Se začátkem zimy přichází ten samý koloběh jako každý rok. Hlavou kmitají otázky: „Čím se zahřát? Jaké upéct cukroví? Co zabalit pod stromeček? Kde oslavit Silvestra?“ Kašlete na stres. Ať už při pečení nebo do hrnečku, Božkov se bude hodit při každé příležitosti a pomůže vám zimu překonat v pohodě, teple, a co víc? S Božkovem si namícháte ten správný koktejl zábavy, který kápne do noty i vašim nejbližším.
Vánoční pečení s Božkov Originál a tradiční grog
Češi ho milují od roku 1920, a proto na Božkov Originál nezapomínají ani během pečení vánočního cukroví. Vosí hnízda by bez něj neexistovala a tradiční grog by nebyl grogem. Zkuste ho i pro přípravu vánočních perníčků.
Božkovské perníčky
Ingredience:
500 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
180 g medu
100 g tuku na pečení nebo másla
2 vejce (1 do těsta a 1 na potření perníčků)
4 lžíce kakaa, 1 lžíce Božkov Originál
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
Směs perníkového koření
Bílková poleva na zdobení
Postup:
- Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčné, měkké těsto, které necháme v potravinářské fólii odležet do druhého dne v chladu.
- Druhý den vyválíme těsto o síle asi 0,5 cm a vykrajujeme různé tvary. Perníčky skládáme na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme zhruba 5 až 8 minut. Perníčky jsou hotové, když mají zlatavou barvu a jsou vyběhlé. Jakmile vytáhneme perníčky z trouby, ihned potíráme rozšlehaným vejcem, aby se hezky leskly. Necháme je vychladnout a teprve pak zdobíme bílkovou polevou.
Božkovský grog
Zima po česku se neobejde bez tradičního Božkova s tradicí od roku 1920. Připravte si na zahřátí ikonu české zimy – grog s Božkov Originál.
Do hrnečku nalijte 4 cl Božkov Originál a dolijte horkou vodou. Ozdobte plátky citronu.
Božkovský ledový čaj
Do vysoké sklenice nasypejte led. Zalijte 4 cl Božkov Černý a dolijte zchlazeným černým čajem. Promíchejte. Do sklenice vsuňte několik plátků pomeranče. Může být i sušený.
Zdroj foto: archiv spol.