Důležité ovšem je myslet na kvalitu surovin, z nichž budete vařit, grilovat, péct… Sledujte na obalech značky, loga kvality (např. Klasa a Regionální potravina), které ji zaručují.
Okurková limonáda
Horké letní teploty přímo lákají zchladit se něčím osvěžujícím. V tento moment snad nic nepotěší víc než domácí limonáda. Vybrali jsme pro vás recept na poctivou okurkovou, kde nesmí chybět ani bio limeta. A proč zrovna okurková? Tato zelenina totiž dokonale hydratuje a je také skvělým parťákem na hubnutí. Počišťuje tělo a urychluje metabolismus. Navíc je plná důležitých látek, jako jsou vitaminy (A, B, C) a minerály (např. draslík, vápník a fosfor).
Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: *
Ingredience:
2 salátové okurky
1 bio limeta
50 g cukru krupice
400 ml perlivé vody
led
Postup:
- Okurky oloupejte a nakrájejte na kostky.
- Rozmixujte s polovinou vody, limetovou šťávou a cukrem dohladka.
- Poté promíchejte se zbytkem perlivé vody a podávejte s ledem.
Tip: Při nákupu
zeleniny a ovoce preferujte místní produkty, třeba od farmářů. Budete mít
jistotu, že je vše čerstvé a kvalitní, a navíc podpoříte naše zemědělce, kteří pečují o půdu,
krajinu
a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností.
Grilovaný siven na rozmarýnu a česneku s grilovanou zeleninou
Léto, rodina, přátelé, zahrádka, bazén, „grilovačka“… Takhle nějak bychom si to nejspíše všichni představovali. My vám alespoň pomůžeme s hostinou. Zkoušeli jste už někdy ugrilovat sivena s bylinkami a zeleninou? Siven má výborné maso a chutná skvěle taky v případě, že ho upečete nebo vyudíte. V obchodě ho zakoupíte o hmotnosti 20–50 dkg. V receptu jsou sice zmíněny 2 kusy rybiček, ale navyšte množství podle potřeby.
Počet porcí: 2

Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: **
Ingredience:
Na rybu:
2 ks sivena
hrst čerstvého rozmarýnu
4 stroužky česneku
olivový olej
sůl
Na zeleninu:
1 cuketa
1 červená cibule
1 svazek jarní cibulky
1 žlutá paprika
7 žampionů
dýňový olej
hrst čerstvého rozmarýnu
lžička sušeného česneku
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
- Ryby si omyjte, osušte a osolte.
- Nasekejte rozmarýn a promíchejte ho s utřeným česnekem ve zhruba 100 ml olivového oleje.
- Ryby nechte v takto připravené směsi zhruba 10 minut odpočívat, vyjměte je a poté grilujte zhruba 5 minut z každé strany na rozpáleném grilu.
- Zeleninu si nakrájejte dle libosti a promíchejte v míse s dýňovým olejem, sušeným česnekem, osolte a opepřete.
- Pečte na grilu dozlatova.
Tip: Siven americký k nám byl poprvé dovezen v roce 1883. Pro jeho kvalitní maso je chován uměle ve speciálních zařízeních. Má jedinečnou chuť nejen grilovaný, upečený nebo uzený, ale můžete ho také smažit, dusit i vařit.
Grilované bramborové lodičky
Jak zabavit děti? Zapojte je do přípravy oběda. Aby je ale pokrm bavil, měl by být hravý a mít třeba i nějaký příběh. A taky by měl být aspoň trochu zdravý a co nejvíc dobrý. Tohle všechno splňují naše grilované bramborové lodičky plněné tvarohem, rajčaty, jarní cibulkou a sýrem. Jak tam ovšem zakomponovat příběh? Co třeba něco ve smyslu, že první brambory byly dovezeny z Ameriky do Evropy lodí po moři? Dobrou chuť!
Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 65 minut
Náročnost: *
Ingredience:
4 velké předvařené nové brambory
250 g plnotučného tvarohu
čtvrt svazku jarní cibulky
150 g oblíbeného tvrdého sýra
150 g cherry rajčátek
sůl
čerstvě mletý pepř
olivový olej
Postup:
- Brambory omyjte, osušte a přepulte. Jestli pospícháte, nechte povařit celé brambory 10 min. a poté je rozkrojte na půl.
- Každou polovinu brambory si připravte do alobalu, osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Zabalte do alobalu.
- Nechte péct na grilu cca 40 minut. Pokud jste brambory předem povařili, stačí na zapečení 20 min.
- Mezitím v misce promíchejte tvaroh, pokrájenou zeleninu a polovinu strouhaného sýra. Osolte a opepřete.
- Brambory vybalte, vydlabejte prostředky a plňte připravenou tvarohovou směsí.
- Posypte zbylým sýrem a nechte ještě chvilku zapékat na grilu.
Tip: Jak získat z brambor co nejvíce výživy?
Konzumujte je s pečlivě omytou slupkou. Je plná vlákniny a
zároveň se pod ní schovává nejvíce významných látek (např. vitamin C). Pokud se
nechcete ošidit
o antioxidanty, duste je v menším množství vody, nebo je uvařte
v páře.
Grilovaný kapr na salátu z pečených paprik
Říká se, že středomořská kuchyně je jednou z nejzdravějších. Je totiž plná ryb, zeleniny a bylinek. Tohle všechno najdete i v tomto prostém, ale naprosto famózním receptu, který dokazuje, že v jednoduchosti je síla. A protože jsme v České republice, nemohli jsme sáhnout po žádné jiné rybě než po kaprovi. Ten si hrdě udržuje krásné první místo co do oblíbenosti našich ryb. A není se čemu divit. Ochutnejte sami.
Počet porcí: 2 porce

