sobota 19. dubna 2025

Krém z mladé karotky s kuřecími knedlíčky, koriandrem a červeným kari

Během prvních teplejších měsíců se mění nejen příroda kolem nás, ale s ní i naše chutě. Po dlouhé zimě nás lákají spíše lehčí pokrmy s jarními plodinami, na které jsme dlouhou dobu tak netrpělivě čekali. Konečně si můžeme naplno vychutnat zářivé barvy na talířích a báječná svěží vína ve sklence.

Krém

600 g karotky                            

1 střední cibule

3 stroužky česneku

10 g zázvoru               

20 g červené kari pasty          

2 l kuřecího vývaru (lze použít vodu z vaření knedlíčků)

sůl

olej

Knedlíčky

250 g kuřecích prsou

200 ml smetany

1 vejce

1 lžíce sójové omáčky

1 lžíce nasekaných lístků koriandru

1 lžíce nasekané plocholisté petržele

1 lžíce sezamového oleje

sůl                  

koriandr a chilli paprička na ozdobu

Na rozpáleném oleji opečeme dozlatova cibuli a karotku. Přidáme kari pastu, drcený česnek,  nastrouhaný zázvor a vše lehce orestujeme. Zalijeme vývarem, přidáme stonky koriandru a vaříme do změknutí karotky. Následně rozmixujeme do hladkého krému. Kuřecí prsa nakrájená na malé kousky rozmixujeme najemno se smetanou a vejcem. Přidáme koriandr, petržel, sezamový olej a sůl.  Ze vzniklé směsi tvarujeme pomocí dvou lžic noky, které přímo vkládáme do vařící osolené vody. Vaříme cca 5minut. Karotkový krém podáváme s kuřecími knedlíčky, ozdobený lístky koriandru a chilli papričkou.

Tip sommeliera: „Mladá karotka má jedinečný chuťový charakter. Ke krému z ní připravenému se skvěle hodí Bohemia Sekt Prestige rosé brut. Je suchý, s ovocným aroma a jemná pikantní kyselinka příjemně ladí s kořením, které polévka obsahuje,“ říká sommelier Petr Mašek.

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.