Milovníci vepřového masa si přijdou 23. února na Řezáčově náměstí v Praze 7 na své. Zdejší farmářské tržiště Heřmaňák se totiž od 9 do 14 hodin promění v Malé masopustní zabijačkové hody. „Budou se podávat zabijačkové speciality rodinného uzenářství Loužeckých.
Návštěvníci trhu se mohou těšit na poctivé jitrnice a jelítka, libovou tlačenku, domácí škvarky nebo řemeslný špek. Přímo na trhu se pak mohou zahřát černou kroupovou polévkou nebo zabijačkovým gulášem. Masopustní pochutiny se budou zapíjet buď Kounickým 12° ležákem anebo Mlékojedskou 11° z Hákova parního pivovaru z Mlékojed,“ popsal Jiří Sedláček ze spolku Archetyp, který trh Heřmaňák pořádá.
Farmářský trh Heřmaňák je první částečně bezobalový trh v Česku. Pokud si budou chtít zákazníci odnést zabijačkové speciality domů, vlastní obaly jsou vítány, ale nejsou podmínkou. „Kromě hodů bude souběžně probíhat i pravidelný farmářský trh, návštěvníci trhu tak budou moci nakoupit i sortiment, na který jsou běžně zvyklí. Ve vlastních obalech a nádobách si zákazníci mohou odnést kolem 40 procent prodávaného zboží, vratnými skleničkami namísto jednorázových plastů disponují skoro všichni prodejci. Ve vratných obalech je možné nakoupit třeba med, marmelády, ajvar nebo i vajíčka. Navíc pro ty, kteří si nechají nalít kávu do vlastního hrnku, má kavárna Alchymista připravený speciální bonus – levnější nápoje o pět korun,“ dodala manažerka tržiště Šárka Sedláčková.
HEŘMAŇÁK – farmářský trh bez igelitek,farmarsketrziste.cz/hermanak
Zdroj foto: archiv pořadatele akce