V Tatrách ochutnejte Sangria Sorbet
Gin slaví svůj come back už několik sezón, ale v tomto případě zapomeňte na ledem naplněný pohár zdobený okurkou nebo limetkou. Gin je totiž skvělou ingrediencí na domácí zmrzlinu. Stačí jen na pánvi smíchat vodu, grapefruitovou šťávu, cukr, campari a už zmiňovaný gin. Směs následně dát zamrazit a skvělý letní dezert v podobě zmrzlinového osvěžení je na světě.
Jestli doma neplánujete experimentovat s výrobou vlastní zmrzliny a chystáte se během prázdnin navštívit slovenské velehory, určitě neodcházejte zpět domů bez toho, abyste ochutnali skvělý Sangria Sorbet. Ten tam totiž panuje už od začátku léta a spojuje v sobě osobité spojení marinovaného a čerstvého lesního ovoce s domácím Sangria sorbetem. Zpříjemněte si tedy pohled na uklidňující hladinu Štrbského plesa s tímto jedinečným dezertem, který vám v rámci zmrzlinového menu připraví na počkání v Grand Hotelu Kempinski High Tatras.
Nezapomeňte ani na vychlazené „ROSÉČKO“
K létu kromě zmrzliny nepochybně patří i dobré víno: „Rosé je hit léta. Důležité však je, aby bylo dobře vychlazené v ledničce. Já osobně doporučuji ochutnat víno z dílny vinařství Terra Pára, Modrý Portugal, o kterém už psal i František Hečko v románu Červené víno, „říká Matouš Hamar, someliér Grand Hotelu Kempinski High Tatras.
V hotelové vinotéce ale nechybí i nealkoholická verze tohoto unikátního nápoje, kterou potěší zejména řidiče: „Doporučuji nealkoholické vína od jednoho z Top vinařů Torres – Sauvignon z Chile a Rosé ze Španělska, lehoučké jako vánek,“ uzavírá Matouš Hamar povídání o vínech, které byste měli ochutnat během této sezóny.
Vyzkoušejte okrošku
Teplé počasí si přímo říká o lehká jídla, které nezatíží žaludek a zároveň potěší linii. Ideální volbou jsou proto zeleninové saláty. Ozvláštnit je můžete netradičními spojeními a tak potěšit chuťové pohárky návštěv: „Mezi sezónní novinky patří například melounový salát s feta sýrem, chřest, sezónní lesní houby a steaky ze slovenského vyzrálého masa,“ říká Jaroslav Žídek, který zmíněné pochoutky během léta připravuje návštěvníkům RIVERBANK Restaurant v Grand Hotelu River Park v Bratislavě.
Lehký a svěží salát si můžete připravit i doma. Šmrnc mu určitě dodáte, pokud jej dochutíte čerstvými bylinkami. Bazalku, tymián, pažitku, meduňku i mátu pohodlně vypěstujete v květináči na balkoně a bez pochyb vám mimo jiné zaručí pochvalné uznání od rodiny či přátel.
Mimochodem, právě ty můžete příjemně překvapit i polévkou okroška, jejíž recept si pro vás připravil Jaroslav Žídek.
OKROŠKA
4 PORCE, PŘÍPRAVA 15 MINUT, VYLUHOVÁNÍ 12 HODIN, CHLAZENÍ 5 – 8 HODIN
Ingrediencie:
1 salátová okurka
1-1,5 l vody
2-3 brambory vařené ve slupce
3-4 vejce natvrdo
3-4 červené ředkvičky
2 jarní cibulky
100 g kvalitní šunky
svazek čerstvého kopru
smetana na vaření (může být i kefír, žinčica nebo kvalitní bílý jogurt)
ocet podle chuti
cukr podle chuti (Žídekovci ho do polévky nedávají)
sůl, mleté černé koření
1. Připravte si základ na polévku: vodu převařte a nechte vychladnout. Vložte do ní rozmixované kousky asi z poloviny okurky a nechte přes noc louhovat. Pak přeceďte a trochu osolte. Na druhý den metličkou vmíchejte smetanu.
2. Brambory, okurku a vejce oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Dejte do hrnce s připravenou okurkovou vodou a přidejte na drobno nakrájenou ředkvičku, cibulku, šunku a nasekaný kopr. Podle potřeby dolijte ještě okurkovou vodu tak, aby polévka nebyla příliš řídká ani hustá. Osolte, opepřete, ochuťte citronem. Dobře promíchejte a dejte vychladit. Polévku podávejte ozdobenou koprem a vajíčko uvařené na tvrdo.
Zdroj foto: archiv spol.