Doba přípravy: 65 minut
Náročnost: **
Ingredience:
Na rybu:
2 filety kapra s kůží
hrst čerstvého tymiánu
hrst čerstvého kopru
sůl
olivový olej
Na salát:
2 červené papriky
2 oranžové papriky
hrst slunečnicových semínek
hrst čerstvého kopru
1 citron
sůl
čerstvě mletý pepř
dýňový olej
Postup:
- Nachystejte si marinádu smícháním zhruba 200 ml olivového oleje se solí a posekanými bylinkami.
- Kapří filety omyjte, osušte a nechte alespoň 30 minut marinovat. Poté dejte péct na rozpálený gril na zhruba 8 minut.
- Papriky opečte na grilu do černa ze všech stran, poté je vložte do mísy, kterou zakryjte potravinářskou folií.
- Nechte 10 minut zapařit, pak z paprik oloupejte slupku, vyndejte jadýrka a nakrájejte je na proužky.
- Zakápněte papriky dýňovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte se slunečnicovými semínky a posekaným koprem.
- Filety kapra podávejte na paprikovém salátu.
Tip: Kapr obsahuje potřebné a srdci prospěšné omega-3 mastné kyseliny a lehce stravitelné bílkoviny. Hodí se hlavně na smažení a pečení. Určitě znáte Pohořelického nebo Třeboňského kapra, oba jsou oceněni evropským chráněným označením původu.
Grilovaná plněná rajčata
Máme tady další recept z kategorie „dneska si nedám maso“. Navíc pokud se vám to v kuchyni hemží rajčaty, pak spojíte příjemné s užitečným. Rajčata jsou nejoblíbenější zeleninou Čechů. Proto se hodí každá inspirace, jak s nimi naložit. Skvěle chutnají nejen zasyrova, ale také grilovaná a doplněná bylinkami a sýrem. A když si tento voňavý pokrm připravíte třeba coby večerní zobání k televizi, rozhodně nemusíte mít výčitky.
Počet porcí: 5 porcí

Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: *
Ingredience:
5 velkých rajčat
2 plátky bílého toastového chleba
1 stroužek česneku
100 g oblíbeného tvrdého sýra
hrst čerstvé bazalky
sůl
čerstvě mletý pepř
lněný olej
Postup:
- Omytým rajčatům uřízněte vršky a vydlabejte dužinu.
- Smíchejte si na kostičky pokrájený chléb, prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr a posekanou bazalku, osolte a opepřete.
- Rajčata naplňte směsí, zakápněte lněným olejem a vraťte na ně vršky.
- Zabalené v alobalu dejte péct na gril na zhruba 30 minut.
Tip: Díky nízké energetické hodnotě a minimu cukrů jsou rajčata geniální potravinou během diety. Navíc obsahují velké množství vitaminů, minerálů a antioxidantů. Z nich je nejvíce zastoupen lykopen v rajčatech červených, beta karoten v oranžových a zeta karoten ve žlutých.
Meruňkový koláč z bramborového těsta
Meruňky jsou snad všude, kam se podíváte. Oblíbené naoranžovělé ovoce je známé díky vysokému obsahu antioxidantů a vitaminů. Jestliže přemýšlíte, jak je zužitkujete, a zároveň máte rádi moučníky, zkuste náš recept na koláč. Protože jsou meruňky poměrně kyselé, příjemně je doplňuje vrstva tvarohu. Základem těsta jsou především brambory, tedy zelenina. Takže se vlastně jedná o lehký letní dezert, navíc díky tvarohu obohacený také o bílkoviny.
Počet porcí: 12 porcí

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: *
Ingredience:
Na koláč:
200 g vařených brambor
600 g meruněk
250 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
1 vejce
100 g másla
250 g plnotučného tvarohu
sůl
Na drobenku:
200 g polohrubé mouky
80 g másla
80 g cukru krupice
Postup:
- Na drobenku rozehřejte na pánvičce cukr s máslem a přidejte mouku, doku nevznikne drolivá směs. Nechte vychladnout.
- Uvařené a vychlazené brambory nastrouhejte najemno a smíchejte s moukou, cukrem, vejcem a změklým máslem.
- Přidejte špetku soli a vypracujte hladké těsto.
- Těsto naneste na plech s pečicím papírem, potřete ho tvarohem a poklaďte ho vypeckovanými meruňkami.
- Koláč pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů.
- Na posledních deset minut pečení zasypte drobenkou.
Tip: Nejen do těsta, ale i do bramborové kaše a na bramboráky jsou nejvhodnější volbou brambory varného typu C. Protože mají měkkou dužninu, mají tendenci se rozvařit.
Zdroj foto a informací: archiv Akademie kvality