Skořice, vanilka, hřebíček, ale do horkého jablečného nápoje na procházku podzimní přírodou se hodí i anýz či orientální kardamom. Prospěšné silice obsažené v koření prohřejí tělo, prokrví, dodají vitaminy a blahodárně zapůsobí na vaše zdraví i psychiku.
Jablka kyselá, sladká či křupavá jsou v kuchyni opravdovou sázkou na jistotu! Neuvěřitelně snadno se dají zpracovat a dodají všem pokrmům nádech podzimu. Chcete-li se o tom přesvědčit, zkuste bez prodlení náš recept na jablečný závin, tentokrát s jogurtem. Díky jogurtu je těsto vláčné a chutné i několik dní. Ale jen pokud se okamžitě nesní…
Hruška je také úžasné podzimní ovoce! Šťavnaté a pevné, sladké a lehké. A nepoužívá se jen do dezertů… Chuť hrušek lze kombinovat i s jinými vůněmi. Skvěle se doplňuje s tvarohem a sýry. Proto přinášíme jednoduchý recept na tvarohový koláč s mandlemi.
Náš tip:
Nechcete o víkendu péct, ale raději být venku? Náš jablečný horký nápoj vezmete jednoduše s sebou v termosce ven na procházku. Verzi pro dospělé můžete doplnit kapkou brandy. Recept na teplý a voňavý nápoj plný koření najdete níže.
Podzimní jablečný závin

Suroviny:
350 g hladké mouky
250 g tuku na pečení
150 g bílého jogurtu
4 velká jablka
1 ks vanilkového cukru Vitana
1 ks skořicového cukru Vitana
vlašské ořechy dle chuti
1 vejce na potření
Postup:
Mouku, tuk a jogurt propracujeme v hladké těsto, které necháme alespoň 1 hodinu odpočinout v chladu. Pak těsto rozválíme na tenký plát, na který poklademe oloupaná a najemno nakrájená jablka. Posypeme vanilkovým cukrem, skořicovým cukrem a nakonec nahrubo nasekanými ořechy. Zavineme do závinu a pomašlujeme vajíčkem. Pečeme při 180 stupních cca 20 minut.

Tvarohový koláč s hruškou
Suroviny:
Na těsto:
250 g polohrubé mouky
125 g másla
špetka soli
vejce
1 ks vanilkového cukru Vitana
50 g moučkového cukru
Tvarohová náplň:
250 g měkkého tvarohu
2 vejce
1 citron na šťávu a kůru
1 ks cukru s mandlovou příchutí Vitana
300 g očištěné a nakrájené hrušky
Postup:
Změklé máslo propracujeme s ostatními surovinami v pevné těsto a to necháme 30 minut odležet v chladu. Těsto rozválíme na velikost koláčové formy, kterou jím vyložíme. Dno propícháme vidličkou, aby se nám při pečení nezvedlo. Koláč potřeme tvarohovou náplní a poklademe očištěnou a nakrájenou hruškou. Pečeme při 170 stupních cca 35 minut. Po upečení pocukrujeme.
Horké jablko
Suroviny:
1 l jablečného džusu
250 ml vody
zázvor
1 sáček Vitana pyramidky horké jablko
Postup:
Jablečný džus a vodu nalijte do hrnce, přidejte pyramidku Vitana horké jablko a nakrájený zázvor, na mírném ohni prohřejte a uvolněte aroma z koření, sáček i zázvor vyjměte.
Vanilkový cukr Vitana
Vanilkový cukr je nezbytnou součástí nejen sladkých moučníků a krémů, ale přes léto jím můžete ochutit i zmrzlinu či osvěžující koktejl. Plusovým bodem vanilkového cukru od Vitany je, že obsahuje pravou vanilku, a ne pouze vanilinové aroma.
Doporučená cena: 6,90 Kč
Skořicový cukr Vitana
Skořicový cukr nejčastěji přidáváme do jablečných dezertů, skvěle ale může doplnit i řadu dalších moučníků. Mletá skořice v kombinaci s cukrem dodá sladkému jídlu mírně kořeněnou až štiplavou chuť.
Doporučená cena: 4,90 Kč
Cukr s mandlovou příchutí Vitana
Mandlový cukr oceníte především pro jeho všestrannost, můžete s ním ochutit pečené či nepečené moučníky, krémy nebo třeba zmrzliny. Moučníku dodá cukr mandlovou vůni a chuť.

Doporučená cena: 6,90 Kč
Moučkový cukr s vanilkou Vitana
Moučkový cukr od Vitany se velikostně ideálně hodí na posypání či dozdobení pečených i nepečených moučníků. Obsahuje navíc mletou vanilku, která dodá vašemu dezertu výraznější chuť.
Doporučená cena: 6,90 Kč
Vitana Pyramidky horké jablko
Skořice, anýz, hřebíček a kardamom. Tato kombinace kvalitního koření plného vonných silic vám zajistí jednodušší a rychlejší přípravu hřejivých nápojů s léčivými účinky na tělo i duši.
Doporučená cena: 18,90 Kč
zdroj foto: archiv spol.