Martin Pecina se kromě gastronomie zabývá také grafickým designem. Je uznávaným typografem a ve volném čase se věnuje odkazu knih Jaroslava Foglara. V 15. díle kulinářské show ovládl bagetovou
výzvu se svým receptem na způsob vietnamského Bún bò Nam Bô.
Od malička rád kreslil a četl knihy, což se promítlo i do jeho dalšího života. Vystudoval grafický design a díky své knižní zálibě v textech se začal věnovat typografii. Za posledních patnáct let upravil přes 300 knižních titulů, sám napsal tři knihy a dále se věnuje také grafice. Mimo jiné také pro Skautskou nadaci Jaroslava Foglara, a vliv tohoto autora se promítá také do jeho každodenního života. „Věnuji se takzvanému foglarismu – sbírám foglarovky a žiji dle pravidel Modrého života. Kromě toho ve volném čase tisknu grafiku, kouřím fajfky a trollím Ovčáčka na Facebooku,“ říká o sobě Martin Pecina.
S vařením začal během studií, kdy ho k tomu donutily okolnosti. Bydlel s dalšími studenty na privátech. Kapesné většinou propil, měl často velký hlad a přestal ho bavit gastronomický stereotyp studentského života. „Jednu dobu jsme pořád jedli jenom čínské polívky a těstoviny s vajíčkem. Tak jsem se začal učit italskou kuchyni, protože je technicky nejjednodušší, a nějak mě to chytlo,“ popisuje Martin Pecina své začátky v kuchyni.
Od mudrování u televize k finálové desítce MasterChefa
Postupně se ve vaření zdokonaloval a zaměřil se také na domácí kuchyni. Nejraději připravuje konfitovaná masa a omáčky, oblíbil si také pečení chleba a zavařování masa a zeleniny. Během sledování kuchařských pořadů často nevybíravě hodnotil výkony účastníků a upozorňoval na jejich chyby či nesprávné postupy. To vše samozřejmě z pohodlí domova u televizní obrazovky. „Nikdy by mě nenapadlo se přihlásit do televizní soutěže. Ale zároveň jsem velkým fanouškem všech kuchařských pořadů od panoptikálních receptů Ládi Hrušky až po michelinské profíky v Chef’s Table,“ přidává Pecina.
Právě kvůli těmto poznámkám ho začala manželka hecovat, aby si nějakou soutěž zkusil na vlastní kůži, a proto podal přihlášku do MasterChefa. Jak sám říká, bylo to z recese. „Bral jsem to jako legraci, ale když jsem postoupil do finálové šestnáctky, smích mě přešel.“
V 15. díle letošního MasterChef Česko došlo na již tradiční kulinářskou výzvu v podobě přípravy originální bagety. Martin Pecina vsadil na inspiraci vietnamskou kuchyní a kombinaci marinovaného telecího masa, wasabi majonézy, nakládané zeleniny a čerstvých bylinek v čele s koriandrem. A právě tato bageta, připomínající chutě tradičního vietnamského pokrmu Bún bò Nam Bô, nakonec u porotců zabodovala nejvíce. Díky tomu byla jeho vítězná bageta zařazena do nabídky Bageterie Boulevard a je již dostupná na všech pobočkách.
Zdroj foto. archiv spol.