Kombinace máku a něčeho kyselého je totiž pro každého, kdo ji jednou okusí, nezapomenutelným zážitkem. A my vám právě jednu takovou kombinaci nabízíme – vláčný makovník s blumami. Doplnili jsme ho navíc o jednu přísadu, která jistě ty z vás, kteří pečou rádi zdravě a s ohledem na přírodu, velmi potěší.
Recept s tajnou přísadou
Sladší mák a kyselé blumy jsou pro naše chuťové pohárky nezapomenutelnou kombinací. Nepotěší ale pouze milovníky dobrého jídla, ale také příznivce zdravého životního stylu. Blumy jsou druhem ovoce, které mnozí považují za švestky a nerozeznávají mezi nimi žádný rozdíl, což je ovšem veliká škoda. Blumy jsou totiž důležitým zdrojem různých vitamínů – především A, B, C a E a dále také různých minerálů jako například draslíku, fosforu, železa a vápníku. Mák na druhou stranu může sloužit jako prevence osteoporózy, různých kardiovaskulárních onemocnění a v neposlední řadě má příznivý vliv na naši psychiku. Obsahuje totiž vysoké množství vápníku a dále také zinek a hořčík. Jestli si říkáte, že lepší už to být ani nemůže, tak jste na omylu. Tento recept jsme totiž doplnili o novinku, která vaše pečení posune ještě o další úroveň výš. Namísto normální hladké mouky jsme při jeho přípravě použili hladkou mouku pšeničnou s certifikací bio, značky Babiččina volba. Vaše zdravé pečení už s touto novinkou nebude nikdy jako dřív.
Jarní novinky
Zajímáte se o to, z čeho se potraviny, které konzumujete, skládají? Snažíte se při jejich výběru jít cestou bez chemie a otázka životního prostředí vám tak není cizí? Pak dávejte nyní dobrý pozor. Babiččina volba totiž letos na jaře rozšiřuje své moučné portfolio o produkt s certifikací bio. Jak již bylo řečeno výše, jedná se o Bio hladkou pšeničnou mouku. Bio novinka je nejen kvalitně zpracována v souladu s pravidly ekologické produkce, ale má také dobré pečící vlastnosti.
Novinkou je také Babiččina volba Univerzální, která je univerzálním géniem pro každou kuchyni. Kombinuje pekařské vlastnosti různých mouk a je vhodná pro přípravu téměř každého receptu vyžadujícího mouku. Jevhodná na různá těsta, ale i na obalování nebo zahušťování. Díky optimální struktuře mouky, kvalitě lepku a škrobu má ideální pečící vlastnosti a dobře kyne.
„Kvalitní mouka je prakticky alfou a omegou jakéhokoliv domácího i profesionálního pečení. A pokud je vyrobená s nejvyšším možným ohledem vůči našemu životnímu prostředí, pak vždy bude mít mou podporu,“ říká Josef Maršálekmistr cukrář, který mouky Babiččina volba používá při své každodenní praxi i edukaci na kurzech pečení v Gourmet Academy. Obě mouky jsou k dostání ve vybraných hypermarketech Albert.
Ingredience
- 1 hrnek bio hladké mouky pšeničné Babiččina volba
- 1 vejce
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 1/2 hrnku krupicového cukru
- 1 celý prášek do pečiva
- 1/2 hrnku mletého máku
- 1 vanilkový cukr
- Podle sezony můžete doplnit o blumy, švestky, meruňky, borůvky
Postup
Nejprve začněte rozehřívat troubu na 150 stupňů.
Na těsto postupně smíchejte ve velké míse všechny suroviny. Stěrkou stáhněte do vymazané formy na chlebíček, bábovku nebo do pekáčku. Přidejte ovoce. Pečte pozvolně 30–50 minut.
zdroj foto – archiv spol.