pátek 9. května 2025

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society.

Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

Masožrouti vs. generace Z

Veganství je spojováno se zdravým životním stylem a vychází z etického soucitu se zvířaty. Věděli jste, že až 10 % mladých lidí ve věku 18-34 let preferuje bezmasou stravu? S tímto trendem se podstatně méně ztotožňují lidé starší 55 let, kteří nejsou moc ochotni na veganskou stravu přecházet. Změny ve stravování se odehrávají spíše u mladších lidí, což dokazuje, že jejich generace není lhostejná k environmentálním změnám. Nejmladší generaci Z nejvíce záleží na ohleduplném chování k hospodářským zvířatům.

Snídaně a svačinky i pro vegany

Letos se k oslavám Mezinárodního dne veganství připojí i česká cereální společnost Emco, která nedávno získala na vybrané produkty mezinárodní známku V-label, jež spotřebitelům usnadňuje orientaci mezi veganskými a vegetariánskými výrobky či službami. „Všechny naše produkty jako jsou mysli, ovesné kaše, ovesné vločky, sušenky nebo tyčinky jsou ze své podstaty rostlinné, takže nám přišlo přirozené o této skutečnosti zákazníky informovat prostřednictvím značky V-label,“ vysvětluje generální ředitel, Martin Jahoda.

Do kategorie produktů, které nosí na přední nebo zadní části obalu označení V-Label patří všechny produkty z kategorie Super mysli a vybrané produkty z kategorií Super kaše, ořechové tyčinky s proteinem a ovocné tyčinky. Horkou novinkou společnosti jsou Super dortíky, které zatím logo V-label nemají, ale jsou veganské, přirozeně bezlepkové a bez přidaného cukru. Představují tak zdravější, ale velice chutnou alternativu k běžným zákuskům. Rodinná firma navíc do České republiky dováží vegansky orientované značky, např. rostlinná mléka Joya nebo sýry Violife.

Oves je také rostlina

Ovesné vločky jsou nejdůležitější ingrediencí, s kterou Emco pracuje. „Vločky mohou působit jako velmi banální, ale některé jdou do sypaného mysli a další zase do křupavého. Jiné se nasekávají do kaší, aby byly nasákavé. A potom jsou také vločky, které putují do Maroka pro místní trh,“ říká Martin Jahoda. Společně s ovsem jsou nejčastějšími rostlinnými surovinami ořechy, ovoce a super potraviny například v podobě chia semínek.

Víte, že …

Nabídka se rozšiřuje, vnímají spotřebitelé, chuť je ale velmi důležitá

Podle průzkumu Češi při výběru potravin a nápojů nejčastěji sledují zemi původu a složení výrobku. Výjimkou není ani rostlinná strava, jejíž nabídka se v obchodech neustále rozšiřuje, což vnímá více než 60 % lidí. Problém ale často bývá s její chutí. Až polovina populace přiznává, že jim rostlinné alternativy nechutnají. Právě chuť je nejdůležitějším faktorem u výroby bezmasých produktů značky Garden Gourmet od společnosti Nestlé. „Zastáváme názor, že by bezmasá strava měla lidem přinést stejné chuťové potěšení jako masné výrobky. Neděláme kompromisy v chuti, a proto neustále vylepšujeme složení našich výrobků. Chceme, aby byla rostlinná strava vhodnou alternativou pro všechny strávníky, ať už z hlediska chuti či zdravotních, ekologických anebo etických důvodů. Nabídka produktů Garden Gourmet je široká, a navíc dostupná ve všech oblíbených řetězcích, nově i v síti prodejen Ahold,“ tvrdíZuzana Magalová, brand manažerka značky Garden Gourmet.

Značka Garden Gourmet, která vstoupila na český trh v roce 2019, se snaží o nutričně vyvážený a ekologicky udržitelný způsob stravování. V ČR již představila mnoho chlazených produktů, které jsou vhodné nejen pro vegetariány a vegany, ale také pro flexitariány. Všechny pokrmy značky se vyrábějí v místním závodě Nestlé Krupka u Teplic. Od října navíc na trh uvádí nový Sensational Burger s vylepšeným složením. Díky nové metodě zpracování bude obsahovat větší podíl sójové bílkoviny, zároveň však má méně tuků a bude zcela bez lepku. Ačkoliv je Sensational Burger bezmasým pokrmem, na pohled i svými vlastnostmi je od masové varianty k nerozeznání – při přípravě prská, barva přirozeně hnědne a při konzumaci je neuvěřitelně šťavnatý.

Zdroj foto – archiv společností

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.