Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.
Masožrouti vs. generace Z
Veganství je spojováno se zdravým životním stylem a vychází z etického soucitu se zvířaty. Věděli jste, že až 10 % mladých lidí ve věku 18-34 let preferuje bezmasou stravu? S tímto trendem se podstatně méně ztotožňují lidé starší 55 let, kteří nejsou moc ochotni na veganskou stravu přecházet. Změny ve stravování se odehrávají spíše u mladších lidí, což dokazuje, že jejich generace není lhostejná k environmentálním změnám. Nejmladší generaci Z nejvíce záleží na ohleduplném chování k hospodářským zvířatům.
Snídaně a svačinky i pro vegany

Letos se k oslavám Mezinárodního dne veganství připojí i česká cereální společnost Emco, která nedávno získala na vybrané produkty mezinárodní známku V-label, jež spotřebitelům usnadňuje orientaci mezi veganskými a vegetariánskými výrobky či službami. „Všechny naše produkty jako jsou mysli, ovesné kaše, ovesné vločky, sušenky nebo tyčinky jsou ze své podstaty rostlinné, takže nám přišlo přirozené o této skutečnosti zákazníky informovat prostřednictvím značky V-label,“ vysvětluje generální ředitel, Martin Jahoda.
Do kategorie produktů, které nosí na přední nebo zadní části obalu označení V-Label patří všechny produkty z kategorie Super mysli a vybrané produkty z kategorií Super kaše, ořechové tyčinky s proteinem a ovocné tyčinky. Horkou novinkou společnosti jsou Super dortíky, které zatím logo V-label nemají, ale jsou veganské, přirozeně bezlepkové a bez přidaného cukru. Představují tak zdravější, ale velice chutnou alternativu k běžným zákuskům. Rodinná firma navíc do České republiky dováží vegansky orientované značky, např. rostlinná mléka Joya nebo sýry Violife.
Oves je také rostlina
Ovesné vločky jsou nejdůležitější ingrediencí, s kterou Emco pracuje. „Vločky mohou působit jako velmi banální, ale některé jdou do sypaného mysli a další zase do křupavého. Jiné se nasekávají do kaší, aby byly nasákavé. A potom jsou také vločky, které putují do Maroka pro místní trh,“ říká Martin Jahoda. Společně s ovsem jsou nejčastějšími rostlinnými surovinami ořechy, ovoce a super potraviny například v podobě chia semínek.
Víte, že …
Nabídka se rozšiřuje, vnímají spotřebitelé, chuť je ale velmi důležitá

Podle průzkumu Češi při výběru potravin a nápojů nejčastěji sledují zemi původu a složení výrobku. Výjimkou není ani rostlinná strava, jejíž nabídka se v obchodech neustále rozšiřuje, což vnímá více než 60 % lidí. Problém ale často bývá s její chutí. Až polovina populace přiznává, že jim rostlinné alternativy nechutnají. Právě chuť je nejdůležitějším faktorem u výroby bezmasých produktů značky Garden Gourmet od společnosti Nestlé. „Zastáváme názor, že by bezmasá strava měla lidem přinést stejné chuťové potěšení jako masné výrobky. Neděláme kompromisy v chuti, a proto neustále vylepšujeme složení našich výrobků. Chceme, aby byla rostlinná strava vhodnou alternativou pro všechny strávníky, ať už z hlediska chuti či zdravotních, ekologických anebo etických důvodů. Nabídka produktů Garden Gourmet je široká, a navíc dostupná ve všech oblíbených řetězcích, nově i v síti prodejen Ahold,“ tvrdíZuzana Magalová, brand manažerka značky Garden Gourmet.
Značka Garden Gourmet, která vstoupila na český trh v roce 2019, se snaží o nutričně vyvážený a ekologicky udržitelný způsob stravování. V ČR již představila mnoho chlazených produktů, které jsou vhodné nejen pro vegetariány a vegany, ale také pro flexitariány. Všechny pokrmy značky se vyrábějí v místním závodě Nestlé Krupka u Teplic. Od října navíc na trh uvádí nový Sensational Burger s vylepšeným složením. Díky nové metodě zpracování bude obsahovat větší podíl sójové bílkoviny, zároveň však má méně tuků a bude zcela bez lepku. Ačkoliv je Sensational Burger bezmasým pokrmem, na pohled i svými vlastnostmi je od masové varianty k nerozeznání – při přípravě prská, barva přirozeně hnědne a při konzumaci je neuvěřitelně šťavnatý.
Zdroj foto – archiv společností