
Palačinkový dort @navidlickublog
Ingredience
(27 palačinek, průměr 25 cm)
1,5 l mléka
6 vajec
540 g hladké mouky
špetka soli
2 lžičky vanilkového extraktu
Náplň
400 ml smetany ke šlehání
200 g hořké čokolády (já jsem použila čokoládu na vaření 55 %)
500 g mascarpone
2 lžíce cukru moučka (nebo podle chuti)
1 lžička vanilkového extraktu
Krém na ozdobení*
200 ml smetany ke šlehání
60 g hořké čokolády
(případně cukr moučka)
*můžete klidně vynechat, v tom případě si nechte bokem část náplně na dozdobení celého dortu nebo ho ozdobte čokoládovou polevou, kakaem, cukrem moučka, ovocem atd.
Postup
- Nejdříve si usmažíme palačinky.
- Na náplň si v rendlíku nebo v mikrovlnce ohřejeme 200 ml smetany téměř k bodu varu, přelijeme jí čokoládu nalámanou na kousky, necháme chvíli stát a poté vymícháme hladký krém. Necháme vychladit. Do mísy od robotu s drátěnou metlou dáme smetanu s rozpuštěnou čokoládou, mascarpone, cukr a vanilku, lehce prošleháme. Postupně přiléváme zbylou smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon a rychle vyšleháme tužší krém.
- Stejně si nachystáme i krém na finální ozdobení, tzv. pařížskou šlehačku.
- Na rovný talíř nebo dortovou podložku mázneme trochu krému a urovnáme první palačinku, dort nebude po podložce klouzat. Potřeme ji vrchovatou lžící krému a položíme na ní další palačinku. Opakujeme do spotřebování všech palačinek nebo krému. Poslední palačinku ozdobíme pařížskou šlehačkou, kterou navrch nastříkáme cukrářským sáčkem se zdobící špičkou. Dort necháme několik hodin vychladit v ledničce, krém ztuhne a dort se bude lépe krájet.
Staňte se palačinkovými mistry

Vyzkoušejte palačinkovou pánev Tefal Unlimited (G2553802) a usmažte si chutné palačinky. Dozlatova opečené bez nutnosti přidaného oleje nebo tuku. Nový nepřilnavý povrch Titanium Anti–Scratch, v porovnání s ostatními nepřilnavými povrchy značky Tefal, je až šestkrát odolnější proti poškrábání* a dno je kompatibilní se všemi varnými deskami. Když pánev dosáhne ideální teploty pro smažení, indikátor Thermo–Signal, známé červené kolečko uprostřed pánve, změní barvu a tvar nového designu pak zmizí. Tím značí, že pánev dosáhla dokonalé teploty pro smažení. Dno Thermo–Fusion se extrémně rychle ohřívá a tím zajišťuje rovnoměrné rozložení tepla k perfektnímu smažení. Díky nepřilnavému povrchu je vaření pohodlné a čištění velmi rychlé. Doporučená cena: 1 179 Kč.
Soutěžní otázka: V jakém novém designu je známé červené kolečko uprostřed pánve, Thermo-Signal?
a) domeček
b) přesýpací hodiny
c) čtvereček
Správnou odpověď (a, b nebo c) zašlete na e-mail redakce@lifestylenews.cz do 28. 3. 2021, do předmětu uveďte SOUTĚŽ – TEFAL. Redakce vylosuje jednoho výherce, který bude o výhře informován e-mailem. Bude-li výherce z Prahy a okolí, bude mít možnost si výhru vyzvednout v redakci.
Nechcete-li tipovat, najdete správnou odpověď na stránkách www.homeandcook.cz. Stejně tak zde najdete další spoustu pomocníků do kuchyně, které vám nejenže ulehčí práci, ale také s nimi dosáhnete těch nejlepších výsledků.
Staňte se fanoušky LIFESTYLENEWS na Facebooku nebo Instagramu a nepropásněte žádnou z připravovaných soutěží.
Účastí v soutěži potvrzujete souhlas s Obecnými podmínkami soutěží.
Soutěž ukončena. Správná odpověď (b). Gratulujeme výherkyni, paní Janě H., Ostrava.
ZDROJ FOTO: archiv spol.
*Interní test opotřebení