného lékořicového kořene
- agávový sirup na dochucení
- 2 lžičky Blenda SUPERGREENS pro ještě silnější zdravotní benefity RAW donutů
Všechny uvedené ingredience na donuty pořádně rozmixujte ve food procesoru, nebo, máte-li, v Thermomixu. Dochuťte agáve sirupem, když budete chtít. Z hotového těsta potom tvořte donutky, velikost podle sebe.
Ingredience na peprmintovou polevu rozmixujeme v mixéru, necháme chvilku ztuhnout a poté donutky z jedné strany do polevy namočíme.
TIP PRO TY, KTEŘÍ NEPEČOU
Jako každý rok, i letos bude v nabídce Merhautova pekařství celá škála velikonočního pečiva.

Největším prodejním hitem Velikonoc u Merhautů je každoročně špaldový beránek, který stále získává na větší a větší oblibě a řada zákazníků se pro něj už několik let vrací. Kde se pečení beránka v křesťanské tradici vzalo? Beránek je kromě jiného pohanským symbolem jara, dávno před příchodem křesťanské víry patřil k oslavám příchodu jara v celém středomořském regionu. Sladký pečený beránek je až relativně novou záležitostí, symbolem skopového masa, které bývalo i na českých stolech poměrně častou záležitostí. Jak se ale chov ovcí zmenšoval, začal se beránek na velikonočním stole objevovat jen symbolicky právě jako sladké pečivo, někde do forem ve tvaru beránka dělali i sýr.
TIP REDAKCE

S kuchyňským robotem SENCOR STM (3700WH) připravíte těsto na beránka i těžké kynuté těsto na mazance. Pokud vyměníte míchací, šlehací i hnětací metlu za nástavec na krájení či nástavec na strouhání zeleniny, uvaříte skvělou polévku. Pokud nasadíte mlýnek na maso, připravíte si i suroviny na velikonoční nádivku. Celý robot má bohaté, 18ti kusové příslušenství, včetně nádoby na ovocný koktejl pro vaše děti. Doporučená cena je 4.999 Kč.
Zdroj foto: archiv společností Sencor, Albert, Merhautovo pekařství, Naturhouse, Babiččina volba