neděle 13. dubna 2025

Manifesto právě podpořilo otevření ukrajinské restaurace Barva mladé začínající podnikatelky Anny Temnenko

Na začátku března Manifesto přišlo s výzvou podpořit otevření restaurace ukrajinského šéfkuchaře, šéfkuchařky, podnikatele či podnikatelky. Vše začalo zprávou na sociálních sítích, ve které nabídlo pomoc ve formě prostoru v Manifestu Anděl pro první ukrajinskou restauraci. Součástí nabídky byl bezplatný pronájem po dobu šesti měsíců a vybavení restaurace do začátku provozu.

Tuto iniciativu jsme vyhlásili s cílem dlouhodobě podpořit lidi v nenadále těžké životní situaci tím, že pomůžeme k vytvoření nových pracovních příležitostí pro ukrajinskou komunitu,” sdělila Hollie Lin, Chief Growth Officer v Manifestu.

Přihlásilo se dvanáct zajímavých a talentovaných uchazečů a mezi nimi se prosadila se svým konceptem Anna Temnenko, pro kterou otevření restaurace s názvem Barva v Manifestu znamená realizaci jejího i rodinného snu.

Mám ohromnou radost z toho, že můžu pomoci aspoň malé skupině svých krajanů, kteří se ocitli v nouzi. Rovněž se jedná o skvělou příležitost seznámit Čechy a ostatní zahraniční zákazníky s častí ukrajinské kultury, jejíž existence je zpochybňována a čelí tvrdé agresi. Jídlo je nedílnou součástí naší kultury a lidé si již brzy budou moci vychutnat osobitost a vynikající chuť ukrajinských pokrmů,” komentuje Anna, která má za sebou studia na VŠE a znalost prostředí a českého jazyka dokázala rychle přetavit v podnikatelský projekt, jenž pomáhá. V její restauraci Barva, kde bude modrá a žlutá převládat na ručně vyšívaných dekoracích, najde práci šest ukrajinských žen.

V restauraci Barva uvidíme pravidelně nejenom Annu, ale i její maminku a zaučovat se zde bude i mladší sestra. Na ostatní místa se přihlásily ženy, které našla na sítích Telegram a Facebook.

Ve svém menu chystá tradiční i rodinné recepty z různých oblastí Ukrajiny. Na své si přijdou nejen milovníci východních chutí. Cenové rozpětí ukrajinských specialit bude velmi dostupné, od 129 do 209 Kč.

Top 5 tradičních jídel restaurace Barva

Boršč klasický | Jeho ingrediencemi jsou cibule, mrkev, červená řepa, brambory, zelí a vepřová žebra. Bude podáván s pomazánkou ze sádla a s pampuškou s česnekovým máslem nebo černým chlebem.

Boršč veganský/vegetariánský | V něm nesmí chybět cibule, mrkev, červená řepa, brambory a zelí. Bude podáván ve formě krémové polévky s veganskou či klasickou zakysanou smetanou, jarní cibulkou a s krekry z černého chleba.

Speciální letní nabídka | Svěkoľnik: Studená polévka se připravuje z červené řepy, salátové okurky a brambor. Bude podávána s rozříznutým vejcem, jarní cibulkou a zakysanou smetanou (na výběr vegаnská/klasická).

Varenyky (vegаnské/klasické) podávané se zakysanou smetanou a smaženou cibulí. | Porce obsahuje 8 ks

  • s brambory a směsí hub
  • s dušeným zelím
  • se sladkou višní

Syrnyky z tvarohu | Porce obsahuje 3 ks a podávají se

  • se zakysanou smetanou
  • s marmeládou
  • s kondenzovaným mlékem
  • nebo všechny 3 varianty

Menu obohatí ukrajinská specialita, která se bude měnit každé 2 týdny.

Seznamte se: Anna Temnenko 

  • Anna vystudovala VŠE v Praze obor Podnikání a management.
  • Mluví výborně česky ukrajinsky, rusky a anglicky.
  • Po studiích pracovala v agentuře, která se zabývala zaměstnáváním cizinců.
  • Následně zkusila pracovat v HR i marketingu a na Ukrajině provozovala eshop.
  • Své dosavadní zkušenosti i jazyky teď bude moci naplno využít jako  majitelka restaurace Barva.
  • V restauraci Anna zaměstná 2 kuchařky a 3 brigádníky z Ukrajiny.

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.