pátek 22. listopadu 2024

Králík s hořčičnou omáčkou

Chov králíka domácího má u nás dlouhou tradici. Rozšířil se k nám už někdy kolem 15. století z Německa, už před tím byl však oblíbený v oblasti Středomoří, Pyrenejí a Francie. Dodnes jsou králíkárny neodmyslitelnou součástí mnoha venkovských stavení, ale jestli nemáte vlastní chov, snadno seženete čerstvého králíka i z menších farem. Toto dietní, bílé a chutné maso plné hodnotných živin rozhodně stojí za vyzkoušení. Králíka můžete podobně jako kuře připravit na sto způsobů. Pro začátek vyzkoušejte recept blogerky Eriky na fantastického králíka s hořčičnou omáčkou na francouzský způsob, a budete lapeni.

Doba přípravy: asi 30 minut

Doba pečení: 1 hodina

Na čtyři porce budete potřebovat:

  • jednoho králíka v celku
  • 2 mrkve
  • kousek celeru
  • 2 petržele
  • 5 stroužků česneku
  • 2 cibule
  • snítku rozmarýnu
  • 5 snítek tymiánu
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce hořčice
  • olej

A jak postupovat?

Králíka naporcujte, osolte a opepřete. Mrkev, celer a petržel očistěte a nakrájejte na kousky. Maso vložte do olejem vymazaného pekáčku. Přidejte nakrájenou zeleninu. Česnek nakrájejte na plátky, cibuli na čtvrtky a přidejte k masu spolu s bylinkami. Ve 400 ml vody důkladně rozmíchejte hořčici a směsí přelijte maso se zeleninou.

Vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte pod pokličkou asi půl hodiny, poté maso otočte a přelejte vypečenou šťávou. Další půl hodinu pečte při teplotě 170 °C a ještě maso několikrát přelijte šťávou, aby nasáklo šťávou a nevysušilo se. Bude chutnat s bramborovou nebo polentovou kaší.

Tip: Práci vám usnadní chytrá trouba s pečením v krocích. Na začátku nastavíte teplotu a čas pro obě fáze pečení a trouba už ohlídá všechno ostatní sama. Právě takovou možnost nabízejí nové trouby tradiční značky MORA, nechybí ani automatické programy pro přípravu nejoblíbenějších jídel a řada dalších vymožeností.

zdroj foto. MORA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.