pátek 22. listopadu 2024

Letní pizza

Domácí pizza je výborná. Tenký základ s křupavými okraji, vrstva rajčatového suga, které má lahodnou chuť provensálského koření, a bohatý topping.

O recept na jednoduché těsto z pouhých pěti ingrediencí jsme se postarali. Na vás už je jen vybrat si na pizzu svůj oblíbený sýr, zeleninu, žampiony, olivy a další. Co ještě můžeme při přípravě domácí pizzy doporučit, je kvalitní italská mouka, hladká pšeničná typu 00, a trouba, kterou dokážete rozehřát alespoň na 300 stupňů.

My jsme při pečení pizzy využili pec na pizzu Sage SPZ820 Pizzaiolo. Jde o první domácí pec, která dosáhne 400 °C a díky tomu dokáže upéct typickou italskou pizzu již za dvě minuty. Aktivní spodní ohřev, intenzivní přímý ohřev a 400 °C horký sálavý vzduch v celém prostoru pece, to jsou vlastnosti, , díky kterým je možné docílitchuti, jako byste ji vytáhli na dřevo z pece postavené z cihel. Pizza se připravuje na přírodním kameni cordierit, který se rychle a rovnoměrně zahřívá. Navíc při přípravě pizzy o průměru až 30 cm si můžete vybrat ze sedmi automatických programů, nebo zvolit režim manuální.

  • počet – cca 8 ks
  • náročnost – snadné
  • doba přípravy – cca 3 hodiny

Suroviny na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vody
  • 50 ml olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • ½ kostičky droždí

Suroviny na rajčatové sugo

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 700 ml rajčatové passaty
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce provensálského koření

Suroviny na pizzu

  • mozzarella
  • žampiony
  • černé olivy
  • rajčátka
  • rukola
  • Nejprve začněte přípravou těsta. Do mísy od robotu si dejte hladkou mouku, vodu, droždí, olivový olej a sůl. Za pomoci robota vymíchejte krásně hladké těsto, které poté nechte pod utěrkou kynout  hodinu.
  • Mezitím, co kyne těsto, si připravte rajčatové sugo. Do menšího hrnce si dejte rozpálit olivový olej a nechte na něm zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidejte prolisovaný česnek, nechte ho rozvonět a vše zalijte rajčatovou passatou. Osolte, přidejte provensálské koření a vše promíchejte. Nechte zhruba pět minut provařit.
  • Nakonec si připravte ingredience, které budete dávat na pizzu, a dejte si předehřát pec na pizzu THE SMART OVEN® PIZZAIOLO.
  • Do pizza pece vložte kamennou plotnu a otočte ovladačem STYLE na předposlední položku FOOD WIRED. Otočný ovladač nastavení stupně opečení nechte  na výchozí středové pozici.
  • Časovač se podsvítí a zobrazí se doporučená doba přípravy pro vámi vybraný režim.
  • Světelná kontrolka připravenosti bude blikat, což znamená, že se trouba zahřívá. Nechte troubu dostatečně předehřát, až světelná kontrolka připravenosti přestane blikat a rozsvítí se. Doba předehřátí trouby může trvat od 10 do 20 minut v závislosti na vybraném provozním režimu.
  • Poté, co je pec předehřátá, zazní zvukové upozornění a kontrolka předehřevu bude svítit.
  • Jakmile je těsto nakynuté a pizza trouba se předehřívá, rozdělte si těsto na cca osm stejně velkých porcí, ze kterých uděláte bochánky (přibližně 100 g).
  • Z bochánku na pomoučené ploše vytvarujte placku zhruba o průměru 30 cm.
  • Lopatku si posypte trochou hrubé mouky a položte na ni vytvarovanou placku z těsta. Těsto potřete připraveným sugem a přidejte další suroviny. Pracujte velmi rychle, aby se těsto nepřilepilo na lopatku.
  • Jakmile je pizza ozdobená a připravená k pečení, otevřete dvířka a vložte lopatku až do zadní části trouby. Nechte, aby konec lopatky spočinul na zadní straně plotny, a pizzu z nakloněné lopatky sesuňte na kámen.
  • Zavřete dvířka a stiskněte časovač, který spustí odpočítávání doby přípravy (dvě minuty).
  • Jakmile je proces přípravy dokončen, zazní zvukové upozornění a podsvícení časovače se krátce rozbliká a poté zhasne. Za pomoci lopatky vyjměte pizzu z trouby a dejte ji na větší prkénko, kde ji nakrájejte na trojúhelníčky.

zdroj foto / archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.